32 °C Budapest
Riadót fújt a magyar bank: csalók hívogatják az ügyfeleket, kifosztanak, nehogy bedőlj

Riadót fújt a magyar bank: csalók hívogatják az ügyfeleket, kifosztanak, nehogy bedőlj

2022. január 31. 10:01

Csalók miatt fújt riadót a K&H: a bank ügyfeleit általában telefonon keresik meg az adathalászok, de gyakori, hogy valamilyen vírust, távoli elérést biztosító alkalmazást telepíttetnek az áldozattal. A bank kiemelte, hogy ők sosem kérnek ilyen adatokat. Ugyanígy az MKB Bank az utóbbi időben tapasztalt csalási módszerre hívja fel ügyfelei figyelmét, mellyel a csalók több pénzintézet ügyfeleitől kísérelték meg megszerezni személyes és banki termékekhez köthető adataikat.

Valódinak tűnő telefonszámról próbálják megszerezni a K&H bank egyes ügyfeleinek bankkártya, illetve e-banki azonosító adatait megszerezni. A csalók valamelyik magyarországi bank nevében keresik fel célpontjaikat, általában pénzügyi tranzakcióra vagy online vásárlására hivatkozva, hogy elkérjék az ügyfél adatait - hívta fel a figyelmet weboldalán a pénzintézet.

Mint írták, a hívások jellemzője, hogy amennyiben a beszélgetés során kiderül számukra, hogy a hívott fél melyik bank ügyfele, úgy „kapcsolják” az illetékes bank ügyintézőjét. A K&H Mobilbank telefonos alkalmazása külön értesítést is küld az ügyfeleknek a veszélyre figyelmeztetve.

A bank külön kiemelte, hogy semmi esetben és semmilyen csatornán (e-mail, SMS, telefon, stb.) nem kérik az ügyfeleket arra, hogy adják meg a bankkártyára vonatkozó adataikat, e-bank jelszavukat, vagy telepítsenek távoli elérést biztosító programokat, alkalmazásokat és vírusirtókat.

Fontos, amennyiben bárki számára távoli hozzáférést teszel lehetővé (pl. AnyDesk alkalmazás telepítésével) számítógépedhez vagy mobileszközödhöz, azon keresztül hozzáférhetővé válhatnak az eltárolt (pl. saját magadnak vagy vállalkozásodnak) bizalmas adataid, és látható minden, így az elektronikus banki felületen végzett tevekénységed is

- szögezte le a K&H.

Az MKB ügyfelei sincsenek biztonságban

Az MKB Bank az utóbbi időben tapasztalt csalási módszerre hívja fel ügyfelei figyelmét, mellyel a csalók több pénzintézet ügyfeleitől kísérelték meg megszerezni személyes és banki termékekhez köthető adataikat - írják a honlapon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A csalók az általuk magyar nyelven indított hívások során a hívást fogadó felé azt a látszatot keltik, hogy a hívás hazai bankok valójában létező, ügyfélszolgálati hívószámok valamelyikéről érkezett, a hívást kezdeményező csalók a bankok munkatársaként mutatkoznak be. A hívás során arra hivatkozva, hogy a hívott személy bankkártyás költései elutasításra kerültek, bankszámla adatokat, internetbanki belépési kódokat kérnek el, valamint esetenként valamilyen hivatalos banki programnak látszó, de valójában kémprogramot tartalmazó alkalmazás letöltését ajánlják fel megoldásként.

Az eddig azonosított hívások alkalmával eddig két hazai pénzintézet nevével, illetve ügyfélszolgálati hívószámaival visszaélve kíséreltek meg a csalók adatokat szerezni, de a csalók várhatóan további pénzintézetek nevével és ügyfélszolgálati hívószámaival visszaélve is kezdeményezhetnek adatszerző hívásokat.

Felhívjuk az MKB Bank Ügyfeleinek figyelmét arra, hogy a bankok soha nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!

- írja a bank honlapja. Amennyiben az ügyfelek a fent leírt hívást tapasztalták, illetve abban az esetben, ha hasonló hívás során kiadták volna adataikat, azt kérik, haladéktalanul jelezzék az esetet az alábbi elérhetőségeken az MKB Bank ügyfélszolgálati munkatársainak, hogy a szükséges intézkedéseket meg tudjuk tenni:

  • Lakossági ügyfélszolgálat telefonszám: 06 (80) 333-660
  • Vállalati ügyfélszolgálat telefonszám: 06 (80) 333-770
  • Külföldről hívható ügyfélszolgálati telefonszám: 36-1-373-3333

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 30. 16:36
Szerződést bontott néhány héttel ezelőtt a HírTV-nél Déri Stefi műsorvezető és a kormánypárti hírcsa...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?