12 °C Budapest

Májusban új London-Balaton járat indul

Pénzcentrum
2006. május 9. 13:39

Május 9-én ünnepélyes keretek között érkezett meg Sármellékre a Rynair első londoni járata. Az új járat hetente háromszor közlekedik London és Sármellék között. Az utasok színvonalas kiszolgálását segíti a szintén ma felavatott modern terminál is. Az eseményen részt vett dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, Tomasz Kulakowski, a Ryanair közép-európai értékesítési és marketing igazgatója, Gubicza Ágoston, a FlyBalaton repülőtér, Cape Clear Aviation Kft. ügyvezető igazgatója és Horváth Zsolt Csaba, a GKM közlekedési-helyettes államtitkára.


Kolber István a megnyitón elmondta, hogy remények szerint a sármelléki repülőtér szerepének felértékelődése élénkítőleg fog hatni a Nyugat-Dunántúl és a Balaton-térség idegenforgalmára. Ezen cél elérését segíti a turizmusért felelős miniszter által 2005-ben és 2006-ban a légiforgalmi irányító szolgálat kiépítéséhez és az ideiglenes határnyitás költségeinek fedezéséhez összesen nyújtott 58 millió forint állami támogatás. Korábban a reptér már 300 millió forint állami támogatásban valamint a Balaton Fejlesztési Tanács révén 65 millió forint támogatásban részesült. Eddig - Magyarország kereskedelme és idegenforgalma szempontjából egyik legjelentősebbnek számító - Németországba, Dániába, Svájcba közlekedtek járatok a FlyBalaton reptérről. A hazánkba érkező brit turisták száma folyamatos növekedést mutatott az elmúlt 10 évben. 2005 februárjában Nagy-Britannia Németország után második legjelentősebb partnerünkké vált. Más küldő országoktól eltérően a brit vendégforgalom az év nagy részében kiegyenlített. A britek Budapest mellett a Balatont és Nyugat-Dunántúlt keresik fel legszívesebben.

A nyitójárat ünnepélyes fogadása alkalmából a Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete tanulmányutat szervezett a magyarországi beutaztatásban jelentős szerepet játszó brit utazási szakemberek, valamint újságírók részére. Május 9-én a Ryanair új járatával hazánkba érkező nyolc utazásszervező cég között megtalálható a tekintélyes TUI UK is. A tizenegy fős újságírócsoport tagjai többek között a "The Times", az "Active Life", a "The Guardian Unlimited", a "Best" és a "Fusion Magazin" médiumokat képviselik. A vendégek a tanulmányút során a balatoni régió nevezetességeivel ismerkednek meg. Hévízen megmártóznak Európa legnagyobb természetes termálvízű tavában, felkeresik a Balaton egyik legrégebbi települését Keszthelyt, lesz alkalmuk hajózni a Balatonon, de aktívabban is tölthetik az időt, például lovaglással, vízisportokkal, vagy madárlessel. Egy 10 kilométeres biciklitúra is szerepel a programok között. Természetesen nem maradhatnak ki a gasztronómiai élvezetek, a helyi borok kóstolása sem. Az utazási szakemberek május 10-én délelőtt szakmai találkozón is részt vesznek, amelynek során tárgyalásokat folytatnak a balatoni régió utazási szakembereivel és szálláshely szolgáltatóival.

A külföldiek körében a főváros után a Balaton térsége a legnépszerűbb idegenforgalmi desztinációnk. Az elmúlt esztendőben 2004-hez képest 7%-kal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek a száma. A forgalom növekedéséhez jelentősen hozzájárult a turisztikai szolgáltatások minőségének elmúlt időszakban elkezdődött fejlesztése.
Kolber István elmondta, a kormány prioritásai között előkelő helyen szerepel a Balaton- térség fejlesztésének támogatása.

A turizmusért és regionális fejlesztésért felelős miniszter hozzátette, hogy Sármellék mellett a többi vidéki reptér fejlesztését is támogatja a kormány. A vidéki repterek elősegíthetik a turizmus főváros centrikusságának csökkentését.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm