28 °C Budapest
Budapest, 2021. augusztus 14.A Gazdasági Versenyhivatal cégtáblája a fõváros V. kerületében, az Alkotmány utcában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny tisztaságán õrködõ autonóm államigazgatási szerv Magyarországon.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Gigabírságot kapott egy hazai biztosító: szabálytalanságokat tárt fel a GVH

2024. május 3. 12:02

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elvégezte a 4Life Direct és biztosító-partnerei kötelezettségvállalásának utóellenőrzését. Kiderült, hogy érdemi eredményei voltak a GVH eredeti eljárásának, jelentős kompenzációban részesültek az érintett fogyasztók. Ugyanakkor a vállalásban foglalt kifizetéssel érintett fogyasztók csak egy részét kompenzálták a vállalkozások, míg a nemzeti versenyhatóság felé tett vállalásaik alapján minden érintett fogyasztót kötelességük lett volna kompenzálni. A GVH a hiányosságok miatt összesen 40 millió forintra bírságolta a cégeket.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2019-ben zárta le eljárását a 4Life Direct Kft., a Red Sands Life Assurance Company (Europe) Limited és a Red Sands Insurance Company (Europe) Limited vállalkozásokkal szemben. Az eredeti eljárás során a GVH a vállalkozások fogyasztók felé irányuló tájékoztatásait vizsgálta: felmerült például, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kaptak-e arról, hogy előzetes egészségi állapotuk mennyire befolyásolja a biztosító teljesítését. A biztosítók az eljárás folyamán kötelezettséget vállaltak arra, hogy közel 100 millió forintos kompenzációt fizetnek az érintett kedvezményezettek számára, emellett megfelelési programot vezetnek be jövőbeli kereskedelmi kommunikációjukra.

A Gazdasági Versenyhivatal a kötelezettségvállalások teljesítését minden esetben, következetesen vizsgálja. Az ennek megfelelően lefolytatott utóvizsgálat során a GVH megállapította, hogy az eljárás alá vont cégek az érintett fogyasztók mintegy 2/3-a esetében a vállalt kifizetéseket kötelezettségvállalásuknak megfelelően teljesítették. Ez azt jelenti, hogy a nemzeti versenyhatóság eredeti eljárása eredményes volt, hisz az érintett fogyasztók jelentős kompenzációban részesültek. Emellett a vállalkozások a megfelelési programra vonatkozó vállalásaikat is rendben teljesítették.

Ugyanakkor az utóvizsgálat során kiderült, hogy az érintett fogyasztók fennmaradó része vonatkozásában különböző hiányosságok merültek fel, mert a kifizetéseket vagy azok egy részét késve, illetve egyáltalán nem teljesítették. A GVH Versenytanácsa az azonosított hiányosságok miatt összesen 40 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásokra. A bírság meghatározásakor a Versenytanács figyelembe vette, hogy a vállalkozások az utóvizsgálat során együttműködtek a GVH-val.

A nemzeti versenyhatóság az ügy kapcsán hangsúlyosan felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy a kötelezettségvállalásban foglaltakat pontosan és maradéktalanul szükséges teljesíteni. A GVH nyitott a vállalkozásokkal való együttműködésre, azonban a cégeknek ez akkor előnyös, ha gondosan felmérik, hogy a vállalni kívánt kötelezettségeket megfelelően képesek-e teljesíteni, és milyen esetleges akadályok merülhetnek fel a kötelezettségvállalásban foglaltak teljesítésével összefüggésben. A hiányos teljesítés esetén a vállalkozásokra a Gazdasági Versenyhivatal jelentős bírságot szabhat ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

címlapkép: Róka László, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 19. 20:39
A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező művészi öröksége előtt négy filmmel és...
Kiszámoló  |  2024. június 19. 09:29
Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflott...
Holdblog  |  2024. június 19. 08:30
Tarolt a HOLD Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2024 díjátadóján: három első hely, egy második é...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 18. 21:30
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem