9 °C Budapest

Megszavazták: jogsértőek a magyar maszkviselési-szabályok?

2020. augusztus 17. 14:02

A többség nem enyhítene a hazai maszkviselési szabályokon, még kevesebben vannak azok, akik szerint a szabadságjogokat is korlátozzák azzal, hogy a boltban és a tömegközlekedési eszközökön is kötelező szájat eltakaró maszkot, sálat hordani - derült ki a Pénzcentrum olvasói körében tartott szavazásból.

Miközben egyre emelkedik az esetszám a környező országokban, és Magyarországon is elmozdult a "nyugvópontról" a vírushelyzet, sokaknak van már ki a hócipője a maszkviseléssel. Egyre több magyar már ott sem hordja, ahol kötelező lenne (boltok, tömegközlekedési eszközök), vagy csak tessék-lássék felveszik, ameddig látja őket a biztonsági őr, vagy a buszvezető, jegyellenőr - aztán lenyomják az orruk alá, ami nagyjából olyan, mintha nem is lenne rajta a védőeszköz.

Egyeseknek olyannyira elegük van a maszkhelyzetből, hogy már népszavazást is akartak az ügyben: a Pénzcentrum szúrta ki a múlt héten, hogy két vonatkozó kérdést is beadtak a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ákos Zoltán magánszemély népszavazási kezdeményezése arra irányul, hogy egyes helyeken ne legyen kötelező a szájmaszk. A kérdés egészen pontosan így szól:

"Ön egyetért e azzal, hogy Magyarországon a vészhelyzeten kívüli időszakban ne legyen kötelező a szájmaszk a munkahelyeken és a tömegközlekedéseken?"

Váradi Barna magánszemély messzebb ment: egyenesen emberiesség elleni bűncselekménynek minősítené a kötelező maszkviselést. Kérdése úgy szólt:

"Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy emberiesség elleni bűncselekménynek minősül az orrot és szájat eltakaró orvosi eszköz, arcmaszk használatától függővé tenni egyéni szabadságjogok, úgymint tömegközlekedési eszköz használata, javak vásárlása és szolgáltatások igénybevétele gyakorlását?"

Egyik sem ment át a rostán, a választási hatóságok különféle indokokkal, de elkaszálták a kezdeményezéseket. A Pénzcentrum mindennel ellenére megszavaztatta olvasóit a két kérdésben, hogy kiderüljön, miképpen alakulna egy referendum. A két szavazásra több mint 2000 válasz érkezett be két nap alatt.

A többség nem ilyen radikális

Az összesítésből kiderült, hogy olvasóinkat is megoszta a maszk-probléma: kiderült, hogy azért még mindig többségben vannak azok, akik szabálykövetők, és ellenzik, hogy ne kelljen a munkahelyeken és a tömegközlekedésen maszkot viselni. A válaszadók 65 százaléka mondta azt, hogy ne töröljék el a kötelező maszkviselést a boltokban meg a buszokon, villamosokon. Viszont a szavazók 35 százaléka mondta azt, hogy felejtsük el az egészet.

Viszont csak a legradikálisabbak vélekedtek úgy, hogy emberiesség elleni bűncselekmény kötelezővé tenni a maszkviselést, mert az korlátozza a szabadásgjogokat. Kevesebb mint 24 százalék értett egyet Váradi Barna magánszemély felvetésével, voksoló olvasóink háromnegyede szerint ilyen messzire azért nem kellene elmenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kommentekben is látható a megosztottság: egyesek szerint mindenhol kötelezővé kellene tenni a maszkviselést, mert az hatékony védekezés, mások ugyan nem szigorítanának a dolgokon, de elvárják az emberektől, hogy tartsák be a szabályokat. Mondván:

Nem tudom, hatékony-e vagy nem, de most ez a szabály, ha én kibírom, akkor a többieknek se okozzon már gondot. Sokan nem értik, pedig egy időben szinte naponta el lett mondva, hogy a maszkkal nem magunkat, hanem a többieket védjük valamilyen szinten

- írta például valaki.

Azonban sokan az intézkedések miatt is szkeptikusak a maszkok kapcsán, hiszen az éttermekben, kocsmákban például csak a személyzetnek kell maszkot hordania. "Így aztán sok értelme van a boltban meg a buszon..." - vetette fel valaki. Mások azt hozták fel, hogy "a fejesek" sem hordanak maszkot, úgyhogy nekik miért kellene. Illetve a másik érv az volt, hogy "egy papírmaszk" nem véd meg a betegség ellen, "nehogy már be akarják mesélni."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm