26 °C Budapest

Tanulj nyelveket hitelből! - Erre is gondoltak?

Pénzcentrum
2006. november 23. 13:00

A jó pap holtig tanul, tartja a szólás, de sosem lehet elég korán elkezdeni. A mai globalizálódó világban egyre inkább elengedhetetlen a nyelvismeret, de tanfolyamokra nem telik mindenkinek. A HVB Banknál van lehetőség úgynevezett nyelvtanulási kölcsön felvételére. Utánanéztünk, mit is takar pontosan az elnevezés!

Diák vagy szülő?

A bank honlapján a magánszemélyeknek szóló ajánlatok között böngészve a hitelek között rálelhetünk a HVB nyelvtanulási kölcsön névvel ellátott konstrukcióra. Rákattintva láthatjuk, hogy igazából két köntöst borítottak a kölcsönre, ugyanis külön oldal nyílik középiskolás, és külön felsőoktatásban részt vevő diákok számára.

A középiskolásoknak kínált kölcsönt inkább a szülőknek címzik, míg az egyetemistákat, főiskolásokat személy szerint szólítják meg. Ha a hallgató nem rendelkezik saját jövedelemmel, akkor is kell egy szülő, vagy más személy, aki viszont rendelkezik rendszeres jövedelemmel, ő lesz majd az adóstárs.

Az sem mindegy, hogy hol lakik, aki szeretne nyelvet tanulni, s nem tud eleget áldozni saját költségvetéséből erre a célra. Ugyanis a középiskolásoknak szóló hitelt egyetlen HVB fiókban lehet csak igényelni, Kaposvárott, szemben a hallgatókkal, akik Budapesten 10, vidéken 5 fiókban tehetik ezt meg.

Mi kell az igényléshez?

Az adóstárs illetve a szülő a kölcsön lejáratkor nem lehet idősebb 65 évesnél, de fiatalabb sem 21 évnél. Az igényléshez kell egy már létező, vagy legkésőbb a szerződéskor megnyitott HVB Diákszámla, vagy HVB Nonstop Bankszámla. A rendszeres havi jövedelemnek el kell érnie a mindenkori bruttó minimálbért. Szükséges még a legalább 2 hónapos számlamúlt valamelyik magyarországi banknál.

Elengedhetetlen az igényléshez a folyamatos munkaviszony, valamint a telefonos elérhetőség. Szükséges ezen kívül, hogy nálunk legyen valamilyen személyazonosító igazolvány, adókártya, TB kártya, bankszámlakivonat, diákigazolvány, jövedelemigazolás, valamint a Péleusz nyelviskola által kiállított igazolás a beiratkozási szándékról.

Mire lehet használni?

A kölcsön a nyelvtanuláshoz, nyelvvizsgára való felkészüléshez kíván segítséget nyújtani, de a felhasználni csupán a Péleusz Kft. és a Tamana Kft. által szervezett tanfolyamra lehetséges. A Tamana Kft. honlapjára egyenesen vezet a banki honlapról egy link, itt tájékozódhatunk arról, hogy milyen tanfolyamon vehetünk részt a kölcsön segítségével. A honlap szerint ez egy akkreditált nyelviskola, ahol lehetésges hagyományos, illetve on-line tanfolyamon is részt venni, azonban az oldalon egy e-mail cím kivételével semmilyen elérhetőség nincsen feltüntetve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Péleusz Kft. honlapja már több bizalmat ébreszt, megtudhatjuk, hogy 4 stúdióval rendelkezik az iskola, Esztergomban, Pilisvörösváron, Piliscsabán és Vácott. A normál tanfolyamok általában 60 órás, heti 2x2 órás kurzusok, de kínálnak intenzívebb, heti 3x3-as, nyáron pedig 5x4 órás, általában vizsga-előkészítő tanfolyamokat is. Az iskola a kiscsoportos oktatást részesíti előnyben, így az óradíjak a következőképpen alakulnak:

A legnagyobb újdonság, hogy a kölcsön segítségével on-line nyelvtanfolyamra is beiratkozhatunk. Aki a nyelvi kommunikáció fejlesztését tűzte ki célul, annak is van megoldás, az internetes nyelviskola ugyanis "hangos chates" módszerrel beszélgethet a nyelvtanárokkal.

Mik a kondíciók?

A hitel forint, svájci frank és euró alapon is igényelhető, a keretösszeg mindhárom esetben 150 - 750 ezer forint, a futamidő 24-60 hónap. A kamatozás a hitelösszegtől függ, kezelési költség évente 2,5 százalék. A kamatozást és a THM-et az alábbi táblázat tartalmazza:

A késedelmi kamat a mindenkori ügyleti kamaton felül 6 százalék. A bank honlapjáról letölthető egy kalkulátor, amellyel kiszámíthatjuk a megfizetendő havi törlesztőrészletet.

Felkeltette érdeklődésünket, hogy ez vajon mennyiben különbözik attól a verziótól, hogy az adóstárs egy személyi kölcsönt vesz fel, és abból a tanulni vágyó szabadon választja meg a nyelviskolát, illetve a nyelvtanfolyamot. A telefonos ügyintéző segítségével kiszámítottuk, hogy 200 000 forint igényelt hitelösszeg (hazai valutában) esetén, 3 év futamidővel a havi törlesztőrészlet 8 149 forint, a THM 34,34 százalék. Egy ugyanilyen feltételekkel kínált személyi kölcsön havi törlesztőrészlete 8 158 forint, a THM pedig 34,46 százalék.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem