Coronavirus COVID-19 computer generated image.

Megérkezett a delta Magyarországra: további variánsok bukkanhatnak fel - például a lambda

2021. július 24. 20:20

A lambda varinást még júniusban vezette fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra a listára, amelyen az új koronavírus változatait követik nyomon. A lambda Peruból indult, és Dél-Amerikában fel is bukkant több országban, mostanra pedig eljutott az Egyesült Államok egyik houstoni kórházába is. Mekkora veszélyt jelent az új variáns a szakértők szerint? Kell-e tartani tőle annyira, mint a deltától? Összegyűjtöttük, mit tudunk eddig.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szakértők szerint a lambda által okozott veszély jelentéktelen az erőteljesen fertőző deltához képest, amely a be nem oltottakra számára jelenti a legnagyobb fenyetést - írja a Washington Post. A tudósok még mindig vizsgálják a lambdát, viszont azt azért már most tudjuk, hogy valamivel gyorsabban fertőz, mint a koronavírus "szelídebb" változatai.

A lambda először 2020 augusztusában jelent meg Peruban és azóta ott dominánssá is vált. A görög ábécé 11. betűje után lambdának keresztelték. Joggal kérdezhetnénk: a delta után hogyhogy a lambda következik? Valójában a WHO variáns listáján szerepelnek már éta, ióta és kappa elnevezésű mutánsok is, csakhogy ezekről egyelőre nem volt értelme beszélni, nem jelentettek akkora fenyegetést. A WHO egyelőre nem tartja aggodalomra okot adónak a lambdát, amely azóta már Európában is megjelent.

Amikor a lambda megjelent Nagy-Britanniában is, a brit egészségügy azt feltételezte, hogy az új variáns gyorsabban terjedhet és ellenállóbb lehet az antitestekkel szemben. Egy július 3-án publikált amerikai kutatás szerint viszont az oltás megfelelő védelmet ad a mutánsok ellen. Egyelőre a szakértők bíznak abban, hogy a jelenleg használt oltások a lambda ellen is védnek.

Magyarországon egyelőre azokra, akik nincsenek beoltva, főként a delta variáns lehet veszélyes. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfo keretében ismertette, hogy az NNK laboratóriumában újabb 14 főnél azonosították a delta variánst, egy főnél pedig a gammát. Így összesen már 23 főnél mutatták ki a deltát Magyarországon.

Kemenesi Gábor, virológus szakember szerint az, hogy a delta jelenléte Magyarországon mikor okoz a járványügyi adatokban is a látványos emelkedést, még kérdéses, de egyre valószínűbb, hogy ez akár már a nyáron is bekövetkezhet. Azt is elmondta, hogy a delta variáns Indiából indult, az aktív terjedési gócokban, ahol nagyon terjed a vírus, nagyon nagy a statisztikai az esélye annak, hogy létrejön egy, a vírus számára jobb tulajdonságokkal bíró újabb variáns.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Látjuk Nyugat-Európában, hogy ívelnek fölfele a görbék, miért maradnánk mi ki ebből, amikor az előtte lévő járványhullámokat is pontosan ugyanígy elszenvedtünk. Most is erre számítunk, és egyre több jel utal arra, hogy ez akár már a nyáron bekövetkezhet

- figyelmetett a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53