21 °C Budapest
Coronavirus Covid-19 virus sars ill sick pandemic

Koronavírus 2023: ezt mindenkinek tudnia kell az omikron rémálomvariánsáról és a krakenről

2023. január 13. 18:58

Ismét újabb alvariánsok vannak terjedőben a világban, amelyeknek eltérő tüneteik, új beceneveik vannak. A Pénzcentrum most összegyűjtötte a legfrisebb tudnivalókat a gyakori alvariánsokról. Mutatjuk, hogy azonos-e a rémálomvariáns az úgynevezett krakennel, és hogy melyik országokban okoznak most problémát az egyes vírusváltozatok. Mit lehet jelenleg tudni az XBB.1.5-ről és a BF.7-ről?

Covid-19 terjedése Magyarországon 2023-ban

Müller Cecília országos tisztifőorvos tegnap, január 12-én jelentette be, hogy járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon. A szakember elmondta azt is, hogy az év első hetében 367-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzéssel, 42 embernél volt szükség intenzív ellátásra. Müller Cecília kiemelte: a kórházban ápolt 367 beteg 45,5 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, 41,7 százaléka pedig 60 évnél idősebb volt. A kórházba kerültek közül 105 betegnél az RSV-t, száznál koronavírust, míg 17 betegnél influenzát igazoltak. Vagyis 27 százalékuk covid-fertőzött volt.

A legutolsó járványadatok szerint jelenleg 727 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36 vannak lélegeztetőgépen és a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint továbbra is emelkedik a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja. Az NNK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának közlése szerint pedig az első naptári héten összesen 190 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából a laboratóriumukba. A sentinel orvosok által beküldött 83 minta közül 9 betegnél a SARS-CoV-2 vírust mutattak ki, így a SARS-CoV-2-pozitivitási arány 10,8%-nak felelt meg. A sentinel kórházak által beküldött 32 minta közül 8 betegnél SARS-CoV-2 vírust mutattak ki (25%). A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 75 minta közül 6 SARS-CoV-2 vírus pozitív volt (8%).

Bár a légúti figyelőszolgálat nem foglalkozik külön koronavírussal, azt tudjuk, hogy akut légúti megbetegedéssel 100 ezer lakosra vetítve 1663,6 az előfordulási mutató, míg külön influenzaszerű megbetegedésekre mindössze 195,4. Így a légúti fertőzésekben feltehetően egyéb vírusoknak, köztük a covidnak jut nagy szerep. 2022. 40. hete és 2023. 1. hete között összesen 1149 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumában, ahol 71 influenza A és négy influenza B vírust azonosítottak (6,2%). 173 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (15,1%). Nyolcvanegy megbetegedés hátterében RSV (7%), öt esetben adenovírus, öt esetben parainfluenza vírus, hét esetben human metapneumovírus, húsz esetben rhinovírus állt. Ez alapján

a járványszezonban előforduló igazolt fertőzések többségéért még mindig a koronavírus volt felelős.

Az omikron új alvariánsai: XBB.1.5, BQ 1.1., BA.5, és BF.7

A koronavírus omikron elnevezésű variánsa azóta is domináns, hogy 2021 végén elkezdett terjedni az Egyesült Államokban. Azóta több alvariánsa is felbukkant, melyek közül a legújabb és mostanában legtöbbet emlegetett az XBB.1.5 - melyet a külföldi sajtó Kraken becenévre keresztelt (a hatalmas mitológiai tengeri szörny után, mely leginkább óriáspolipra hasonlít). Csak idő kérdése a szakértők szerint, hogy a főként az USA-ban terjedő és Egyesült Királyságban is jelen lévő új alvariáns Magyarországon is megjelenjen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) természetesen továbbra is nyomon követi a koronavírus variánsainak terjedését, jelenleg az omikron alvariánsai az "aggodalomra okot adó" leágazásai a hivatalosan SARS-CoV-2 nevű koronavírusnak. Ezek közül monitorozzák a 2020 óta megfigyelt BA.4.6-ot, a 2021 év végén felbukkant BA.2.75-öt, a 2022 februárjában felfedezett BA.5-öt, a tavaly augusztusban először dokumentált BA.2.3.20-at, BA.2.75 és a szintén augusztusi XBB-t.

A köznyelv, illetve a tudósok az alvariánsokat különféle beceneveken szokták hívni, a könnyebb kiejtés és beazonosíthatóság érdekében. A BA.2 alvariánst nevezték "lopakodó omikronnak", ha még emlékszünk erre, mivel nehezebben mutatták ki a tesztek. Az is fontos jellemzője volt, hogy fertőzőbbnek bizonyult, mint a korábban domináns variánsok. A jelenleg megfigyelt variánsok a lopakodó omikron változatai.

Az XBB.1.5 az XBB egy változata - ezt nevezték korábban rémálomvariánsnak -, mely a BA.2 két külön leágazásának kombinációja. 2022. október 22-től 2023. január 11-ig 38 országból jelentették az XBB.1.5 alvariás felbukkanását, a legtöbb esetet az Egyesült Államokból (82,2%), az Egyesült Királyságból (8,1%) és Dániából (2,2%) jelentették. A WHO január 5-i ülésén vitatta meg az XBB.1.5 - vagyis a "Kraken" - közegészségügyi kockázatait. Azt javasolták, hogy az országok, ahol felbukkan az alvariáns, kövessék nyomon a fertőzésszámok emelkedését. Csak az USA-beli terjedés alapján, ahol az esetek 75%-áért felelős, okozhatná az esetszámok megugrását a kraken, viszont mivel más országban még nem okozott ilyen kiugrást az esetszámokban, ezt nem lehet egyértelműen kijelenteni.

Mi van a BQ.1.1-gyel és a BF.7-tel?

Bár most leggyakrabban az XBB.1.5-ről hallani, felbukkan még a BQ.1 és a BQ.1.1 alvariánsok, valamint a BF.7 is a különféle tájékoztatókban. A a BQ.1 és a BQ.1.1 a BA.5-öt váltotta az USA-ban, enyhe megbetegedést okozott, mely a nétha általános tüneteit mutatta, torokkaparást és éjszakai izzadást lehetett tapasztalni fő tünetként.

A BF.7 jellemzően Kínában és Indiában terjed, ez az alvariáns okozza most az ottani esetek zömét. Jelenleg Kína talán a világ eddigi legnagyobb koronavírus-járványával néz szembe, azonban viszonylag kevés információ érkezik ennek kezeléséről. A WHO legutóbbi közlése alapján az omikron BA.5.2 és BF.7 alváltozatai okozzák a fertőzések zömét, 97,5%-át. A BF.7 elsősorban felsőlégúti fertőzést okoz, vagyis a mellkas magasabb részein és a torok közelében okoz tüneteket. További gyakori tünetei a láz, torokfájás, orrfolyás és a köhögés, de hasmenés és hányás is előfordulhat. A BF.7-et már kimutatták többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Németországban, Franciaországban és Dániában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kutatások szerint az XBB 1.5 mutáció veszélyesebb, mint a BF.7, mivel fertőzőbb és a terjedése is gyorsabb. Azt feltételezik azonban, hogy a BF.7 ellen hatástalan a kínai vakcina, ezért terjedhetett ennyire el és okozhat ennyi fertőzést a vírus alváltozata országban.

Mit tudunk eddig az XBB.1.5-ről?

XBB.1.5 abban tér el az elődeitől, hogy könnyebben kicselezi az antitesteket, így oltott felnőttek is könnyebben megfertőződhetnek. Ennek ellenére a vírus nem okoz súlyos megbetegedést az eddig adatok alapján. A New York Times egyelőre szerint nincs tudomásuk a szakértőknek olyan új tünetről, amely eddig ne fordult volna elő, vagy arról, hogy súlyosabb lefolyású lenne az XBB.1.5 okozta betegség, mint a korábbiak.

Mik a kraken tünetei?

A leggyakoribb tünetek továbbra is az enyhe orrfolyás, a fejfájás és a torokfájás.

Mit lehet most tenni a koronavírus fertőzés ellen?

A szakértők szerint, ahogy eddig, ezután is javasolt az oltás felvétele annak, akinek az utolsó oltása óta 4-9 hónap, vagy több idő eltelt. Bár az oltások egyes variánsok esetében kevésbé hatékonyak, még mindig nagy segítséget jelent a szervezetnek, mintha egyáltalán nem lenne védettsége a vírussal a szemben. Érdemes olyan zárt helyeken, ahol könnyen terjed a fertőzés, mint boltok, tömegközlekedés, ismét maszkot hordani. Különösen ügyeljünk most is az alapos kézmosásra, ha pedig betegség jeleit észleljük magunkon, végezzünk tesztet, valamint ne menjünk közösségbe.

Hogyan kezeljük a betegséget?

A koronavírus tüneteire enyhe megfázásos jellegű panaszok esetén tüneti kezelés ajánlott: tehát láz esetén lázcsillapítás, torokfájás esetén torokfertőtlenítő, orrfolyás esetén orrsray és így tovább. Általánosságban érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre, pihenésre, immunerősítésre.

Amennyiben súlyosabb tüneteket tapasztalnánk, a tünetekre nem hatnának az alkalmazott szerek, magas lázat tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Kisgyermekek esetén a kiszáradás kockázata is nagy lehet, amennyiben emésztési panaszok is elfőrdulnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm