16 °C Budapest

Szlovák invázió a határvidéken

2009. március 6. 05:55

Újra feléledt a bevásárló-és benzinturizmus, de míg korábban a magyarok jártak át Szlovákiába tankolni, addig mára megfordult az arány. A határ közelében található szlovákiai áruházakban és benzinkutakon viszont rohamosan csökken a forgalom.

Az idei év eddig óriási siker az észak-magyarországi boltok és töltőállomások számára: a soha nem látott mértékben legyengült forint miatt minden nap több ezer szlovák állampolgár jár át hozzánk vásárolni. Hétvégenként ez a szám megsokszorozódik, a legnagyobb győri, mosonmagyaróvári, komáromi és esztergomi áruházak parkolóiban is sorban állnak a szlovák rendszámú autók. Ugyanakkor a gazdaságilag kevésbé fejlett keleti régiókból is egyre több szlovák és felvidéki magyar jön át -a gyakorlatban már nem létező- határon, így Salgótarjántól Sátoraljaújhelyen át Záhonyig is növekszik az üzletek forgalma.

Északi szomszédunknál átlagosan literenként 1 euróba (309 forintba) kerül a 95-ös ólommentes benzin, míg Győrben már 257 forint körüli átlagáron is tankolhatunk. A megtakarítás így körülbelül 40 forint literenként, egy átlagosnak mondható, negyven literes tankolásnál már 1600 forint megtakarításról beszélhetünk.

Akár már egyetlen tankolásért is megéri meg átjönni Magyarországra, 50 kilométeres távolságból is. A határhoz közeli szlovák benzinkutaknál viszont szinte senki sem tankol -legkevésbé magyar sofőrök. Vannak olyan kutak, ahol 40-50 százalékos forgalomcsökkenéssel is számolnak az idei évre, talán csak a pénzváltással is foglalkozó helyeken jobb a helyzet.

Pedig a szlovák oldalon szép számmal vannak töltőállomások: korábban épp ott érte meg benzinkutakat nyitni. A határ közelében lakó magyarok még néhány évvel ezelőtt is gyakran jártak át a szomszédba tankolni- most pedig egyedül az LPG- gáz olcsóbb odaát.

Ugyanakkor a magyar áruházak forgalma a karácsonyi rohamot idézi. Az üzletekben hétköznap is sok a vásárló- jelentős többségük Szlovákiából érkezik. A boltok egyelőre jól állják a sarat, sok üzletlánc az ország többi részéről is ide szállítja a visszaesés miatt megmaradt készleteit. Ráadásul gyakorlatilag minden boltban lehet euróval is fizetni, így szomszédainknak a pénzváltással sem kell bajlódniuk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen nem csak Magyarországon, hanem Lengyelországban és Csehországban is jóval olcsóbban lehet vásárolni, az alapélelmiszereket különösen megéri. Ez érzékenyen érinti a határ mentén élő szlovák kereskedőket: a tej- és hústermékek eladása például 20-30 százalékkal csökkent.

A Pravda című szlovák lap által készített összehasonlításból kiderül: Lengyelországban lehet a legolcsóbban bevásárolni élelmiszerekből, de Magyarország és Csehország is kifizetődő.

A felmérés fél kiló kenyér, 1 kiló keménysajt, 1 liter tej, 250 g vaj és 1 kg csirkehús árát hasonlította össze a Szlovákiában és a szomszédos négy EU- tagállamban- mindenhol a Tesco árait vették alapul.

Egyedül Ausztriában került többe a bevásárlás, mégpedig 14,75 euróba (4566 forint) -igaz, az üzemanyag még ott is olcsóbb, mint a szlovákoknál.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm