13 °C Budapest

Így emészt fel a stressz: a legtöbben csak későn veszik észre a tüneteket

2020. október 5. 17:54

Stresszes helyzetek mindenki életében vannak, ám ha rosszul kezeljük ezeket, könnyen a kiégés küszöbén találhatjuk magunkat, onnan pedig már csak egy lépés a súlyos depresszió. Figyeljük magunkat, figyeljük a tüneteinket, és próbáljunk szélsőségmentesen élni - javasolja a szakember. De mik is pontosan ezek a tünetek? 

Elsőre talán sokan azt gondoljuk, könnyű összetéveszteni a tartós stresszt a kiégéssel, valójában azonban nagyon mások a tünetei. A "stressz" és a "kiégés" kifejezéseket néha felváltva használják, hiszen ugyanazon a spektrumon léteznek, mégis van néhány kulcsfontosságú különbség közöttük. Az ideiglenes vagy egy adott eseményhez kötődő stressz az élet normális része, amelyet mindannyian időről időre átélünk. . 

Fontos tudni, hogy a stressz lehet negatív, például egy határidő betartására, vagy pozitív, mint amikor testedzést végzel, vagy bulit rendezel. Ezek mindegyike kilök minket a komfortzónából, ám csak ideiglenesen, és segíthet az egyéni növekedésben és a kívánt cél elérésében

 - mondta a HuffPostnak Ryan Howes, a kaliforniai Pasadena Klinika pszichológusa. A kiégés azonban egyfajta válasz az elménktől a túlzott stresszre, amely mentálisan és fizikailag is kimerülté, cinikussá, magányossá és olykor egyenesen munkaképtelenné tesz minket. Ez az állapot, amennyiben ne foglalkozunk vele, idővel átadhatja a helyét a súlyosabb állapotoknak, kialakulhat akár depresszió is.

2019-ben az Egészségügyi Világszervezet a munkahelyi kiégést "foglalkozási jelenségnek" (nem egészségügyi állapotnak) minősítette a betegségek nemzetközi osztályozásában. A kiégést, mint kifejezést általában a munkával összefüggésében használják, de fontos tudni, hogy 

nem csak a túlhajszolt emberekkel fordul elő. Jelentkezhet akkor is, ha szakmailag túl alacsony kihívásokkal kell megküzdened, vagy a munkahelyeden alkalmazott tisztességtelen bánásmód miatt.

Sőt, az élet más területeire is irányulhat, például a gyermeknevelésre, és újabban a koronavírus-járványra. A kiégés egyes tünetei hasonlóak a stressz idején felbukkanó tünetekhez, stressz esetén azonban ezek általában enyhülnek, amikor az esemény (például egy nagy prezentáció a munkahelyen) véget ért. Ha a tünetek súlyosabbak és hosszabb ideig tartanak, nem enyhülnek, akkor beszélhetünk kiégésről. Az alábbi jelek erre utanak:

  • Alvásproblémák
  • Állandó fáradtság: fizikailag, mentálisan egyaránt
  • Rettegés a munkától
  • Komoly betegségek kialakulása a folyamatos stressz tönkre teheti az immunrendszert
  • A motiváció hiánya
  • Elszigetelődés
  • Teljesítményzavar a munkahelyen

Az önismeret a kulcs

Az önismeret, az önbecsülés alacsony foka, hiánya, mindenképpen szerepet játszik ebben, ha másképp nem, a saját határaink felismerésének hiányaként. Ha igazán jól ismerem magamat, akkor meg is tudom védeni magamat. De persze a külső tényezők is nagyon rá tudnak telepedni az emberre, éppen ezért nem mindegy, milyen a környezet, amelyikben dolgozni kell. Mindig a fejétől bűzlik a hal, azaz ha van egy autokrata, túl domináns vezetés, akkor ő a személyiségét végignyomja a ranglétrán. Az ő esetükben az eredménycentrikusság minden mást elnyom, hiszen azt gondolják, hogy a cél szentesíti az eszközt. Aki érzékenyebb típus, mint a magyar lakosság 60 százaléka, azoknak az életét nagyon megnehezíti egy ilyen feljebbvaló. Hozzá kell tenni persze, hogy a kiégés mindig az egyénből fakad, ezért kár is lenne mást hibáztatni - nyilatkozta korábban a Pénzcentrumnak Korcyl Kinga vezetőfejlesztő, business coach.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vírus árnyékában

A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja, a feje tetejére fordítja. Ilyen extrém körülmények között nem nehéz elveszíteni az arányérzékünket (a józan ítélőképességünket), és könnyen belecsúszhatunk olyan szélsőségességekbe, mint a túlzásba vitt munka, vagy éppen az totális apátia.

Mint minden esetben most is az aranyközépút a megoldás. Kerüljük a szélsőségeket!

A túlzott munkából vegyünk egy picit vissza. Sportoljunk, tartsunk néhány perc szünetet, hallgassunk zenét, beszélgessünk többet a szeretteinkkel! Ha több időnk van, akkor itt az alkalom, hogy segítsünk másoknak! Ez ránk is pozitív hatással lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm