4 °C Budapest

Mennyit keres egy nyelviskola? - Nem is rossz üzlet

Pénzcentrum
2006. szeptember 20. 09:30

Még mindig a nyelvtanfolyamok számítanak a legnépszerűbb idegennyelv-tanulási módnak, de egyre többen választják már Magyarországon is a kicsit költségesebbnek számító külföldi nyelvtanulást vagy a magántanárt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Még mindig a nyelvtanfolyamok számítanak a legnépszerűbb idegennyelv-tanulási módnak, de egyre többen választják már Magyarországon is a kicsit költségesebbnek számító külföldi nyelvtanulást vagy a magántanárt - írja a Világgazdaság.

A kilencvenes években kezdődött Magyarországon a nyelvtanulási boom, amely akkoriban gyakran olcsó, kétes szervezésű tanfolyamok sokaságát eredményezte. Ma már sokkal nagyobbak a hallgatók színvonallal kapcsolatos elvárásai, és ezáltal a vizsgák eredményét tekintve hatékonyabban működnek maguk a nyelviskolák is. Valamint a piac telítettsége miatt egyre nehezebb az újonnan belépő nyelviskolák dolga.

Egy közepes színvonalú nyelviskolát már pár százezer forintból is meg lehet nyitni, de egy minden kritériumnak megfelelő, törvényesen működőt tízmillió forint alatt nem érdemes elkezdeni.

Az utóbbi időben nőtt a kereslet a külföldi nyelvtanfolyamok iránt is, és ezen a piacon jelenleg a három-négy hetes kurzusok a legkelendőbbek. A legálisan működő utaztatók szakértők becslése szerint évente 2500 főt közvetítenek a külföldi iskolákba, amelyek személyenként 300-500 ezer forintos bevételt hoznak a szervező cégnek.

A jelentős költségek ellenére egyre többen szeretnének külföldön tanulni, így az utaztató cégek komoly piacra számíthatnak a következő években.

A külföldi tendencia azt mutatja, hogy a kevésbé tehetséges tanulók külföldre utaznak, ahol a hazaihoz hasonló kétéves, de idegen nyelvű masterkurzusokon vehetnek részt. A nyelviskolák külföldi kurzusai is azt mutatják, hogy a nyelv és az oktatás ilyesfajta kapcsolata felfutó tevékenységnek számít itthon.

A nyelvoktatás piaca Budapesten már jórészt telített. Vidéken viszont más a helyzet: vannak olyan városok, ahol egy nyelviskola uralja a piacot, máshol viszont az alacsony lélekszámhoz viszonyítva túlkínálat tapasztalható. Az alelnök szerint a piaci koncentráció azt mutatja, hogy az újonnan piacra lépő nyelviskoláknak egészen új módszerekkel, technikával kell előállniuk, hogy versenyképesek lehessenek.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének ajánlásával működő intézmények jórészt hazai kézben vannak, tehát nem jellemző a külföldi befektetők jelenléte a nyelviskolák piacán. A tanfolyamok díjai is széles skálán mozognak: egy általános negyvenórás, nyolc-tíz fős kurzus 12-13 ezertől akár 50-60 ezer forintig is terjedhet.

Ugyanebben a tanfolyamtípusban a jobb minőségű, de elfogadható díjú oktatás 30-35 ezer forint körüli összegbe kerül. Ebből a nyelviskolák nyeresége - ha minden előírásnak megfelelően üzemelnek - 5-10 százalék körül van. Habár a magyarországi nyelvoktatási piac telített, a jövőben új keresleti lehetőséget jelenthet az óvodáskorúak, illetve az általános iskola alsó tagozatosainak a nyelvoktatása, továbbá a speciális személyre szabott nyelvi kurzusok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?