Empty hospital corridor

Egyre többen mondanak nemet az állami egészségügyre: súlyos pénzt fizetnek már egy-egy vizsgálatért is

2024. április 2. 08:44

Egyre több magánegészségügyi szolgáltatónál lehet részletekben fizetni már a 30-40 ezer forintos alapvizsgálatokért is - eddig csak a drágább, nagyobb műtéteknél élt ez a gyakorlat. Mint kiderült, a magyarok jelentős része zsebből fizeti a magánegészségügyi kezelését.

Tavaly 15 százalékkal több időpontot foglaltak a magyar betegek a magánellátóknál, mint egy évvel korábban - írja a Népszava az egyik időpontfoglalást, betegút menedzselést segítő szoftvereket működtető cégre hivatkozva. Gáspár Péter, a MediCorp Hungary Zrt. ügyvezetője elmondta, bár ezzel párhuzamosan a magánegészségügyben a bevétel átlagosan 20 százalékkal nőtt, ám a nyereséget elvitte az infláció. 25-30 százalékkal drágultak az orvostechnikai eszközök, protézisek, növelték a költségeket az energiaár-változások is. 

Ráadásul a kórházi szolgáltatásokat nyújtóknak gondot okoz az is, hogy akkor is működtetni kell a hét minden napján 24 órában a klímát, a sterilizálót, a gyógyszerhűtőket, ha nincs fizető páciens - közben a páciensek egyre gyakrabban mondják le az időpontokat, ezért egyre több szolgáltató törekszik arra, hogy már az időpontfoglaláskor zároljanak bizonyos összeget a beteg számláján. Mint kiderült, a magánorvoshoz járók nagyjából 9-10 százalékának van valamilyen magánbiztosítása, a többiek zsebből fizetnek.

Az a trend is látszik a piacon, hogy egyre több magánegészségügyi szolgáltató kínál részletfizetést: az ügyvezető szerint eddig ez csak a drága műtéteknél volt gyakorlat, de immár sok törekvés van arra, hogy a járóbeteg ellátásért fizetendő 30-40 ezer forint is fizethető legyen részletekben, mert ezzel újabb rétegeket lehetne bevonni a magánellátásba. Gáspár Péter arról beszélt, egy alap belgyógyászati vizsgálat vidéken, illetve a pesti oldalon 25-27 ezerbe kerül, Budán ez 37-40 ezer forint. Az olcsóbb vizitdíjakért sem utaznak a páciensek, hanem a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szolgáltatót veszik igénybe - már nem feltétlenül az orvoshoz, inkább a magánegészségügyi szolgáltatókhoz kezdenek kötődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem