14 °C Budapest
A middle-aged man looks at his smartphone or cell phone while wearing a protective mask or surgical mask and sits on a train next to an elderly woman who has her suitcase on her lap, high-resolution photographed with copy space

Aggasztó jelentés: örökre velünk marad a gyilkos koronavírus?

2021. augusztus 23. 16:46

Elméleti szinten elérhető az új koronavírus globális felszámolása, azaz van rá esély, hogy eltűnjön a kórokozó a Föld színéről - állítja egy új kutatás. Az eddigi tapasztalatok és a delta variáns terjedése azonban sokak szerint afelé mutat, hogy ez a gyakorlatban nem kivitelezhető. A Pénzcentrum összegezte a friss kutatás eredményeit és az annak kritikusai által elmondottakat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lassan másfél éve mindennapjaink része a koronavírus világjárvány, amelynek aktuális állása a közbeszédet és életvitelünket is állandóan szabályozza. A nyarunk idén is viszonylag szabadon telt, de a delta variáns terjedésével ismét megbecsülhetetlen, hogy mikor éri el hazánkat egy újabb járvány.

Számos szakértő figyelmeztet, hogy talán a mostani, egyesek szerint túl gyorsan feloldott korlátozások, esetleg a nemzeti ünnep idejére bevezetett további enyhítések nyomán robban majd be a negyedik járvány. Az esetszámok mindenesetre már növekedésnek indultak. De vajon hány hullám vár még a magyarokra? Esetleg a koronavírus már örökre életünk része marad? Egyes szakértők szerint még mindig nem késő megfékezni a vírust.

Nem szabad elvetnünk annak eshetőségét, hogy a Covid-19-et felszámolható

- összegzi véleményét egy tudóscsoport egy a British Medical Journal Global Health-ben publikált tanulmányuk kapcsán. Megállapításaik pedig az új reményt jelenthetik a pandémiával való küzdelembe belefásultaknak.

A kutatók szerint ugyanis még mindig van esélyünk elérni, hogy egyetlen Covid-19-el fertőzött aktív beteg se maradjon és a nullás esetszámot addig fenntartani, hogy végleg megszabaduljunk a járványtól. Egyébként a WHO szerint mindmáig egyetlen emberre fertőző betegséget, a himlőt sikerült még csak globálisan felszámolni.

A kutatók, egyébként hangsúlyozzák, hogy vizsgálataik "nagyon korai fázisban járnak" Azt mindenesetre kiemelik, hogy a koronavírussal szembeni legnagyobb kihívás világszinten az, hogy elegendő embert bírjanak oltakozásra és hogy az oltásokat is folyamatosan fejleszteni tudják az új vírustörzsek ellen.

Ezek persze súlyos akadályoknak tűnnek, de a tudósok úgy gondolják korai még bedobnunk a törülközőt. Arra hívják fel az országok egészségügyi hatóságait és a WHO-t, hogy finanszírozzanak hasonló kutatásokat.

Azt szeretnék ugyanis, hogy próbálják legalább felmérni a koronavírustól való megszabadulás kivitelezhetőségét és annak megtérülését. A legtöbb szakértő viszont úgy gondolja, hogy a delta variáns végleg felrúgta a nyájimmunitásról dédelgetett álmainkat.

Iahn Gonsenhauser, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának egészségügyi ellátás minőségéért és a betegek biztonságáért felelős vezetője a HuffPost-nak például a héten azt nyilatkozta:

Valószínűleg az immunitás olyan kiterjedt szintjét kéne elérnünk, ami jó eséllyel nem elérhető, vagy fenntartható

A szakértő hozzátette, vannak tudósok, akik szerint a járvány elérhet egy pontot, ahol gyakorlatilag "kudarcba fullad", mert annyira sokan átoltakoztak már, vagy átestek a fertőzésen. Egy elmélet szerint, ha a vírus egyre fertőzőbbé válik, eljöhet egy ponton, amikor magát "égeti ki", azzal, hogy átfut a teljes oltatlan népességen, nagyon kevés olyan védtelen embert hagyva, akiken keresztül tovább fertőzhet. Ez is a vírus végének egy lehetséges forgatókönyve tehát, véli Gonsenhauser, de ő ezt esem tartja valószínűnek.

A relatív normalitáshoz való visszatérés az oltáson múlik

Bár a legtöbb közegészségügyi és járványügyi szakértő továbbra is úgy véli, hogy az új koronavírus már örökre velünk marad, jó részük abban is egyetért, hogy idővel életünkben visszatérhetünk egy relatív normalitáshoz.

Úgy gondolom a koronavírus delta variánsa velünk fog maradni. Nem győzhetjük le, de visszaverhetjük

- véli John Bradley, infektológus. Az orvos szerint az új koronavírus  a jövőben egy az influenzához hasonló betegséggé válhat. Továbbra is fertőzni fog világszerte, és az embereknek szükségük lehet a rendszeres védőoltásokra. Előbb vagy utóbb viszont mindenki elfogadja az életünk részeként.

Egy dologban az idézett szaktekintélyek mindegyike egyetért. A legfontosabb faktor abban, hogy mikor kecmergünk ki a járvány sorozatos hullámaiból, az hogy milyen gyorsan haladnak az oltási programok. "Az oltakozás a kiút belőle" - hangsúlyozza Gonsenhauser

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?