26 °C Budapest
Frustrated concerned young couple calculating overspend budget, doing paperwork job at laptop, talking about financial problems, insurance, mortgage, fees, loan conditions, bankruptcy, economic inflation

Tényleg súlyosan kevés a minimálbéremelés? Innen már nincs visszaút a magyar melósoknak

2023. november 29. 16:00

Jelentős az elutasítottsága a minimálbér 2024-es emelésének. A Pénzcentrum olvasói szerint a 10, illetve 15 százalékos emeléssel még mindig nem érik el azt a bérszintet az ilyen kereseti sávban dolgozók, hogy az elég legyen a mindennapi élethez és az anyagi gondok megoldásához. Ráadásul ahogy mindig, most is bruttó összegben adták meg a két értéket - mennyi ennek a nettója?

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, bő egy héttel ezelőtt végre megszületett a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén a 2024-es minimálbér és garantált bérminimum kapcsán. Az emelést is előrehozták: a 2024 minimálbér fizetések már 2023 decemberétől járnak a magyar dolgozóknak.

A VKF ülésén hosszú hónapok csatározásai kellettek ahhoz, hogy nagy nehezen végre megállapodjanak a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről. A munkavállalók legfontosabb kérése az volt, hogy a két összeg kövesse a 2023-ra hivatalosan jósolt inflációs mértéket, vagy egy évközbeni kompenzáció legyen, amellyel a munkavállalók az anyagi természetű problémákat enyhíteni tudják. A sok fordulós egyeztetés végén aztán megállapodás is született. De vajon ez elegendő? Erre elég egyértelmű választ adtak a Pénzcentrum olvasói.

Mire elég ez az emelés?

Egy bő héttel ezelőtt, mikor kiderült, mennyivel fog megemelkedni a minimálbér és a garantált bérminumum, megkérdeztük az olvasókat, elégségesnek ítéletik-e a mértéket. Nos, a szavazás egyértelmű választ adott - ezt mutatjuk meg a lenti grafikonon.

Olvasóink közül több mint hatezren voksoltak, akiknek jelentős része, 80 százalékánál több gondolja úgy, hogy az emelés mértéke bizony se a minimálbér, se a garantált bérminimum esetében nem elégséges. 1000 főnél kevesebben érzik úgy, hogy igen, elég az emelés, míg néhány százan azt, hogy talán még túlzó mértékű is.

Ennyivel lesz több

Persze nehéz is lenne csodálkozni az emelés mértékének elutasítottságán, ha megnézzük a hivatalosan közölt számokat. Azt ugye már tudjuk, hogy

2024-ben a minimálbér bruttó 266 800 Ft-ra, míg a garantált bérminimum bruttó 326 000 Ft-ra emelkedik. Előbbi tehát 15, utóbbi 10%-os emelkedésen megy át.

De most nézzük meg azt is, hogy ez tulajdonképpen mennyire van összhagban a gazdasági számokkal? Az előrejelzésekszerint a 2023-as éves infláció mértéke - az elemzői konszenzus alapján - 18 százaéék körül lesz, vagyis ennek jelentősen alá megy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése még úgy is, hogy az már most decembertől érvényes.

Ennél valamivel jobb lehet a helyzet jövőre, ekkor ugyanis a jegybank előrejelzése szerint az éves áremelkedés még a 10%-ot sem éri majd el. Olyannyira nem, hogy a többi előrejelzés szerint nagyjából 3,5 és 5,5 között lehet ez az érték, vagyis ha ehhez mérjük a minimálbért, már valamivel jobb a helyzet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyi marad nálunk?

Mivel mind a minimálbér, mind pedig a garantált bérminimum bruttó összegek, most számoljunk egy kicsit, és nézzük meg, mennyi maradhat valóban nálunk. A bruttó béremelés önmagában nem tükrözi a valóságot, ugyanis a nettó minimálbér 2024 évében is egy olyan csökkentett összeg, amit az adók és járulékok levonása után kapunk meg.

A bruttó fizetésből (2024 minimálbér: 266 800 Ft) – az egyéni alapon meghatározott kedvezmények nélküli alapesetben – levonásra kerül a 15%-os személyi jövedelemadó és a 18,5%-os társadalombiztosítási járulék, ami azt jelenti, hogy kedvezmények nélkül a bérünk 33,5%-át veszítjük el. Vagyis ezen logika mentén így alakulnak majd az összegek decembertől:

  • Bruttó minimálbér 2024: 266 800 Ft/hó
  • Nettó minimálbér 2024: 177.422 Ft/hó

És az infláció?

A minimálbér 15 százalékos, valamint a garantált bérminimum 10 százalékos emelkedése összhangban áll azzal a prognózissal, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már szeptemberben megfogalmazott. Korábbi elemzéseik azt mutatják, hogy a garantált bérminimum emelkedésének lehet nagyobb hatása a teljes bérskálát illetően – ezt közölte pár nappal ezelőtt Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Virág Barnabás arra is kitért, hogy szerintük a minimálbér és a garantált bérminimum főszabály szerint nem kellene, hogy meglökje az inflációt.

Az aktuális, 2024-re vonatkozó makrogazdasági prognózisok szerint a gazdasági növekedés 3-4 százalék között szóródik, az inflációs pályát illetően pedig a várakozások 5 százalék körüliek. Tehát ha ezt a két számot összeadjuk, akkor a nominális termelésnövekedés 8-9 százalék körül lehet 2024-ben, amihez a garantált bérminimum emelkedésének mértéke közel áll

- mondta a jegybank alelnöke. Ezen felül kijelentette azt is, hogy az inflációt a legkisebb bérek azért sem fogják befolyásolni, mert azok összegét a magyar vállalkozásoknak a profitjuk, valamint a hatékonyságjavulásuk révén van tere megoldani jelentős addicionális árnövelés nélkül. Ám aki szerinte mégis árat növel, az a vesztesek közé tartozik majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősen kezdi a hetet a forint

Az év eleje óta a forint 2,3 százalékkal gyengült az euróval, 5,2 százalékkal a dollárral szemben, de 2,7 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 12:03
Három magyar portált, a Media1 mellett az Eger Infót és az Egri Válasz nevű oldalt is támadás alá vo...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem