12 °C Budapest
Shoulder pain

Így okoz fizikai fájdalmakat a koronavírus-fertőzés: azok se dőlhetnek hátra, akik már túl vannak rajta

2022. február 8. 16:32

Már egy ideje együttélünk a koronavírussal, ám a mai napig sem tudunk mindent a lehetséges szövődményeiről. Ezért van az, hogy orvosok gyakran találkoznak olyan esetekkel, amikor a betegség utóhatásai tartós fájdalomhoz, sőt, mozgásszervi tünetekhez vezetnek. Az okok azonban eltérőek lehetnek, így alapos nyomozásra van szükség.

A rendelőbe egyre gyakrabban érkeznek különböző mozgás- és belsőszervi panaszokkal, továbbá nem ritkák a covid utáni légzési nehézséggel és pánikbetegséggel küzdők sem. Van, hogy a probléma hátterében a fertőzés szövődményeként kialakuló hegesedések állnak, de előfordul, hogy közvetlenül egyes idegek válnak érintetté. Mivel egy multiszisztémás betegséggel van dolgunk, ezért sokszor nem csak a tüdőfunkciók, hanem a máj, a belek vagy az alhasi szervek is okozhatnak panaszt - írja közleményében a Sherlock Rehab.

Nagyon gyakori tünetek a fej-, váll- és karfájdalom, lapocka környékén érzékenység, mellkasi szorító érzés, valamint emésztőrendszeri tünetek. Nem ritka, amikor a női szerveket érinti és ennek legegyértelműbb tünete, a menstruációs ciklus megváltozása.

Jó példa annak a férfinak az esete, aki már a betegség során is lapocka-, könyök-, csukló -és nyakfájdalmaktól szenvedett. Ezek a panaszok a gyógyulás után egy évvel is még jórészt fennálltak. Hónapokkal később vállfájdalom is kialakult a betegnél, ami olyan intenzív formában jelentkezett, hogy éjszakánként felébresztette

- mondja Olosz József, vezető gyógytornász, manuálterapeuta. A versenytáncos férfit a legjobban mégis az zavarta, hogy nem tudta 80 fok fölé emelni a karját. A gyógytornász hamar előállt egy elmélettel a fájdalom okát illetően: “Majdnem biztos voltam benne, hogy a tüdőgyulladás miatt kialakult mellkasi hegesedések okozzák a panaszt” - mondja.

Hamarosan meg is kezdődtek a kezelések, amelyek azonban nem vezettek eredményre, nem enyhült a vállfájdalom. A terapeuta mégis arra biztatta a pácienst, jöjjön el még egy-két alkalommal, hátha sikerül előrébb jutniuk.

Rejtett úton jeleznek a szerveink

Az áttörés a következő kezelés során történt: a versenytáncos magával hozta a kontrollvizsgálata eredményét, ami kimutatta, hogy a tüdő mellett a máj is hegesedett. A májról pedig kevesen tudják, hogy beidegzését tekintve közel van a vállhoz, ráadásul egyik idege a nyakcsigolyáktól lép ki a gerincvelőből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A májunk önmagában persze nem érzékel fájdalmat, de a gerincvelőbe érkező idegek már átkapcsolnak az agyba haladó idegsejtekre (idegi konvergencia). Ha a máj nem látja el megfelelően a funkcióját, a gyulladásos anyagok “megfertőzik” azt a gerincvelői szelvényt, ahonnan az ideg kilép. Ilyenkor kisugárzó fájdalom jöhet létre, például a vállban. Ez a jelenség azoknál is gyakori, akik mellkasi vagy nőgyógyászati műtéten estek át.

Olosz József eleinte a máj környékét kezelte, ám ezután áttért egy közvetlenül a szervet mozgató módszerre, ami hamar eredményre vezetett. Fájdalommentes kezelésbe kezdett, amelynek során oldalfekvésben, a májat kitapogatva kezdte annak mobilitását javítani. A versenytáncos már a következő alkalomra 85 százalékos javulásról számolt be, és ezt a hatást a későbbiekben még tovább sikerült fokozni.

Ez az eset megerősít abban, hogy a Covid valóban egy szeszélyes betegség, aminek a szövődményeit sem szabad alábecsülni. Fontos emellett nyitottnak maradni a terápiában, hiszen nem minden embernek ugyanaz segít. A poszt-covid tünetek emberek tömegeit érinthetik, de vannak egyéni különbségek. Ezért is fontos, hogy terapeutaként a valódi okokat nyomozzuk ki, és azok ismeretében kezeljük a beteget

- teszi hozzá gyógytornász szakember. De hogy mikor érdemes orvoshoz fordulnunk? Ez teljesen változó. A tapasztalat, hogy ha probléma hátterében hegesedés áll, akkor a tünetek a betegség lefolyását követően, akár hetekkel, hónapokkal a negatív tesztek után jelentkeznek. Amikor a vírus közvetlenül egy szervet vagy egy ideget támad meg, a tünetek már a betegség alatt vagy a lábadozási időszakban ütik fel fejüket. “Mindkét esetben akkor kell segítséget kérni, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy a panaszokat az idő nem gyógyítja meg. A testünk minden esetben megpróbálja megoldani a problémát, meggyógyítani saját magát. Ha ez nem sikerül, akkor kell segítséget kérni” - zárja Olosz József.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm