2020. október 20. kedd Vendel

Szép lassan behozzák a lemaradást a kórházak: ennyi elmaradt műtétet végeztek már el


Halad az egészségügy leállása alatt felhalmozott műtéti hátralék ledolgozása, derült ki a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) által a Népszava kérdéseire adott tájékoztatásból. A célra külön várólistákat hozott létre a finanszírozó. A kórházak március közepétől nem végeztek tervezhető műtéteket, ezek 80 százaléka elmarat. Eközben a Népszava szerint a finanszírozási adatok alapján a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók.

Míg a leállás idején a szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma is alig csökkent, addig például a szürkehályog-, a gerinc-, a térd- és csípőízületi operációk szinte leálltak.

A szabályok szerint ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia bármely ellátásra, akkor az intézménynek arra a beavatkozásra új várólistát kell vezetnie, egészen addig, míg a várakozási idő 60 nap alá esik. Az egészségbiztosítási alapkezelő május közepén nyitotta meg a már ismert nagy műtétes várólisták mellett a vírus elleni védekezés miatt halasztott 19 ellátásra a várólistákat.

Ezekből kiderült, 1118 eset került fel a listára, amiből július közepéig 904 beavatkozást, azaz 80 százalékot már ellátták.

A legtöbb ilyen elmaradt beavatkozás a nőgyógyászati műtéteknél volt, írta a lap, példaként említve, hogy vérzési rendellenességek miatt indikált operációkra július 13-ig 263 pácienst regisztráltak és közülük még 38 ma is ellátásra vár. A listára kerülés és a beavatkozás között átlagosan három napot kell várakozni. Ugyancsak 11 beteget jegyeztek elő laparoszkópos bélműtétre, de ők várakoztak a legtöbbet, 11 napot, mire műtőasztalra kerülhetnek.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó