26 °C Budapest
Szóba sem akart állni vele a biztosító: most 11 millió üti a markát

Szóba sem akart állni vele a biztosító: most 11 millió üti a markát

Pénzcentrum
2016. november 30. 10:52

A vitás kérdéseket sokan bírósági úton oldják meg, pedig a pénzügyi kérdésekben a Pénzügyi Békéltető Testület is megoldás lehet. Nemrég derült fény arra az esetre, amelyben egy vitás kérdésben 11 millió forintot kapott egy ügyfél a biztosítójától.

A békéltető testületek munkáját sokan alábecsülik, pedig van rá példa, hogy jelentős lépéseket tudnak tenni az ügyfelek érdekében. Nemrég az ügyfél javára ítélt meg 11 millió forintot a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT), de hogyan történhetett ez meg?

Amikor egy életbiztosítási kárbejelentést (a biztosított balesete után) egész egyszerűen nem fogadott el a biztosító és többszöri panaszra sem válaszoltak érdemben. A kedvezményezettek azonban a PBT-hez fordultak, ahol érdemben foglalkoztak az üggyel.

Az eljárás végén a biztosító kénytelen volt elismerni a kedvezményezett követelésének jogosságát és kifizették a 11 millió forintos biztosítási összeget.

Hogyan segítettek eddig a testületek?

Ha a pénzügyi intézmény a benyújtott panaszra nem reagált érdemben, akkor nem kell egyből a bíróságra menni, hanem a PBT-hez fordulhatunk. A testület egyfajta közvetítőként segíti a felek közötti megegyezést. Az elmúlt öt évben mintegy 21,5 ezren fordultak a testülethez, ezen felül 16,5 ezren a (devizahiteles) elszámolás miatt nyújtották be a panaszukat,

vagyis összesen 38 ezer ügy került a testület elé.

Az beadványok között akadtak olyanok, amelyeket nem lehetett elbírálni (pl: nem fogalmazták meg konkrétan a problémát), de a 14 ezer elbírált esetet így is kivizsgáltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elszámolási ügyeknél a békéltetés után 2500 eset folytatódott a bíróságon és mintegy 68 folyamat zajlik még a PBT-nél

 - mondta Kovács Erika, a PBT elnöke. Az összes vizsgált beadvány (14 ezer) 40 százaléka, nagyjából 5,5 ezer ügy zárult le a PBT előtti megállapodásával.

Online vitarendezésre is van lehetőség, amely elsősorban a webshopokban vásárolt vitákban lehet jó megoldás. Ha karosszékből rendeltem, akkor karosszékből lehet intézni a vitarendezést is - mondta Keszthelyi Nikoletta, az NFM államtitkár helyettese.

Változnak a szabályok

Január 1-től egyébként változnak a békéltető testületek működésének feltételei:

  • A PBT döntése már 1 millió forintos kérdéses összeg felett is kötelező érvényű lesz, akkor is, ha a pénzügyi intézmény nem tett alávetési nyilatkozatot.
  • Korábban legalább 3 tagú testületre volt szükség a döntéshez, januártól már egy döntő tag is elég lehet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 17:38
A negyvenes éveiben lévő kameramant többek között két gyermeke is gyászolja.
Holdblog  |  2022. június 28. 17:08
Előző két videómban arról volt szó, hogy eresztenek le a hitek, pukkannak ki a buborékok, zuhan...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?