14 °C Budapest

Nem csak Kínában csökken a termelés: a magyar gyárak is érzik a koronavírus hatását

2020. március 11. 17:25

Egyre több magyar feldolgozóipari vállalatnál csökkent érdemben a termelés, miután nem érkeztek alapanyagok és alkatrészek Kínából, miközben mostanra az észak-olasz karantén hatását is érezni kezdték a cégek. Mindeközben a turizmus is komoly megrázkódtatáson megy keresztül, egyre több külföldi mondja le az utazását, miközben a magyarok részéről is alacsony az aktivitás. Egyes szállodákban költség- és létszámstopot vezettek be, van, ahol szabadságra küldik a dolgozókat. A szolgáltató szektor még tarthatja magát, ami akkor szenvedhet el nagy megrázkódtatást, ha a magyar emberek óvatosabbá válnak, vagy ha netán szigorú járványügyi intézkedések, karanténok alakulnának ki.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) az elnöke a napokban arról beszélt, hogy már most határozottan gond van a magyar vállalatok körében a koronavírus miatt. A magyar iparvállalatoknál már most is előállt az a helyzet, hogy alkatrészek vagy részegységek hiányoznak a termeléshez - fogalmazott Futó Péter a Portfolio kérdésére a PwC vezérigazgató-felmérésének sajtótájékoztatóján. 

Egyes hazai cégek a termelésük visszafogására kényszerültek azt követően, hogy nem érkeznek meg Kínából az alapanyagok. Mostanra egyes Tier1-es (első körös) beszállítókat is érint a termeléskiesés, ami már most is jelentősnek mondható, és még csak most kezd érződni az olasz válság hatása, az elmúlt egy-két hónapban a kínai alkatrészek hiánya okozott problémát. Ráadásul a cégvezetők arra számítanak, hogy az olasz helyzet tovább fog romlani, és több más európai országban is a termelés jelentős mértékű lassulására, visszaesésére kell felkészülni. Egy-egy termék előállítása pedig lehetetlen azok nélkül a szükséges alapanyagok és alkatrészek nélkül, amelyek most nem érkeznek meg. Információink szerint hamarosan olyan helyzet állhat elő, amely a legnagyobb magyarországi gyárak közül többet is érint, mert nem lesz alkatrész és alapanyag a termeléshez.

A feldolgozóiparba begyűrűző hatásokat jelzi, hogy a beszerzésimenedzser-index már februárban a kritikus 50 pontos érték közelébe került. (Ez választja el a növekedést a recessziótól.) A BMI 2013 óta nem állt ilyen rosszul, a menedzserek beszámolója szerint már februárban hiány volt ázsiai alkatrészekből (Kína), kínai alapanyagokból, kondenzátorokból, lemezből, öntvényekből, palackból, passzív elektronikai alkatrészekből és védőfelszerelésekből.

A szolgáltató szektort ellentétes folyamatok határozhatják meg.

Számos cégnél alkalmazható az otthoni munkavégzés, ha ez szükségessé válik, hiszen ennek a feltételei ezeknél a cégeknél nagyrészt adottak. A jelenlegi helyzetben a szolgálató szektor nem néz szembe olyan súlyos kihívásokkal, mint amelyekkel az iparvállalatok, hiszen döntően nincs szükség a működéshez a beszállítói láncok épségére. Azonban ha súlyossá válik a helyzet, akkor egyes cégeket nagyon erőteljesen érinthet a járvány (pl. mozi, színház, sportrendezvények), hiszen az ő bevételük a belföldi kereslet függvénye. Ráadásul a szolgáltató szektor esetében egy kellemetlen különbség az iparral szemben, hogy a kieső bevétel kevésbé pótolható (ha helyreáll a rend, nem járnak majd többet moziba).

A koronavírus hatása leginkább a turizmust érinti.

Már a vírus kínai terjedése után világszerte visszaesett a közlekedés, szigorodtak az ellenőrzések, illetve különböző utazási tilalmak léptek életbe. A vírus terjedése után ezek az intézkedések csak szaporodtak, ami elérte a magyar turizmust is. Egyes magyar szállodák alkalmazottjaitól olyan információk érkeztek a Portfolio-hoz, amelyek szerint szabadságra küldtek egyes alkalmazottakat, létszám- és költségstopot vezettek be. A szállodák foglaltsága sokkal alacsonyabb, mint amire még egy hónapja is számítottak, így a bevételek várhatóan a közelében sem lesznek a terveknek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miután Olaszországban gyorsult a vírus terjedése, az nagymértékben visszavetette a hazai szállodák foglaltságát. A vírus terjedése után a multinacionális vállalatok szigorú intézkedéseket vezettek be (pl. utazási tilalom a munkavállalóknak), ami újabb lemondásokhoz vezetett.

A koronavírus miatt februárban és márciusban megélénkült a kiskereskedelmi forgalom Európában, így Magyarországon is. Az emberek felhalmoztak bizonyos tartós élelmiszereket, ami rövid ideig üres polcokat eredményezett az áruházakban és jelentősen megnőtt a webshopok kiszállítási ideje, ami azóta sem igazán rövidült. Érdemes megjegyezni, hogy a magyar kamionstop feloldása azt jelzi, hogy e nélkül áruhiány is kialakulhatott volna. A kiskereskedelem tehát az egyetlen, amire a koronavírus (átmenetileg) pozitív hatással volt. Szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy "ez nem többletfogyasztás, hanem inkább előrehozott fogyasztás", vagyis a vírus lecsengése után jellemzően alacsonyabb lehet a forgalom.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem