Utazz el! - Fizetjük!

Pénzcentrum
2006. május 18. 12:00

Míg tőlünk nyugatabbra bevett szokás, hogy a honpolgárok nyári (vagy éppen téli) vakációjukat hitelből finanszírozzák, addig idehaza inkább tévét vesznek hitelből a potenciális adósok, mintsem valamelyik tengerparton vagy hazai termálfürdőben pihennék ki a dolgos mindennapokat. Vajon mi lehet az oka annak, hogy bár tucatnyi utazási iroda kínál néhány éve ilyen célokra hiteltermékeket, csak kevesen vágnak neki a világ felfedezésének kölcsönpénzből? A hiba az Ön vagy az utazási iroda készülékében van?



A termék

Az utazási hitelt, akár egy speciális áruhitel fajtának is tekinthetjük, végső soron ugyanis egy termék (utazás) finanszírozására szolgál. Általában az út árának 60-80 százaléka finanszírozható hitelből. A Questor Travel esetében a minimális hitelösszeg 100 000 forint, és minimum egy 167 ezer forintos utazásra kell befizetni a leendő adósnak. A hitel futamideje egy év, a törlesztőrészletek nagysága a minimális hitelösszeg esetében 9750 forint. Ez tartalmazza a 17,5 százalékos kamatot és egy 6 százalékos kezelési költséget, ez utóbbit hitelösszegtől függetlenül felszámolja a finanszírozó.

A hitelt 300 ezer forintos összegig kezes nélkül veheti fel az utazni vágyó, 300 és 500 ezer forint között két kezessel is rendelkeznie kell, egymillió forint vagy a feletti hitelösszeg esetén pedig értékpapír-fedezettel is rendelkeznie kell.

A forint alapú hitelek iránti kérelmeket egy munkanap alatt elbírálják, az igénylőnek csak a személyi igazolványára, egy munkáltatói igazolásra és egy bankszámla kivonatra van szükség. Fontos tényező, hogy a nettó jövedelem maximum 33 százaléka lehet a hitel törlesztőrészlete.

A piac

Hazánkban szinte már nincs is olyan utazási iroda ahol ne lehetne hitelt felvenni egy-egy utazás finanszírozásához. Azonban a vevők nem tolonganak, hogy kihasználják az adódó lehetőségeket. Sok iroda azonban bízik benne, hogy a hitellel magukhoz tudnak csábítani turistákat azoktól a versenytársaiktól, amelyek ezt a módszert nem alkalmazzák.

Viszont akadnak olyan irodák is a piacon, amelyek nem annyira új utasokat remélnek a hiteltől, mint inkább azt, hogy sokan kényelmesebb, tehát drágább társasutazást választanak, mint hitel nélkül tennék.

Szakértők leginkább abban látják az érdektelenség hátterét, hogy a mindennapi használatra szánt tartós fogyasztási cikkeket, amilyen a mosógép vagy a televízió, még megveszik az emberek hitelből, viszont az utazásról, ha nincs pénzük, inkább lemondanak. Az utazási hitel nyugat-európai sikerét az ott élők fejlettebb pénzügyi szemléletével magyarázzák. Szerintük a nagyobb áruházakban azért kínálhatnak fogyasztási cikkeket alacsony, vagy akár nulla THM-mel is, mert a kamatot és a hiteldíjat egyes nagyobb kereskedelmi cégek, leginkább a multik magukra vállalják. A kamatmentes hitelezés számukra kifizetődőbb, mint a termék árának néhány százalékos csökkentése. Hasonló mentalitás az utazási vállalkozásoknál azonban még nem tapasztalható.

Azonban nálunk is gyorsabban válna népszerűvé a konstrukció, ha a turisztikai cégek azt nem szükséges rossznak, hanem a forgalomnövelés eszközének tekintenék, és ajánlásánál fejlettebb értékesítési technikákat alkalmaznának.

Az is igaz, hogy a magyar lakosság nem a legkorszerűbb módon intézi pénzügyeit - a bankkártyát sokan csak készpénz felvételére használják, közműszámláikat csekken fizetik -, amivel egybecseng az utazási hitellel szembeni tartózkodó magatartásuk.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm