-4 °C Budapest

Tanulj nyelveket hitelből! - Erre is gondoltak?

Pénzcentrum
2006. november 23. 13:00

A jó pap holtig tanul, tartja a szólás, de sosem lehet elég korán elkezdeni. A mai globalizálódó világban egyre inkább elengedhetetlen a nyelvismeret, de tanfolyamokra nem telik mindenkinek. A HVB Banknál van lehetőség úgynevezett nyelvtanulási kölcsön felvételére. Utánanéztünk, mit is takar pontosan az elnevezés!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Diák vagy szülő?

A bank honlapján a magánszemélyeknek szóló ajánlatok között böngészve a hitelek között rálelhetünk a HVB nyelvtanulási kölcsön névvel ellátott konstrukcióra. Rákattintva láthatjuk, hogy igazából két köntöst borítottak a kölcsönre, ugyanis külön oldal nyílik középiskolás, és külön felsőoktatásban részt vevő diákok számára.

A középiskolásoknak kínált kölcsönt inkább a szülőknek címzik, míg az egyetemistákat, főiskolásokat személy szerint szólítják meg. Ha a hallgató nem rendelkezik saját jövedelemmel, akkor is kell egy szülő, vagy más személy, aki viszont rendelkezik rendszeres jövedelemmel, ő lesz majd az adóstárs.

Az sem mindegy, hogy hol lakik, aki szeretne nyelvet tanulni, s nem tud eleget áldozni saját költségvetéséből erre a célra. Ugyanis a középiskolásoknak szóló hitelt egyetlen HVB fiókban lehet csak igényelni, Kaposvárott, szemben a hallgatókkal, akik Budapesten 10, vidéken 5 fiókban tehetik ezt meg.

Mi kell az igényléshez?

Az adóstárs illetve a szülő a kölcsön lejáratkor nem lehet idősebb 65 évesnél, de fiatalabb sem 21 évnél. Az igényléshez kell egy már létező, vagy legkésőbb a szerződéskor megnyitott HVB Diákszámla, vagy HVB Nonstop Bankszámla. A rendszeres havi jövedelemnek el kell érnie a mindenkori bruttó minimálbért. Szükséges még a legalább 2 hónapos számlamúlt valamelyik magyarországi banknál.

Elengedhetetlen az igényléshez a folyamatos munkaviszony, valamint a telefonos elérhetőség. Szükséges ezen kívül, hogy nálunk legyen valamilyen személyazonosító igazolvány, adókártya, TB kártya, bankszámlakivonat, diákigazolvány, jövedelemigazolás, valamint a Péleusz nyelviskola által kiállított igazolás a beiratkozási szándékról.

Mire lehet használni?

A kölcsön a nyelvtanuláshoz, nyelvvizsgára való felkészüléshez kíván segítséget nyújtani, de a felhasználni csupán a Péleusz Kft. és a Tamana Kft. által szervezett tanfolyamra lehetséges. A Tamana Kft. honlapjára egyenesen vezet a banki honlapról egy link, itt tájékozódhatunk arról, hogy milyen tanfolyamon vehetünk részt a kölcsön segítségével. A honlap szerint ez egy akkreditált nyelviskola, ahol lehetésges hagyományos, illetve on-line tanfolyamon is részt venni, azonban az oldalon egy e-mail cím kivételével semmilyen elérhetőség nincsen feltüntetve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Péleusz Kft. honlapja már több bizalmat ébreszt, megtudhatjuk, hogy 4 stúdióval rendelkezik az iskola, Esztergomban, Pilisvörösváron, Piliscsabán és Vácott. A normál tanfolyamok általában 60 órás, heti 2x2 órás kurzusok, de kínálnak intenzívebb, heti 3x3-as, nyáron pedig 5x4 órás, általában vizsga-előkészítő tanfolyamokat is. Az iskola a kiscsoportos oktatást részesíti előnyben, így az óradíjak a következőképpen alakulnak:

A legnagyobb újdonság, hogy a kölcsön segítségével on-line nyelvtanfolyamra is beiratkozhatunk. Aki a nyelvi kommunikáció fejlesztését tűzte ki célul, annak is van megoldás, az internetes nyelviskola ugyanis "hangos chates" módszerrel beszélgethet a nyelvtanárokkal.

Mik a kondíciók?

A hitel forint, svájci frank és euró alapon is igényelhető, a keretösszeg mindhárom esetben 150 - 750 ezer forint, a futamidő 24-60 hónap. A kamatozás a hitelösszegtől függ, kezelési költség évente 2,5 százalék. A kamatozást és a THM-et az alábbi táblázat tartalmazza:

A késedelmi kamat a mindenkori ügyleti kamaton felül 6 százalék. A bank honlapjáról letölthető egy kalkulátor, amellyel kiszámíthatjuk a megfizetendő havi törlesztőrészletet.

Felkeltette érdeklődésünket, hogy ez vajon mennyiben különbözik attól a verziótól, hogy az adóstárs egy személyi kölcsönt vesz fel, és abból a tanulni vágyó szabadon választja meg a nyelviskolát, illetve a nyelvtanfolyamot. A telefonos ügyintéző segítségével kiszámítottuk, hogy 200 000 forint igényelt hitelösszeg (hazai valutában) esetén, 3 év futamidővel a havi törlesztőrészlet 8 149 forint, a THM 34,34 százalék. Egy ugyanilyen feltételekkel kínált személyi kölcsön havi törlesztőrészlete 8 158 forint, a THM pedig 34,46 százalék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?