8 °C Budapest
Debrecen, 2021. április 29.Egy férfit beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campus Belgyógyászati Klinikáján kialakított oltóponton 2021. április 29-én.MTI/Czeglédi Zsolt

Operatív törzs: terheléses támadást követtek el a vakcinaregisztrációs weboldal ellen

2021. április 30. 12:28

Terheléses támadás érte a vakcinaregisztrációs oldalt, ezért állt le a működés - jelentette be Kiss Róbert az Operatív Törzs tájékoztatóján.

Cikkünk frissül...

A mai napon terheléses támadást követtek el a vakcinaregisztrációs weboldal ellen - jelentette be Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján. Az alezredes szerint a receptfelírási rendszert is érintette a támadás, a szakértők már dolgoznak a rendszer helyreállításán. A támadást felelőtlen emberek követték el, ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már, tette hozzá az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Hamarosan életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának a harmadik fokozata: a védettségi igazolványt fel kell mutatni, ahol kötelező, és erre mindenki fel is szólítható. Valamennyi megnyitott szolgáltatás esetében az a személy, aki nem igazolja a védettség tényét, azt ki lehet zárni az adott szolgáltatásból - sorolta a rendőr alezredes. Csütörtökön 589 ember nem viselt maszkot, 579-en a közterületen szegtek szabályt, 161-en szegték meg a kijárási tilalmat, a korridorokon 76 rendőri intézkedés volt. 

Müller Cecília ismertette a napi adatokat, elmondta mára 4,6 millió magyar regisztrált oltásra, 78 százalékuk megkapta már a vakcinát. Jelenleg az AstraZeneca, a Sinopharm és a Pfizer oltóanyagára lehet foglalni időpontot a készlet erejéig. A tisztifőorvos hozzátette: folyamatosan jönnek a szállítmányok, ma példál 324 ezer AstraZeneca is érkezett, amiből első és második körös oltások is lesznek.

Kérem senki ne válogasson az oltóanyagok között, mert csak így lehet elkerülni a fertőzést. Nem lehet tudni, hogyan zajlik le a betegség az adott embernél

- húzta alá Müller Cecília. Elmondta, a Janssen-vakcinák vizsgálata lezárult, így már el is indultak az oltóbuszok a kistelepülésekre. Az egyadagos oltásból 52 800 darab áll jelenleg rendelkezésre. Tágul az olló az aktív fertőzöttek és a gyógyultak között, javulnak az adatok, ami javarészt az oltási programnak köszönhető - sorolta.

A mai napon azért vált elérhetővé a Pfizer-vakcina, mert mégis felhasználhatják a 16-18 éveseknek félretett adagot, mert végül úgy döntöttek, hogy ezt a korosztályt május 10-étől oltják. A fiataloknak már lehet regisztrálni az oltásra.

További változás, hogy az AstraZeneca vakcinának beoltási módozatát megváltoztatják: az alkalmazási előírás lehetőséget biztosít arra, hogy a második adagot 4-12 hétre adják be az első után. 3 hónap hosszú idő, és az élet produkál olyan helyzeteket, amikor az oltakozók szeretnék előbb felvenni a vakcina második adagját. Ezt lehetővé teszik, ha valaki jelzi ezt az oltóorvosának.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fertőzésen átesettek számára megnyílik a lehetőség, hogy a gyógyulás után már 3 hónapon belül is felvehessék az oltást. Eddig erre legalább 3 hónapot kellett várniuk etikai okokból, mert őket védettnek tekintették. Most az oltóorvossal egyeztetve lehetőség lesz a korábbi oltakozásra.

Ma tart ülést a WHO munkacsoportja, amely a Sinopharm védőoltást vizsgálja, és állásfoglalást is kiadnak róla. Müller Cecília bízik abban, hogy erőteljes és hosszan tartó hatásosságot állapítanak meg. Tegnap hirdették ki azt a határozatot, amely a szociális intézményekben lehetővé teszi a látogatást, az intézmények elhagyását a megfelelő feltételekkel. Erről tájékoztatták az intézményeket is, a hétvégén már lehetőség lesz a bentlakók látogatására a szabályok betartásával.

Az oltás lehetősége továbbra is mindenki előtt nyitott

- zárta a tisztifőorvos.

Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem