Megszavazták: jogsértőek a magyar maszkviselési-szabályok?

Megszavazták: jogsértőek a magyar maszkviselési-szabályok?

2020. augusztus 17. 14:02

A többség nem enyhítene a hazai maszkviselési szabályokon, még kevesebben vannak azok, akik szerint a szabadságjogokat is korlátozzák azzal, hogy a boltban és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező szájat eltakaró maszkot, sálat hordani - derült ki a Pénzcentrum olvasói körében tartott szavazásból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Miközben egyre emelkedik az esetszám a környező országokban, és Magyarországon is elmozdult a "nyugvópontról" a vírushelyzet, sokaknak van már ki a hócipője a maszkviseléssel. Egyre több magyar már ott sem hordja, ahol kötelező lenne (boltok, tömegközlekedési eszközök), vagy csak tessék-lássék felveszik, ameddig látja őket a biztonsági őr, vagy a buszvezető, jegyellenőr - aztán lenyomják az orruk alá, ami nagyjából olyan, mintha nem is lenne rajta a védőeszköz.

Egyeseknek olyannyira elegük van a maszkhelyzetből, hogy már népszavazást is akartak az ügyben: a Pénzcentrum szúrta ki a múlt héten, hogy két vonatkozó kérdést is beadtak a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ákos Zoltán magánszemély népszavazási kezdeményezése arra irányul, hogy egyes helyeken ne legyen kötelező a szájmaszk. A kérdés egészen pontosan így szól:

"Ön egyetért e azzal, hogy Magyarországon a vészhelyzeten kívüli időszakban ne legyen kötelező a szájmaszk a munkahelyeken és a tömegközlekedéseken?"

Váradi Barna magánszemély messzebb ment: egyenesen emberiesség elleni bűncselekménynek minősítené a kötelező maszkviselést. Kérdése úgy szólt:

"Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek minősül az orrot és szájat eltakaró orvosi eszköz, arcmaszk használatától függővé tenni egyéni szabadságjogok, úgymint tömegközlekedési eszköz használata, javak vásárlása és szolgáltatások igénybevétele gyakorlását?"

Egyik sem ment át a rostán, a választási hatóságok különféle indokokkal, de elkaszálták a kezdeményezéseket. A Pénzcentrum mindennel ellenére megszavaztatta olvasóit a két kérdésben, hogy kiderüljön, miképpen alakulna egy referendum. A két szavazásra több mint 2000 válasz érkezett be két nap alatt.

A többség nem ilyen radikális

Az összesítésből kiderült, hogy olvasóinkat is megoszta a maszk-probléma: kiderült, hogy azért még mindig többségben vannak azok, akik szabálykövetők, és ellenzik, hogy ne kelljen a munkahelyeken és a tömegközlekedésen maszkot viselni. A válaszadók 65 százaléka mondta azt, hogy ne töröljék el a kötelező maszkviselést a boltokban meg a buszokon, villamosokon. Viszont a szavazók 35 százaléka mondta azt, hogy felejtsük el az egészet.

Viszont csak a legradikálisabbak vélekedtek úgy, hogy emberiesség elleni bűncselekmény kötelezővé tenni a maszkviselést, mert az korlátozza a szabadásgjogokat. Kevesebb mint 24 százalék értett egyet Váradi Barna magánszemély felvetésével, voksoló olvasóink háromnegyede szerint ilyen messzire azért nem kellene elmenni.

A kommentekben is látható a megosztottság: egyesek szerint mindenhol kötelezővé kellene tenni a maszkviselést, mert az hatékony védekezés, mások ugyan nem szigorítanának a dolgokon, de elvárják az emberektől, hogy tartsák be a szabályokat. Mondván:

Nem tudom, hatékony-e vagy nem, de most ez a szabály, ha én kibírom, akkor a többieknek se okozzon már gondot. Sokan nem értik, pedig egy időben szinte naponta el lett mondva, hogy a maszkkal nem magunkat, hanem a többieket védjük valamilyen szinten

- írta például valaki.

Azonban sokan az intézkedések miatt is szkeptikusak a maszkok kapcsán, hiszen az éttermekben, kocsmákban például csak a személyzetnek kell maszkot hordania. "Így aztán sok értelme van a boltban meg a buszon..." - vetette fel valaki. Mások azt hozták fel, hogy "a fejesek" sem hordanak maszkot, úgyhogy nekik miért kellene. Illetve a másik érv az volt, hogy "egy papírmaszk" nem véd meg a betegség ellen, "nehogy már be akarják mesélni."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?