7 °C Budapest

Vipera, pisztoly, sokkoló - ennyibe kerül, hogy megvédd az otthonod

Pénzcentrum
2011. augusztus 14. 07:50

Az öt legkeresettebb önvédelmi eszköz Sokan tartanak attól, hogy a szociális rendszer átalakítása miatt Magyarországon is megromlik a közbiztonság. Ha a most Londonban zajló eseményekhez hasonlókra nálunk talán nem is kell számítani, nem lehet kizárni, hogy az elszegényedett, elkeseredett emberek nagy számban tévednek a bűn útjára. Körbejártunk néhány fegyverboltot, hogy megtudjuk: a magukat és szeretteiket védeni kívánó polgárok milyen legális eszközökkel védekezhetnek és ezek beszerzése mennyibe kerül?

Az elején nem árt egy fontos dologgal tisztában lennünk. Közterületen engedély nélkül tartható önvédelmi eszközzel is megvédhetjük magunkat, amennyiben a jogos védelmi helyzet fennáll. (Hogy mi a jogos védelem, arról cikkünk végén, keretes írásunkban olvashatsz!) Ám ha ezeket az illegális eszközöket az utcán a rendőr megtalálja nálunk, azonnal elkobozza és több tízezer forintos pénzbírságot ró ki ránk. (Kivétel ez alól a gáz- riasztópisztoly, amely szabadon vásárolható és tartható ugyan, de viseléséhez külön engedély szükséges. Ennek beszerzése körülbelül egy hónapig tart, némi adminisztrációt igényel és 8 ezer forintba kerül.) Az engedély nélkül tartható fegyverek (légpuska, airsoft) pedig még saját otthonunkban is csak rendkívül indokolt esetben (például ha a támadónak is hasonló fegyvere van) használhatóak önvédelemre.

Sokan gondolhatják, hogy lakásukban ki vannak szolgáltatva, hiszen nem jártasak semmiféle küzdősportban, így ökölharcban semmi esélyük nincs a bűnözők ellen. Vannak azonban olyan legálisan beszerezhető és szabadon tartható önvédelmi eszközök, amelyekkel adott esetben megvédhetjük otthonunkat. Az alábbiakban azt az öt legális önvédelmi eszközt mutatjuk be, amelyeket a legtöbben keresnek a fegyverboltokban.

A legnépszerűbbek

Sokkoló:

Az átlagember a szó hallatán azt gondolja, hogy ez az az eszköz, amit ha hozzáérint a támadójához, akkor az magatehetetlenül csuklik össze az őt érő áramütéstől. Emiatt a téveszme miatt a sokkoló mára ez egyik legnépszerűbb önvédelmi eszközzé vált, főként hölgyek vásárolják, jóllehet legalisan ez az eszköz nem forgalmazható.

Ráadásul a Magyarországon beszerezhető darabok egyátalán nem "sokkoló" hatásúak - hívja fel a figyelmet Dajka Gábor fegyverszakértő. A legtöbb "sokkoló" csak a támadó azon izmát zsibbasztja el, amihez hozzáér, tehát egy ember ártalmatlanná tételére csak korlátozottan alkalmas. A hozzáértők emiatt gúnyosan "levegőionizátornak" nevezik a távol-keleti piacokon már 2000 forintért is megvásárolható darabokat.

A sokkoló másik hátránya, hogy ha használni akarjuk, közel kell mennünk és dulakodnunk kell a támadóval. Éppen ezért az eszköz csak küzdősportban járatos emberek kezében lehet hasznos. Ha több ellenféllel néz valaki szembe, akkor az egyik támadót a sokkolóval meg lehet zavarni, így van némi idő a másikat ártalmatlanná tenni. Egy átlagember kezében azonban a sokkoló legtöbbször hatástalan.

A támadót egyetlen másodperc alatt valóban ártalmatlanná tevő eszköz neve TASER. Ez legálisan nem vásárolható meg, ám birtoklását nem tiltják, viszont közterületen történű viselése szabálysértési eljárást von maga után.

ViperaForrás: fegyverlabor.com


Vipera:

Amíg a magukat megvédeni igyekvő hölgyek a sokkolóra esküsznek, a férfiak általában az ólmosbotot, modern nevén a viperát részesítik előnyben. A távol-keleti piacon a gyenge minőségű vipera 2500 forintért szerezhető be, a megfelelő minőségű darabok azonban 10 ezer forint feletti áron kaphatóak. Mivel közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, a vipera utcai viselése szabálysértésnek minősül.

A vipera könnyen elrejthető és használata is könnyűnek tűnik. Ám nem árt tudni, hogy képzetlen ember kezében is rendkívül könnyen okoz komoly, maradandó sérülést. A láb vagy a kéz vastag csontjait, vagy a koponyát is könnyedén eltörhetjük vele, így a magát védeni akaró ember is komoly büntetésre számíthat a használata miatt. Dajka Gábor emiatt a viperát a hétköznapi embereknek nem, csak az eszközös küzdősportokban (pl. botvívás) járatos embereknek ajánlja.


Gázpisztoly:

A gázpisztoly 2004 óta bármelyik 18. életévét betöltött cselekvőképes magyar állampolgár számára szabadon megvásárolható. Ára 15 és 65 ezer forint között változik. A hozzá valő töltényt darabonként 250-300 forintért szerezhetjük be. Ezen önvédelmi eszköz is rendkívül népszerű, máig 50-60 ezer viselési engedélyt adtak ki a hatóságok, de ennél akár háromszor több is lehet belőle az embereknél.

A gáz-riasztófegyver szakszerű alkalmazásakor (több gyors lövés fejre, CS és PV hatóanyaggal) az "agresszív és elszánt" támadót időlegesen megvakítjuk, ezzel tesszük harcképtelenné. Hatásosságát tekintve megoszlik az általunk megkérdezett szakértők véleménye. Többen az internetre feltett videofelvételekre hivatkozva állítják, hogy ha többször rálövünk a támadóra a gázpisztolyunkkal, a lövés nyomán képződő gázfelhő olyan erősen ingerli a szem, a száj és az orr nyálkahártyáját, hogy rosszakarónk magatehetetlenné válik.

Dajka Gábor ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a kilőtt gázfelhőt a légmozgás eltérítheti, illetve hogy zárt térben ez az eszköz nem alkalmas önvédelemre, mivel ott a használójára is veszélyes lehet.

Gázpisztoly, GázsprayForrás: fegyverlabor.com


Gázspray:

Zavarba ejtően bőséges választékot találunk a fegyverboltokban a gázsprayből is. A szórófej típusa, a hatóanyag és annak töménysége szerint lehet válogatni a különböző termékek között. Közterületen, önvédelemre csak olyan gázspray használható, amelyik töltőtömege 20 grammnál kevesebb és nem tartalmazza a capsaicin nevű hatóanyagot. (A rendőrség által használt, tömegoszlatásban használt spraykben ez az erőspaprika kivonatként is ismert vegyület található.) Lakásunk védelmére azonban ennél nagyobb töltőtömegő gázspray is használható.

A leghatásosabb, a fenti feltételeknek megfelelő két termék a CS és a CN gázspray, előbbi 1000-1500 forintos, utóbbi 800-1200 forintos áron vásárolható meg. A támadóra fújva a gázspray hasonlóan hat, mint a gázpisztoly, azaz a nyálkahártyát erősen ingerelve magatehetetlenné teszi a támadót. A gázspray előnye, hogy olcsó, könnyen beszerezhető, könnyen elrejthető, egyszerűen használható akár zárt térben is. Hátránya, hogy használata esetén figyelni kell a légmozgásra és hatásosságát a támadó egyéni érzékenysége befolyásolhatja (vannak olyan emberek, akiket többször kell lefújni ahhoz, hogy a vegyület hasson).

A gázspraynek létezik egy profi változata is. Ez olyan, mint egy duplacsövű pisztoly. A cserélhető "csövek" tulajdonképpen tubusok, amelyek  a nyálkahártyát irritáló anyagot tartalmazzák. Ezt az eszköz 5-7 méter távolságra rendkívül pontosan tudja eljuttatni. Tulajdonképpen úgy működik, mint egy vízipisztoly. Az ára 70 ezer forint felett van, egy töltet hozzá pedig 5-6 ezer forint. Aki biztosra akar menni, az lézerirányzékot is csatlakoztathat hozzá, de ezért újabb 30 ezer forintot kell kifizetni. Nem árt tudni, hogy ez az eszköz nem minősül gázspraynek, mert a folyadéksugarat pirotechnikai töltet segítségével lövi ki.

