7 °C Budapest
3d Rendering Molecular Structure,Ozone,Hydrogen and oxygen,Selective focus.

Koronavírus ellen ózongenerátor: Mi az ózongenerátor veszélye, milyen termék az ózongenerátor ár szempontjából?

2021. július 29. 20:07

A koronavírus járvány hullámai alatt soha nem látott mértékben népszerűsödtek a különböző légtisztító- és fertőtlenítő technikák, hiszen ösztönös reakciónk, hogy megpróbáljuk mindenáron távol tartani magunkat a vírustól. Az elmúlt évek egyik ilyen népszerű levegőfertőtlenítő készüléke az ózongenerátor.

Milyen készülék az ózongenerátor és hogyan használhatjuk a koronavírus elleni küzdelemben? Hogyan működik az ózongenerátor a lakásban, az irodában, vagy éppen az autó fertőtlenítése során? Milyen vegyület az ózon és hogyan hat az olyan kórokozók ellen, mint például a koronavírus? Cikkünkben eláruljuk, hogyan hat az ózongenerátor, mi az ózongenerátor veszélye, ha helytelenül történik az ózongenerátor használata és milyen termék az ózongenerátor ár szempontjából, mennyibe kerül egy ózongenerátor?

Mi az ózongenerátor?

Az ózongenerátor egy egyszerű gépezet, első ránézésre leginkább egy furcsa klímaberendezésre, ventillátorra hasonlít, formáját tekintve a legtöbb esetben egy hordozható, kisméretű doboz, állítható működéssel attól függően, hogy mekkora teret szeretnénk az ózongenerátor használatával fertőtleníteni (csak egy autó légterét, vagy egy komplett irodaházat, raktárhelyiséget).

Az ózongenerátor meghatározott időn keresztül ózont bocsájt ki, ami elöli a zárt térben található vírusokat, baktériumokat és a kellemetlen szagokat is. Miután az ózongenerátor kifejtette a hatását, el kell telnie egy bizonyos mértékű várakozási időnek, míg a fertőtlenítő vegyületek le nem bomlanak, sőt, szellőztetnünk is érdemes utána, ugyanis a magával az ózonnal történő közvetlen érintkezés, az ózon belégzése káros az egészségünkre!

Ozone Gas Generator For Air Freshening And Kill Germicidal. Illustration show how to working Ozone Gas Generator by use high electric charge for kill Germicidal in air.
Az ózongenerátor működése

Mi az ózon?

Az ózon (O3) egy háromatomos oxigénmolekula, ami a természetben is előfordul a talajban, a vizekben, illetve a bolygót körülvevő és védelmező ózonpajzs formájában. Az ózon szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, erősen mérgező anyag – éppen ezért öli meg a helyiségben található kórokozókat is. A természetben az ózon akkor jön létre, amikor például bekövetkezik egy villámcsapás; fontos tudnunk, hogy amilyen gyorsan az ózon létrejött, olyan gyorsan bomlani is kezd – egy közösséges oxigénatom (O2) és egy instabil oxigénatom lesz belőle, ami igyekszik bármivel kapcsolatba lépni, vagyis erősen oxidáló hatású. Ez az instabil ózon fertőtleníti valójában a környezetet azáltal, hogy reakcióba lép a különböző anyagokkal.

Hogyan működik az ózongenerátor?

Az ózongenerátor doboza tartalmaz egy cserélhető ózonkazettát, amit egyeszű betenni és eltávolítani: a fertőtlenítő vegyület az ózongenerátor használata során innen származik, az ózongenerátor ventillátora bocsájtja ki a levegőbe, keveri el a részecskéket. Fontos tudnunk azonban, hogy habár az ózongenerátor által kibocsájtott ózon elöli a levegőben, illetve a helyiségben lévő tárgyakon található kórokozókat, nem használható univerzális csodafegyverként a koronavírus ellen! Miért?

Egy ózonnal fertőtlenített helyiség vagy autó egy ideig természetesen tiszta, csírátlan marad, ugyanis nem maradnak a tárgyakon tovább életképes baktériumok, vírusok – azonban a mindennapi használat során egy idő elteltével érintkezés útján újra „behordjuk” azokat a helyiségbe, így lassacskán a baktériumok és vírusok újra benépesítik a helyiséget. Az ózongenerátor használata tehát olyan, mint a portalanítás: egy ideig makulátlan a helyiség, majd néhány nap, hét elteltével lassan visszatér a „koszos” állapotra, így az ózongenerátort érdemes időről időre újra bevetni.

Az ózongenerátor a környezeti nyomás alatt lévő gázt nagyfeszültségű elektródákhoz vezeti, ezt követően az úgynevezett koronakisülés útján jön létre az ózon. Fontos a megfelelő feszültség beállítása, ugyanis túl magas értékek esetén az ózongenerátor szikrázni kezd, vagy hangos kisülés következik be. Azokat a molekulákat, amiket az ózongenerátor így nem tud ózonná alakítani, ultra-ibolya sugárzással „bombázva” alakítja ózonná.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hol használják az ózongenerátort?

Az ózongenerátor használata gyakoribb, mint azt gondolnánk, bárhol előkerülhet, ahol fertőtlenítésre van szükség. Az ózongenerátor gyakran használt gépezet például kozmetikusoknál, az autók klímájának a tisztítása során, dohányszag eltüntetése esetén, stb. Egy autó fertőtlenítése során az ózongenerátor körülbelül 20-30 perc alatt végzi el a feladatát, egy szoba vagy kisebb lakás esetében ez az időszak 1-1,5 óra, ezt követően alaposan ki kell szellőztetni. Az ózonnak jellegzetes szaga van, ami – főként az autók tisztítása esetén – még napokig érezhető a klímaberendezésen vagy a huzatokon.

Az ózongenerátor használata jellemző továbbá takarítócégekre, gyakran bevetik az ózonos légtisztítást nagyobb iroda- vagy raktárhelyiségek, klíma- és szellőzőrendszerek fertőtlenítésekor, de magánszemélyek is használhatják azt saját autójuk vagy lakásuk tisztítására, például, ha egy ingatlan hajlamos a penészedésre, vagy ha attól tartunk, hogy koronavírus juthatott a lakásba.

Az ózongenerátor veszélye

Amellett, hogy az ózongenerátor egy egyszerűen és biztonságosan használható klíma- és légtisztító berendezés, tudnunk kell, hogy maga az ózon mérgező anyag, éppen ezért nem tartózkodhatunk olyan lakásban vagy autóban, ahol egy ózongenerátor éppen működik! Tartsuk be az ózongenerátor használati utasítását, maradjuk távol a működő gépezettől, várjuk meg, míg az ózon lebomlik a helyiségben – azaz kifejti csírátlanító hatását -, majd szellőztessünk ki alaposan, hogy megszabaduljunk az esetlegesen hátramaradt ózonmolekuláktól!

Ózongenerátor ár: Mennyibe kerül egy ózongenerátor?

Egy normál ózongenerátor ára, ami tökéletesen elvégzi a lakás vagy az autó tisztítását, átlagosan 15-30.000 Ft között mozog, de természetesen vásárolhatóak ennél jóval drágább, akár 100.000 Ft-os darabok is. Mielőtt megvásárolnánk egy ilyen berendezést, gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e rá, illetve rendeltetésszerűen tudjuk-e azt használni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem