Fontos információ! Három napjuk maradt az autósoknak

Pénzcentrum
2013. február 26. 12:03

Az év végi évfordulós szerződésekre legkésőbb 2013. március 1-jéig be kell érkeznie a biztosító társaságokhoz az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díj aktuális részletének - figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A biztosítók január 1-jétől ugyan már kockázatban állnak - kár esetén fizetnek -, de a törvény 60 napos türelmi időt ad a díj rendezésére. Az aktuális díjrészlet mellett természetesen az adott időszakra vonatkozó baleseti adót is be kell fizetniük az autósoknak.

Fontos tudni, hogy a március 1-jei határidő nem a díjak postára adásának határidejére vonatkozik
: a kgfb első díjrészletének (éves díjfizetés esetén a teljes összegnek) aznap éjfélig már a választott biztosító számláján kell lennie. Az átutalást pedig ajánlatos minél előbb elindítani, hiszen egy apró adminisztrációs hiba is komoly következményekkel járhat az autós számára.


Díj nem fizetés esetén a biztosítónak a 61. naptól törvényi kötelessége a biztosítás megszüntetése. Ebben az esetben az autósnak, amellett hogy új kötelezőt kell kötnie ugyanannál a biztosítónál, a vonatkozó jogszabályok szerint a 60 napra eső biztosítási díjon felül ki kell fizetnie az úgynevezett fedezetlenségi díjat is. Ennek mértéke a biztosítási díj többszöröse. Igazán komoly problémával azonban akkor szembesülhet a feledékeny autós, ha a fedezetlenség időszakában balesetet okoz. Ilyen esetben az okozott kárt a MABISZ teljes egészében megtéríti a károsultnak, de a felmerült kár összegét és a kárrendezési költségeket a kárt okozó biztosítatlan autósnak a MABISZ számára meg kell térítenie.

Érdemes ellenőrizni a bonus-malus besorolás helyességét is. Ha az autósok ilyen hibát észlelnek, célszerű azt minél előbb jelezniük a korábbi biztosítójuknak, amelynek feladata, hogy az ügyfél kártörténeti adatait megfelelően rögzítse a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszerben (KKNYR).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?