25 °C Budapest
Coronavirus COVID-19 computer generated image.

Megérkezett a delta Magyarországra: további variánsok bukkanhatnak fel - például a lambda

2021. július 24. 20:20

A lambda varinást még júniusban vezette fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra a listára, amelyen az új koronavírus változatait követik nyomon. A lambda Peruból indult, és Dél-Amerikában fel is bukkant több országban, mostanra pedig eljutott az Egyesült Államok egyik houstoni kórházába is. Mekkora veszélyt jelent az új variáns a szakértők szerint? Kell-e tartani tőle annyira, mint a deltától? Összegyűjtöttük, mit tudunk eddig.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szakértők szerint a lambda által okozott veszély jelentéktelen az erőteljesen fertőző deltához képest, amely a be nem oltottakra számára jelenti a legnagyobb fenyetést - írja a Washington Post. A tudósok még mindig vizsgálják a lambdát, viszont azt azért már most tudjuk, hogy valamivel gyorsabban fertőz, mint a koronavírus "szelídebb" változatai.

A lambda először 2020 augusztusában jelent meg Peruban és azóta ott dominánssá is vált. A görög ábécé 11. betűje után lambdának keresztelték. Joggal kérdezhetnénk: a delta után hogyhogy a lambda következik? Valójában a WHO variáns listáján szerepelnek már éta, ióta és kappa elnevezésű mutánsok is, csakhogy ezekről egyelőre nem volt értelme beszélni, nem jelentettek akkora fenyegetést. A WHO egyelőre nem tartja aggodalomra okot adónak a lambdát, amely azóta már Európában is megjelent.

Amikor a lambda megjelent Nagy-Britanniában is, a brit egészségügy azt feltételezte, hogy az új variáns gyorsabban terjedhet és ellenállóbb lehet az antitestekkel szemben. Egy július 3-án publikált amerikai kutatás szerint viszont az oltás megfelelő védelmet ad a mutánsok ellen. Egyelőre a szakértők bíznak abban, hogy a jelenleg használt oltások a lambda ellen is védnek.

Magyarországon egyelőre azokra, akik nincsenek beoltva, főként a delta variáns lehet veszélyes. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfo keretében ismertette, hogy az NNK laboratóriumában újabb 14 főnél azonosították a delta variánst, egy főnél pedig a gammát. Így összesen már 23 főnél mutatták ki a deltát Magyarországon.

Kemenesi Gábor, virológus szakember szerint az, hogy a delta jelenléte Magyarországon mikor okoz a járványügyi adatokban is a látványos emelkedést, még kérdéses, de egyre valószínűbb, hogy ez akár már a nyáron is bekövetkezhet. Azt is elmondta, hogy a delta variáns Indiából indult, az aktív terjedési gócokban, ahol nagyon terjed a vírus, nagyon nagy a statisztikai az esélye annak, hogy létrejön egy, a vírus számára jobb tulajdonságokkal bíró újabb variáns.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Látjuk Nyugat-Európában, hogy ívelnek fölfele a görbék, miért maradnánk mi ki ebből, amikor az előtte lévő járványhullámokat is pontosan ugyanígy elszenvedtünk. Most is erre számítunk, és egyre több jel utal arra, hogy ez akár már a nyáron bekövetkezhet

- figyelmetett a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem