21 °C Budapest

Alig hamisítunk forintot - az euro kell?

Pénzcentrum
2008. április 15. 14:30

Mennyi pénz volt forgalomban? A régi típusú 1000 forintos bevonása óta jelentős mértékben megcsappant a forinthamisítások száma. A valuták között továbbra is az euro viszi a pálmát, igaz az esetek száma és a tendenciák nem változtak jelentős mértékben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb negyedéves jelentéséből.

Bankjegy és érme

2008. március 31-én a forgalomban lévő készpénz értéke 2191 milliárd forintot tett ki, amely 14 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában tapasztalt értéket. Azonban nem árt tudni, hogy a készpénz iránti kereslet növekedését a húsvéti ünnepekkel kapcsolatos kiskereskedelmi forgalomnövekedés szezonális hatása is befolyásolta.


Az idei év első negyedévében a forgalomban lévő bankjegyek értéke 2158 milliárd forintot tett ki, ami 14 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben a forgalomban lévő darabszám 4 százalékkal mérséklődött, vagyis a bankjegyek értékének gyarapodása elsősorban a nagy bankjegycímletekben valósult meg.


Ezt támasztja alá, hogy kiemelkedő mértékben növekedett a húszezer forintos kereslete, március végén 25 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában tapasztaltakat.


Az első negyedévben tovább folytatódott az érmekereslet növekedési ütemének erőteljes lassulása, a forgalomban lévő állomány az időszak végén 65 százalékkal, 1843 millió darabbal volt alacsonyabb az egy évvel megelőzőhöz képest. Ennek oka azonban az 1 és 2 forintosok bevonásában keresendő, amely magával vonta az 5 és 10 forintos címletek visszaáramlását is, illetve ez a folyamat szezonálisnak is tekinthető. A bejelentés óta egyébként 228 millió darab 1 és 2 forintos áramlott vissza a jegybankba, ez a forgalomban lévő mennyiség 13 százaléka.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A jegybank szakértői az első negyedévben 664 esetből származó 696 darab forgalomból lefoglalt forintbankjegy-hamisítást vizsgáltak. A hamisítások mértéke még a tavalyi év negyedik negyedévében esett vissza jelentős mértékben, a régi típusú, könnyebben hamisítható 1000 forintosok bevonásának köszönhetően.

Hamis forint helyett hamis euro

Hamisítás

Nyomdai eljárással nem hamisítanak forintbankjegyet, az összes vizsgált hamisítványt pedig valamilyen irodai sokszorosító eszközzel (színes fénymásolóval, nyomtatóval) állították elő.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?