Figyelembe kell venni a lakásárak alakulását, a bérleti díjak emelkedését is.

Amíg a korábban jól termő szilvák, barackok megszenvedték az idei forró, csapadékszegény nyarat, addig a sokkal inkább mediterrán klímához szokott füge igazán jól termett. Egyre több helyen találkozni Magyarországon is fügebokrokkal, és -fákkal, illetve a boltokban friss gyümölccsel, nemcsak az importált aszalt fügével. Akárcsak más gyümölcsöket, a fügét is többféleképpen lehet eltenni télire, hogy ne csak nyáron élvezhessük - meg lehet aszalni, eltehetjük befőttként, vagy főzhetünk belőle chutneyt, dzsemet, lekvárt is. Mutatunk egy elronthatatlan füge lekvár receptet.
Mit érdemes tudni a magyar fügéről? Hogyan készíthetünk ínycsiklandó házi lekvárt a fügéből, milyen titkos hozzávalókkal bolondíthatjuk meg az ízeket? - ezeknek a kérdéseknek járt utána a HelloVidék.
Alig néhány évtizeddel ez előtt még elképzelhetetlen volt, hogy Magyarország éghajlatán megmaradjon a füge, azonban, ahogy teltek-múltak az évek, a klíma változásnak indult, a tőlünk nem is olyan messze délre található mediterrán térség határa pedig elkezdett lassan észak felé kúszni. Habár a hazai vidékek éghajlata még igen messze áll a mediterrántól, azt mindannyian elismerhetjük, hogy nyaraink egyre hosszabbak és aszályosabbak, az annak idején híresen zord és havas teleink pedig lerövidültek – ez a változás viszont kedvez a fügének, így ma már akár az északabbi országrészekben is a kertek gyakori gyümölcsfájaként találkozhatunk vele.
A Közel-Keletről a füge Európába az ógörögökön keresztül áramlott be, a legendák szerint Magyarországra azonban csak a török hódítók hozták el és honosították meg, többnyire a déli területekre (egyes történelmi emlékek szerint a Gellért-hegy déli dűlőit is beültették vele) - azonban egy-két sikertörténettől eltekintve itthon, az északabbi országrészekben ténylegesen csak az elmúlt évtizedekben vált elterjedt növénnyé. A füge korábban a déli országrészek kuriózumnövénye volt, sikeresen megtermett például Pécs környékén.
A Magyarországon ültetett fügék néhány ritka kivételtől eltekintve mind az adriai típusú, avagy közönséges fügék közé tartoznak, jókora bokrokká fejlődve (ebben az éghajlati övben ritkán nevelik fává a fügét) bőséges terméshozammal látnak el minket, többnyire az augusztusi, szeptemberi hónapokban, azonban, ha az időjárás kedvező, már július második felében is szüretelhetünk belőlük. 2024-ben - ahogy a legtöbb növény -, a füge is előbb kezdett teremni.
Házi narancsos fügelekvár recept
Habár a fügelekvárt elkészíthetjük színtisztán fügéből és cukorból is (1 kg gyümölcsre általában 200-300 g cukrot szoktak számolni, azonban, mint ahogy ez a lekvárokkal általában lenni szokott, minden háziasszony más formulával dolgozik), érdemes lehet megbolondítani az alapreceptet más gyümölcsökkel. A HelloVidék receptje a fügét naranccsal kombinálja – épp csak annyival, hogy megmaradjon a füge dominanciája -, illetve kerül a lekvárba egy kevés gyömbér, vanília, fahéj és szegfűszeg is.
Hozzávalók:
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- 3 kg érett füge (bármilyen magvas vagy magnélküli fajta)
- 800 g kristálycukor
- 2 db bio narancs héja
- 3-5 dl frissen facsart narancslé
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 1 kis db gyömbér (kb. 2 cm)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
A narancsos füge lekvár elkészítése
Tisztítsuk meg a fügéinket a szennyeződésektől, a sérült/romlott darabokat távolítsuk el, majd vágjuk a gyümölcsöket négybe, hogy gyorsabban elkészüljenek. Vegyünk elő egy nagyobb fazekat, tegyük bele a fügét, a bio narancsok lereszelt héját, a cukrot és a választott fűszereket, majd öntsük fel egy kevés narancslével, hogy gyorsabban elinduljon a fügék főzési folyamata.
Amíg a cukor el nem olvad és a fügék szét nem esnek főzzük sűrű kevergetés mellett, majd hagyjuk takaréklángon, időnként megkeverve, körülbelül 1,5-2 óra alatt besűrűsödni (ha nem szeretnénk a lekvárral ennyit bíbelődni, fél óra főzés után adhatunk hozzá dzsemfixet és máris kiporciózhatjuk a befőttesüvegekbe – ebben a formában viszont nem lekvárt, hanem ízletes, darabos fügedzsemet kapunk). A kész lekvárt ízlés szerint homogénre dolgozhatjuk botmixerrel, vagy hagyhatjuk úgy is, ahogy van.
Amíg készül a lekvárunk, készítsük elő a jól záródó tetejű befőttes üvegjeinket, csírátlanítsuk őket a fedőkkel együtt forró vízben, majd adagoljuk beléjük a fügelekvárunkat még forrón. A kész üvegeket zárjuk le, majd fordítsuk őket fejtetőre 10-15 percre, ezután hűtsük ki az egész adagot száraz dunsztba téve (tartósítószerre, mesterséges adalékanyagokra nincs szükség). Fogyasszuk egész évben kenyérrel, kaláccsal, vagy készítsünk vele ízletes süteményeket!
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
30 éve együtt – az INTERSPAR múltja, jelene és jövője (x)
A SPAR Magyarország nem csupán egy új üzlettípust hozott be az országba, hanem egy modern, kényelmes és családbarát vásárlási élményt is, amely azóta is milliók mindennapjainak része.
Portfolio Gen Z Fest 2025