Gumilövedékes fegyver:

Ezek az önvédelmi eszközök nem minősülnek lőfegyvernek. 12-18 milliméteres gumilövedéket lőnek ki a támadóra. Áruk 32 ezer és 120 ezer forint közé tehető. A lövedék két részből áll. A hajtóerőt a riasztótöltény adja, amiből 70-90 forint egy darab, maga a gumilövedék pedig 20-40 forintba kerül darabonként. A gumilövedékes fegyverek minősége gyakran hagy kívánni valót maga után, gyakori karbantartást igényelnek. Célszerű havonta legalább egyszer zsírozni a gumilövedékeket is, máskülönben a nagy energia elvész a csőben a súrlódás következtében. Ez amolyan csináld magad építő készlet - élcelődik Dajka Gábor fegyverszakértő. A gyártó által javasolt kenőanyaggal és riasztótölténnyel megtöltött gumilövedékes fegyver azonban hónapokig tökéletesen üzemképes marad.

Ezzel a fegyverrel 30 centiméter távolságnál messzebbről csak extrém esetben lehet maradandó sérülést okozni. Az eltalált támadó igen erős ütést és csípős fájdalmat érez. A gumilövedékes fegyver önvédelmi szempontból jobb a sokkolónál és a gázspraynál, de talán a gázpisztolynál kevésbé hatékony. Hátránya ugyanis, hogy nem elég csak a támadó felé lőni, hanem célzott lövést kell leadni vele a végtagokra vagy a nemi szervekre. Ezt pedig gyakorolni kell. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy a vastag ruházat elnyeli a gumilövedék erejét. A kisebb, 10-12 mm/30-60 J teljesitményű modellek 3-5 méterig, a nagyobb 18 mm/80-120 J típusok 8-10 méterig hatásosak.

LövedékForrás: fegyverlabor.com


Egyéb önvédelmi eszközök:

Ha valaki fenyegetve érzi magát, önvédelmi eszközként a fentieken kívül még az éles lőfegyver vagy a kés szokott a leggyakrabban eszébe jutni. Előbbi legális beszerzése, tartása és viselése gyakorlatilag lehetetlen. Éles pisztolya a jelenlegi jogszabályok szerint csak annak lehet, aki bizonyítja, hogy az életét és a testi épségét olyan veszély fenyegeti, ami csak ilyen fegyverrel hárítható el. Nem is csoda, hogy nagyjából mindössze csak 9 ezer önvédelmi célra engedélyezett maroklőfegyver van Magyarországon, javarészt rendőrök, ügyészek, bírák, befolyásos üzletemberek és politikusok tulajdonában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mennyi lőfegyvert tartunk otthon?
Az ENSZ néhány évvel ezelőtti felmérése szerint az Európai Unióban nálunk a legkisebb a 100 főre jutó lőfegyverek száma, mindössze 2,34. Ez a szám az Egyesült Államokban 97, Németországban 36.
A rendőrség adatai szerint 2010 végén 129 ezer magyarnak volt fegyvertartási engedélye, amivel 235 ezer fegyvert birtokoltak. Ebből 152 ezer volt a vadászfegyver és 7 ezer a sportolásra használt lőfegyver. Az önvédelmi fegyverek száma 57 ezer volt, ám ebből csak valamivel több mint 8 ezer volt az éles lőfegyver.

A kés bárki által bármikor és jóformán bárhol olcsón megvásárolható. Használni is egyszerű, de tisztában kell lennünk azzal, hogy azzal még egy átlagember is komoly, életveszélyes sérüléseket tud okozni és a kés bizony hozzá nem értő használójára is veszélyes lehet - közölte Dajka Gábor fegyverszakértő. Emiatt aztán a viperához hasonlóan könnyen elképzelhető, hogy a magát megvédeni akaró áldozatot fenyegeti börtönbüntetés a kés használata miatt. Fontos, hogy 8 centiméteresnél hosszabb pengéjű kést közterületen hordani szabálysértés, a rugós kést poedig pengehossztól függetlenül tilos közterületen magunknál hordani.

Ha már védekeznünk kell...

Ha a birtokunkban lévő önvédelmi fegyverhez nyúlunk, pontosan tudnunk kell, hogyan használhatjuk azt jogszerűen, különben komoly bajba kerülhetünk. Ha a támadó meghal, életveszélyesen megsérül, vagy maradandó sérülést szerez, a rendőrség és a bíróság minden részletre kiterjedően, hosszú hónapokig vizsgálja, hogy helyesen döntöttünk-e. A jogszabályok szerint védekezésünknek szükségesnek és arányosnak kell lennie.

A szükségesség azt jelenti, hogy ellentámadásunk csak akkor méltányolható, ha a támadás jellege és intenzitása ezt indokolja, azaz a kertünkben bóklászó emberre csak úgy nem lőhetünk mondjuk gumilövedékes fegyverrel. Az arányosság elvét is szem előtt kell tartanunk, ami szerint a támadás és a védekezés erejének egyensúlyban kell lennie. Egy puszta kézzel a lakásunkban kutató betörőt nem támadhatunk például viperával. Szabály az is, hogy a megfutamodott, sérült támadót tovább már nem lehet bántalmazni.

Nyilvánvaló, hogy egy szeretteit és otthonát féltő embertől nem mindig várható el, hogy a fenti elvárásoknak hideg fejjel megfeleljen. A magyar jog szerint ilyenkor enyhítő körülmény lehet, ha a szabályokat ijedtségből vagy erős felindulásból hágjuk át.

Forrás: fegyverlabor.com


Legfontosabb a megelőzés

Ahhoz, hogy a jogi következményeket elkerüljük, mindent meg kell tennünk azért, hogy ne kelljen önvédelmi eszközzel megvédenünk magunkat. A lakásunkat és a házunkat jobb megfelelő mechanikai és elektronikus védelemmel ellátni. Meglepő lehet, de az általunk megkérdezett fegyverboltosok többsége azt állította, hogy önvédelemre a legjobb a távfelügyelettel ellátott riasztórendszer.

Ez hangjelzéssel értesíti a tulajdonost és a rendőrséget vagy a biztonsági szolgálatot is arról, ha idegen van a lakásban. Riasztás esetén semmi más dolgunk nincs, mint 3-5 percig, azaz a segítség megérkezéséig feltartóztatni az esetleg ránk támadó gonosztevőt. Egy ilyen rendszer kiépítése és fenntartása nem megfizethetetlen, a beszerelés 30-50 ezer forintból megúszható, a távfelügyeletért pedig havonta 3-4 ezer forintot kell fizetni. A behatoló távoltartásához pedig elég egy ólmos bot és egy gázspray.

Ha elkerülhetetlen a védekezés, akkor ennek olyan módját válasszuk, mely halált és sérülést nem okoz. Ennek érdekében rendkívül fontos, hogy ismerjük, hogy az általunk kiválasztott önvédelmi fegyver mire jó és hogyan kell használni. Ahhoz tehát, hogy nyugodtan alhassunk, nem elég megvásárolni az eszközt, hanem folyamatosan gyakorolni is kell vele.

Mi a jogos védelem?
Jogos védelmi helyzet a hatályos Büntető Törvénykönyv szerint:

(1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

Tehát a jogszerűen elhárítható támadás:
- megkezdett vagy közvetlenül fenyegető, jellemzően aktív cselekmény
- jogtalan
- egyoldalú (nem kölcsönös cselekmény)
- mások sérelmére is bekövetkezhet

Továbbá:
- nincs megszabva sem a támadás, sem az elhárítás eszköze
- a jogos védelmi cselekménynek a támadás (veszélyhelyzet) fennállásánál nem szabad tovább tartania
- jogos védelmi helyzet csak a támadó irányában állhat fenn
- "szükségesnek" kell lennie: védekezésnek a védekező választott módjának arányban kell állnia a támadás súlyával, másrészt, ha az adott szituációban több lehetséges mód kínálkozik a támadás elhárítására, ezek közül a lehető legenyhébbet kell választani.

Természetesen egy "éles" stresszhelyzetben mindezeket pontosan mérlegelni nem nagyon van mód. Azonban ekkor siet segítségünkre a (2) és (3) bekezdés. A BTK 2009. június végi módosítása érintette a jogos védelem témakörét, megszünteti a kitérési kötelezettséget (családtaggal szemben is), és az elhárítás szükséges mértékét szélesebb körben lehet büntetlenül átlépni. A legfontosabb azonban a megelőző védelem intézményének bevezetése. Ez azonban csak nem-halálos eszközzel gyakorolható jogszerűen.

Tehát:

(2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi.

(3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

A Btk. a következő 29/A. §-sal is kiegészült:

29/A. § Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem