26 °C Budapest
Budapest, 2024. május 19.Az Óbudai Közterület-Felügyelet hajója a Dunán az Újpesti vasúti hídnál, ahol egy balesetet szenvedett motorcsónak utasai után kutatnak 2024. május 19-én. A kisgéphajó egy szállodahajóval ütközött össze a Dunán Verõce közelében május 18-án éjjel. A motorcsónakban nyolcan utaztak, egyet közülük súlyos sérülésekkel kórházba vittek, két holttestet találtak.MTI/Lakatos Péter

Verőcei tragédia: szabályt szeghetett a motorcsónak, a Heidelberg kapitánya nem is észlelhette a balesetet

2024. május 19. 21:07

A motorcsónak a szabályok szerint meg sem közelíthette volna a szállodahajót, utóbbi kapitányának pedig lehet fel sem tűnt, hogy letarolta a kisebb hajót, azt hihette, uszadékfának ütközött - mondta a Személyhajósok Szövetégének szóvivője a verőcei balesetről. Az elűntek utáni kutatást éjjelre felfüggesztették, holnap Dunaújvárosig kiterjesztik a keresést.

Elég nagy hajóforgalom volt Verőcénél a tegnap éjszakai baleset idején, este egy nagy csattanást hallottak - mondta egy szemtanú az RTL Híradónak.

Tóth Mihály, a Személyhajósok Szövetégének szóvivője arról beszélt, a motorcsónak sérüléseiből az látszik, hogy nagy sebességgel ment neki valaminek. Kifejtette: a szabályok szeint a kisebb hajóknak minden esetben kötelessége elsőbbséget adni a nagyobbaknak, mint például a szállodahajónak. Sőt, meg sem közelítheti azokaz, tartania kell 30 méter távolságot, és mindig elsőbbséget kell neki adnia.

A nagyobb hajókon vannak egymást érzékelő eszközök, a hobbihajókon nincs ilyen berendezés. Ugyanakkor a hajókat kötelező kivilágítani, de Tóth Mihály szerint a szállodahajó kapitánya lehet, hogy nem is érzékelte, mi történt. Ugyanis már csak a mérete és a tömege miatt a szállodahajó nem tudhat különbséget tenni aközött, hogy egy uszadékfának megy neki, vagy egy kisebb hajónak.

A Híradóban az is elhangoztt, hogy az eltűntek utáni kutatást éjjelre felfüggesztik. Hétfőn Dunaújvárosig kiterjesztik a keresést, még öt embert keresnek. A rendőrök Komáromban a szállodahajó mind a 110 utasát kihallgatták. Egy verőcei szállodatulajdonos szerint egyik vendége a baleset közelében tartózkodott: azt mondta az ütközés után a nagyobbik hajó felkapcsolta a lámpáit, majd továbbment. Egy másik közelben lakó elmondta, egy éles csattanást hallottak éjszaka, azt hitték, az úton történt baleset.

A riportban elhangzott, a fiatalok egy Dunakeszin bérelt hajón indultak a Dunakanyarba egy fesztiválra bulizni, a túlélő egy olasz férfi. A rendezvényről hazafelé tartottak, amikor a baleset történt. A hajón utazó egyik eltűnt férfi ismerősei azt mondták, 40 éves barátjuk jó úszó, de aggódnak, mert a telefonja nem elérhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Cikkeink a témában:

Címlapkép: Lakatos Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 14:10
Ízlelgessük az új kifejezést: Net-Coach. A digitális médiaértés és konfliktuskezelés szakembereiről...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem