20 °C Budapest
Nem csak Kínában csökken a termelés: a magyar gyárak is érzik a koronavírus hatását

Nem csak Kínában csökken a termelés: a magyar gyárak is érzik a koronavírus hatását

2020. március 11. 17:25

Egyre több magyar feldolgozóipari vállalatnál csökkent érdemben a termelés, miután nem érkeztek alapanyagok és alkatrészek Kínából, miközben mostanra az észak-olasz karantén hatását is érezni kezdték a cégek. Mindeközben a turizmus is komoly megrázkódtatáson megy keresztül, egyre több külföldi mondja le az utazását, miközben a magyarok részéről is alacsony az aktivitás. Egyes szállodákban költség- és létszámstopot vezettek be, van, ahol szabadságra küldik a dolgozókat. A szolgáltató szektor még tarthatja magát, ami akkor szenvedhet el nagy megrázkódtatást, ha a magyar emberek óvatosabbá válnak, vagy ha netán szigorú járványügyi intézkedések, karanténok alakulnának ki.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) az elnöke a napokban arról beszélt, hogy már most határozottan gond van a magyar vállalatok körében a koronavírus miatt. A magyar iparvállalatoknál már most is előállt az a helyzet, hogy alkatrészek vagy részegységek hiányoznak a termeléshez - fogalmazott Futó Péter a Portfolio kérdésére a PwC vezérigazgató-felmérésének sajtótájékoztatóján. 

Egyes hazai cégek a termelésük visszafogására kényszerültek azt követően, hogy nem érkeznek meg Kínából az alapanyagok. Mostanra egyes Tier1-es (első körös) beszállítókat is érint a termeléskiesés, ami már most is jelentősnek mondható, és még csak most kezd érződni az olasz válság hatása, az elmúlt egy-két hónapban a kínai alkatrészek hiánya okozott problémát. Ráadásul a cégvezetők arra számítanak, hogy az olasz helyzet tovább fog romlani, és több más európai országban is a termelés jelentős mértékű lassulására, visszaesésére kell felkészülni. Egy-egy termék előállítása pedig lehetetlen azok nélkül a szükséges alapanyagok és alkatrészek nélkül, amelyek most nem érkeznek meg. Információink szerint hamarosan olyan helyzet állhat elő, amely a legnagyobb magyarországi gyárak közül többet is érint, mert nem lesz alkatrész és alapanyag a termeléshez.

A feldolgozóiparba begyűrűző hatásokat jelzi, hogy a beszerzésimenedzser-index már februárban a kritikus 50 pontos érték közelébe került. (Ez választja el a növekedést a recessziótól.) A BMI 2013 óta nem állt ilyen rosszul, a menedzserek beszámolója szerint már februárban hiány volt ázsiai alkatrészekből (Kína), kínai alapanyagokból, kondenzátorokból, lemezből, öntvényekből, palackból, passzív elektronikai alkatrészekből és védőfelszerelésekből.

A szolgáltató szektort ellentétes folyamatok határozhatják meg.

Számos cégnél alkalmazható az otthoni munkavégzés, ha ez szükségessé válik, hiszen ennek a feltételei ezeknél a cégeknél nagyrészt adottak. A jelenlegi helyzetben a szolgálató szektor nem néz szembe olyan súlyos kihívásokkal, mint amelyekkel az iparvállalatok, hiszen döntően nincs szükség a működéshez a beszállítói láncok épségére. Azonban ha súlyossá válik a helyzet, akkor egyes cégeket nagyon erőteljesen érinthet a járvány (pl. mozi, színház, sportrendezvények), hiszen az ő bevételük a belföldi kereslet függvénye. Ráadásul a szolgáltató szektor esetében egy kellemetlen különbség az iparral szemben, hogy a kieső bevétel kevésbé pótolható (ha helyreáll a rend, nem járnak majd többet moziba).

A koronavírus hatása leginkább a turizmust érinti.

Már a vírus kínai terjedése után világszerte visszaesett a közlekedés, szigorodtak az ellenőrzések, illetve különböző utazási tilalmak léptek életbe. A vírus terjedése után ezek az intézkedések csak szaporodtak, ami elérte a magyar turizmust is. Egyes magyar szállodák alkalmazottjaitól olyan információk érkeztek a Portfolio-hoz, amelyek szerint szabadságra küldtek egyes alkalmazottakat, létszám- és költségstopot vezettek be. A szállodák foglaltsága sokkal alacsonyabb, mint amire még egy hónapja is számítottak, így a bevételek várhatóan a közelében sem lesznek a terveknek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Miután Olaszországban gyorsult a vírus terjedése, az nagymértékben visszavetette a hazai szállodák foglaltságát. A vírus terjedése után a multinacionális vállalatok szigorú intézkedéseket vezettek be (pl. utazási tilalom a munkavállalóknak), ami újabb lemondásokhoz vezetett.

A koronavírus miatt februárban és márciusban megélénkült a kiskereskedelmi forgalom Európában, így Magyarországon is. Az emberek felhalmoztak bizonyos tartós élelmiszereket, ami rövid ideig üres polcokat eredményezett az áruházakban és jelentősen megnőtt a webshopok kiszállítási ideje, ami azóta sem igazán rövidült. Érdemes megjegyezni, hogy a magyar kamionstop feloldása azt jelzi, hogy e nélkül áruhiány is kialakulhatott volna. A kiskereskedelem tehát az egyetlen, amire a koronavírus (átmenetileg) pozitív hatással volt. Szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy "ez nem többletfogyasztás, hanem inkább előrehozott fogyasztás", vagyis a vírus lecsengése után jellemzően alacsonyabb lehet a forgalom.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?