2019. április 19. péntek Emma

A számok nem hazudnak: beértük Ausztriát, de a szlovákoknak csak a hátát nézzük


Nincsenek olyan rossz helyzetben a fiatal munkavállalók Magyarországon, legalábbis a statisztikák szerint csak csekély százalékukat fenyegeti a szegénység. Meglepő módon igen rossz a mutató Dániában és Luxemburgban is.

Egészen jók a kilátásai a Magyarországon dolgozó 18-24 éveseknek, legalábbis az Eurostat 2017-es adatai szerint csak igen kevés százalékukat fenyegeti a szegénység. Összességében az EU-ban dolgozó fiatalok 11 százalékát fenyegeti ugyanis a szegénység, ennél a magyarok sokkal kedvezőbb helyzetben vannak: nálunk ez az arány csak 6,6 százalék.

Az annyira nem meglepő, hogy a legrosszabb helyen Románia áll, ahol a dolgozó fiatalok 28,2 százalékát fenyegeti a szegénység, arra azonban már kevesen fogadtak volna, hogy Luxemburg áll a második helyen (20 százalék), Dániában pedig a harmadik legrosszabb a helyzet az EU-ban 19,1 százalékkal. De nem sokkal maradnak el a spanyolok sem, náluk a 18-24 éves munkavállalók 19 százaléka küzd a szegénységgel.

Ezzel szemben három országban öt százalék alatt volt ez az arány: Csehországban mindössze másfél százalékos, Szlovákiában 3,8, Finnországban pedig 4,1. A térségben még Szlovéniában (5,1 százalék) jobb a helyzet, mint nálunk. Ugyanakkor Horvátországban (7,3 százalék) és Ausztriában (8,4) is nagyobb arányban fenyegeti a szegénység a fiatal dolgozókat. A lengyeleknél pedig majdnem duplaakkora ez a mutató, mint Magyarországon.

A nyugdíjasok jobban aggódhatnak

Korábban megírtuk, hogy nehéz helyzetben vannak az európai nyugdíjasok, és korántsem Magyarországon a legrosszabb a helyzet. A számokból kiderül, hogy az Európai Unióban a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya 14,2 százalék volt 2017-ben, ehhez képest Magyarországon "csak" 9 százalék érintett. Összehasonlítás végett: 2016-ban ez az arány 13,8 százalék volt, 2015-ben pedig 13,2. vagyis jól látszik, hogy a szegénységnek kitett nyugdíjasok aránya évről évre nő.

A legrosszabb a helyzet Észtországban, ahol a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya 46 százalék, Lettországban 44, Litvániában 37, Bulgáriában pedig 32 százalék ez az arány. Franciaországban a legjobb a helyzet, ott a szegénység kockázatának kitett nyugdíjasok aránya mindössze 7 százalék, de nem sokkal marad ettől Magyarország sem, ahol a szám 9 százalék.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk