33 °C Budapest
Budapest, 2024. május 19.Balesetet szenvedett motorcsónak roncsa az újpesti hadikikötõben 2024. május 19-én. A kisgéphajó egy szállodahajóval ütközött össze a Dunán Verõce közelében május 18-án éjjel. A motorcsónakban nyolcan utaztak, egyet közülük súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két holttestet találtak.MTI/Lakatos Péter

Verőcei tragédia: ez vár most a Heidelberg kapitányára, nem kell bizonyítania saját ártatlanságát

2024. május 30. 09:55

A hatóságok a segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják a szállodahajó kapitányát, akinek hajója május 18-án összeütközött egy motorcsónakkal Verőcénél, ami hét ember halálát okozta; az ügyészség szerint a kapitány nem állt meg az ütközés után, hogy meggyőződjön a helyzet súlyosságáról. Nem a kapitánynak kell bizonyítania saját ártatlanságát; a hatóságok feladata bebizonyítani bűnösségét.

A verőcei tragikus hajóbaleset, kapcsán a hatóságok most azzal vádolják a szállodahajó kapitányát, amelynek a motorcsónak nekiütközött, hogy elmulasztotta a segítségnyújtást. Az ügyészség szerint a cseh állampolgárságú kapitány nem azért került gyanúba, mert ő okozta volna a balesetet, hanem mert nem állt meg annak bekövetkezte után, hogy megvizsgálja az ütközés körülményeit - írja az Infostart.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az kifejtette, hogy a motorcsónak nagy sebességgel csapódott be a szállodahajóba, ami alapján feltételezhetően észrevehető kellett volna legyen az ütközés. "Az biztos, hogy a rongálódásból meg lehet állapítani a sebességet, ami nem volt kicsi," mondta. Hozzátette: ha a Heidelberg nevű hajó kapitánya észlelte volna a közeledő kishajót, valószínűleg megállt volna.

A jogász szerint fontos megkülönböztetni a segítségnyújtás elmulasztását és a cserbenhagyást. A segítségnyújtás elmulasztása akkor történik meg, amikor valaki tudatában van annak, hogy másoknak szükségük van segítségre, de mégsem tesz semmit; ez egy szándékos mulasztás. Ezzel szemben cserbenhagyásról akkor beszélünk, ha valaki baleset után elhagyja a helyszínt anélkül, hogy megbizonyosodna arról, vannak-e sérültek vagy mások segítségnyújtásra szorulnak-e.

"A köznyelv nem tesz különbséget... De ha valaki nem teljesíti meggyőződési kötelezettségét és van sérült, akkor segítségnyújtás elmulasztása miatt kell felelnie," magyarázta. Kiemelte: nem a kapitánynak kell bizonyítania saját ártatlanságát; inkább a hatóságok feladata bebizonyítani bűnösségét. Ebben kulcsszerepet játszhatnak az esemény tanúi is – beleértve az egyetlen túlélő olasz férfit és magukat a szállodahajó utasait is – akik fontos információkkal szolgálhatnak az eset tisztázása érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Lakatos Péter, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 15:57
A meghamisított képsorokat a Magyar Nemzet, a Mandiner, a HírTV és a megafonos Trombitás Kristóf is...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm