Skin Anatomy - Acne.Cross-section. The Acne model shows 3 conditions: Whitehead, Blackhead and Pustule/Cyst. Isolated on white.

A szőrbenövés és a szőrtüszőgyulladás kezelése: tudd meg, hogy a szőrtüszőgyulladás mikor múlik el!

2022. szeptember 18. 10:01

Mindannyiunkat érintő problémák borotvált testfelületeinken a szőrbenövés és a szőrtüszőgyulladás – együtt jár a két probléma, vagy szőrtüszőgyulladás szőrbenövés nélkül is létrejöhet? Egyáltalán mi az a szőrtüszőgyulladás és miért olyan gyakori a szőrtüszőgyulladás nemi szerven? Hogyan történik a szőrtüszőgyulladás kezelése?

Cikkünkben eláruljuk, mi a teendő szőrtüszőgyulladás, szőrbenövés esetén! Mitől alakul ki a szőrtüszőgyulladás és mennyi idő alatt múlik el a szőrtüszőgyulladás? Milyen szőrtüszőgyulladás elleni krém használata ajánlott a hétköznapokban, hogyan előzi meg a szőrtüszőgyulladás krém a probléma kialakulását? Járjunk utána!

Mi az a szőrtüszőgyulladás?

A szőrtüszőgyulladás egy hétköznapinak mondható, bőrfelszíni gyulladásos elváltozás, ami a szőrtüszőre lokalizálódik és gennytermeléssel jár. A szőrtüszőgyulladás megjelenését tekintve egy kb. 1-3 mm átmérőjű, sárgás árnyalatú gennyhólyagról van szó, ennek a közepén található a szőrszál; a szőrtüszőgyulladás kialakulásának helye rendszerint valamilyen szőrrel borított testrész, például a kar vagy a lábszár, férfiaknál az arc (kifejezetten bajusztájékon), de a hajas fejbőrön is előfordulhat, ugyanígy gyakori a szőrtüszőgyulladás nemi szerven, combhajlatban, hónaljban.

Mitől alakul ki a szőrtüszőgyulladás?

A szőrtüszőgyulladás kiváltó oka az esetek túlnyomó többségében valamilyen mikroorganizmus jelenlétéből fakad, rendszerint a Staphylococcus nevű baktérium felel a szőrtüszőgyulladás kialakulásáért. A bakteriális eredetű szőrtüszőgyulladás nem összekeverendő a szőrbenövés okozta gyulladással és a helytelen borotválkozás okozta pattanásokkal és más bőrproblémákkal.

Miben más a szőrbenövés?

A szőrbenövés is okozhat gyulladást a szőrtüsző környékén, ám ezt a típust külön határoljuk a „hagyományos” bakteriális szőrtüszőgyulladás kórképétől. A szőrbenövés gyakorlatilag visszahajló szőrszál okozta gyulladás, ilyenkor a szőrszál tovább növekszik, azonban a bőrfelszín helyett a bőr alatt található a szőr. A probléma megoldása egyszerű: szemöldökcsipesszel keressük meg a szőrszál végét (ez általában egy rövid, kiálló szőrdarab) és húzzuk ki a problémás szálat. A gyulladt terület kezelése a szőrtüszőgyulladáshoz hasonlóan történik.

Okozhat a borotválkozás szőrtüszőgyulladást?

Igen, a szőrtüszőgyulladás okai között leggyakrabban az érintett terület helytelen borotválása áll, ám ettől függetlenül is létrejöhet szőrtüszőgyulladás, például bőrhigiéniai okokból kifolyólag. A szőrtüszőgyulladás megjelenése lehet más betegség kísérőtünete is, növeli az esélyét például a cukorbetegség, ugyanígy hajlamosító tényező az elhízás – amennyiben gyakori problémánk a szőrtüszőgyulladás, mérjük meg a vércukorszintünket, és ha indokolt, diétázzunk!

A borotválásra visszatérve: amennyiben a szőrtüszőgyulladás gyakori, visszatérő problémánk, cseréljük le a borotvát, a következőt fertőtlenítsük minden használat után, illetve ne osztozzunk az eszközön barátokkal, családtagokkal sem! Ügyeljünk a borotvált felület síkosítására, a borotválkozás előtti fürdésre is. Bőrünket puhítsuk bőrápoló készítményekkel, borotválkozás után fertőtlenítsük a kezelt testrészt (pl. használjunk arcszeszt, borotválkozás utáni bőrnyugtató krémet).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyi idő alatt múlik el a szőrtüszőgyulladás?

Jogos kérdés, hogy a szőrtüszőgyulladás mikor múlik el, hiszen kellemetlen, sőt, igen fájdalmas tud lenni, főként pedig akkor zavaró, ha látható testfelületen, például arcon található. A szőrtüszőgyulladás normál esetben a szőrszál kihúzása és a terület lefertőtlenítése után 1-3 napon belül elmúlik. Ha egyedül nem boldogulunk vele, a szőrtüszőgyulladás visszatérő problémánk, célszerű ellátogatnunk egy profi kozmetikushoz vagy egy bőrgyógyász szakorvoshoz.

Hogyan történik a szőrtüszőgyulladás kezelése?

A szőrtüszőgyulladás kezelése házilag is kivitelezhető, amennyiben nem áll fenn nagyobb kiterjedésű gyulladás: ilyenkor elegendő a szőrszál kihúzása és egy vény nélkül kapható szőrtüszőgyulladás krém használata. Ritkábban a szőrtüszőgyulladás szövődményeként furunkulus (kelés) is előfordulhat – ez egy olyan szőrtüszőgyulladás típus, ami a bőr mélyebb rétegeit is érint, nagykiterjedésű, gennycsapot képez, akár lázzal is együtt járhat – ilyen esetben viszont orvosi beavatkozás is szükséges lehet (antibiotikum kúra, a gyulladt terület sebészeti felnyitása).

Milyen szőrtüszőgyulladás elleni krém használata ajánlott?

Gyakorlatilag bármilyen bőrfertőtlenítő, bőrnyugtató szőrtüszőgyulladás krém használata megengedett: remekül csökkenti a gyulladást a körömvirágkrém és a teafaolaj tartalmú szőrtüszőgyulladás elleni krém, ám ha ezek a készítmények nem használnak, esetleg terjed a gyulladás, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem