Utazz el! - Fizetjük!

Pénzcentrum
2006. május 18. 12:00

Míg tőlünk nyugatabbra bevett szokás, hogy a honpolgárok nyári (vagy éppen téli) vakációjukat hitelből finanszírozzák, addig idehaza inkább tévét vesznek hitelből a potenciális adósok, mintsem valamelyik tengerparton vagy hazai termálfürdőben pihennék ki a dolgos mindennapokat. Vajon mi lehet az oka annak, hogy bár tucatnyi utazási iroda kínál néhány éve ilyen célokra hiteltermékeket, csak kevesen vágnak neki a világ felfedezésének kölcsönpénzből? A hiba az Ön vagy az utazási iroda készülékében van?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A termék

Az utazási hitelt, akár egy speciális áruhitel fajtának is tekinthetjük, végső soron ugyanis egy termék (utazás) finanszírozására szolgál. Általában az út árának 60-80 százaléka finanszírozható hitelből. A Questor Travel esetében a minimális hitelösszeg 100 000 forint, és minimum egy 167 ezer forintos utazásra kell befizetni a leendő adósnak. A hitel futamideje egy év, a törlesztőrészletek nagysága a minimális hitelösszeg esetében 9750 forint. Ez tartalmazza a 17,5 százalékos kamatot és egy 6 százalékos kezelési költséget, ez utóbbit hitelösszegtől függetlenül felszámolja a finanszírozó.

A hitelt 300 ezer forintos összegig kezes nélkül veheti fel az utazni vágyó, 300 és 500 ezer forint között két kezessel is rendelkeznie kell, egymillió forint vagy a feletti hitelösszeg esetén pedig értékpapír-fedezettel is rendelkeznie kell.

A forint alapú hitelek iránti kérelmeket egy munkanap alatt elbírálják, az igénylőnek csak a személyi igazolványára, egy munkáltatói igazolásra és egy bankszámla kivonatra van szükség. Fontos tényező, hogy a nettó jövedelem maximum 33 százaléka lehet a hitel törlesztőrészlete.

A piac

Hazánkban szinte már nincs is olyan utazási iroda ahol ne lehetne hitelt felvenni egy-egy utazás finanszírozásához. Azonban a vevők nem tolonganak, hogy kihasználják az adódó lehetőségeket. Sok iroda azonban bízik benne, hogy a hitellel magukhoz tudnak csábítani turistákat azoktól a versenytársaiktól, amelyek ezt a módszert nem alkalmazzák.

Viszont akadnak olyan irodák is a piacon, amelyek nem annyira új utasokat remélnek a hiteltől, mint inkább azt, hogy sokan kényelmesebb, tehát drágább társasutazást választanak, mint hitel nélkül tennék.

Szakértők leginkább abban látják az érdektelenség hátterét, hogy a mindennapi használatra szánt tartós fogyasztási cikkeket, amilyen a mosógép vagy a televízió, még megveszik az emberek hitelből, viszont az utazásról, ha nincs pénzük, inkább lemondanak. Az utazási hitel nyugat-európai sikerét az ott élők fejlettebb pénzügyi szemléletével magyarázzák. Szerintük a nagyobb áruházakban azért kínálhatnak fogyasztási cikkeket alacsony, vagy akár nulla THM-mel is, mert a kamatot és a hiteldíjat egyes nagyobb kereskedelmi cégek, leginkább a multik magukra vállalják. A kamatmentes hitelezés számukra kifizetődőbb, mint a termék árának néhány százalékos csökkentése. Hasonló mentalitás az utazási vállalkozásoknál azonban még nem tapasztalható.

Azonban nálunk is gyorsabban válna népszerűvé a konstrukció, ha a turisztikai cégek azt nem szükséges rossznak, hanem a forgalomnövelés eszközének tekintenék, és ajánlásánál fejlettebb értékesítési technikákat alkalmaznának.

Az is igaz, hogy a magyar lakosság nem a legkorszerűbb módon intézi pénzügyeit - a bankkártyát sokan csak készpénz felvételére használják, közműszámláikat csekken fizetik -, amivel egybecseng az utazási hitellel szembeni tartózkodó magatartásuk.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?