27 °C Budapest

Lesz-e fehér karácsonyunk idén?

Pénzcentrum
2011. december 19. 10:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint az előttünk álló hét első felében számíthatunk több-kevesebb napsütésre. Kezdetben keleten havazás várható, majd elszórtan lehet hószállingózás, nyugaton havas eső, eső is. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem valószínű. Ha azonban nem vigyázunk az utolsó napok nagy vásárlási rohamában, könnyen lehet, hogy ellopott pénztárcánk, feltört autónk miatt fekete karácsonyunk lesz. Íme a rendőrség tanácsai az ünnepi hajrához.

A karácsonyi bevásárlások idején - az év vége miatt - már fáradtabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, ezzel szemben a nagyobb bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön fokozottabban ki vagyunk téve a zsebtolvajok tevékenységének. Szintén erre az időszakra jellemző, hogy megszaporodik a járműveket érintő jogsértések száma is.

Védekezés a zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észre vehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint a kabátunk belső zsebében tároljuk a pénztárcánkat, az iratainkat és a telefonunkat is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy PIN-kódunkat ne tartsuk a bankkártyánk mellett - inkább jegyezzük meg.

A rendőrök azt tanácsolják,értékeinkre mindig ügyeljünk. A pénz- és irattárcákat, ne a táskák, kosarak tetején tartsuk, azok tárolására a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Iratainkat a lakáskulcsaiktól és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tároljuk! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.

Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessük le a zárat, ha pedig a bankkártyánk tűnt el, azt azonnal tiltassuk le!

Tömegközlekedési eszközök

Zsúfolt helyeken táskánkat tartsuk bezárva, lehetőség szerint használjunk a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. Táskánkat emmiképpen ne tegyük könnyedén a hátunkra, oldalunkra! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljük a tülekedést!

Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik - pl. néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik, vagy valaki elájul - az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zűrzavart.

Utazáskor fokozottan vigyázzunk, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon jellemzőek a csomaglopások. Bőröndjeinket ne bízzuk ismeretlenekre, használjuk inkább a csomagmegőrzőket. Le- és felszálláskor ügyeljünk a táskánkra, ne bízzuk azokat idegen emberekre.

Bevásárlóközpontok

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A vásárlás közben a pénztárcánkat és táskánkat ne helyezzük a bevásárlókosarakba és figyeljünk oda mobiltelefonunkra is.

Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékozónál is előfordulnak. Kevesen figyelnek rá, pedig a nyakban viselt értékek szinte felkínálják magukat a tolvajoknak. Ezeket diszkréten, a ruha alatt célszerű viselni. Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljünk értékeinkre, és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzük, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynánk a gépkocsit, ne pakoljunk a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amire a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.

A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.

Gépjárműfeltörések megelőzése

A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárjuk le amikor kiszálltunk a kocsiból. Az indítókulcsot mindig tartsuk magunknál, biztonságos helyen. Amennyiben lehetőségünk van rá, parkoljunk kijelölt parkolóban, és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.

A vásárlást követően, ha már bepakoltunk a kocsinkba, ne menjünk vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti a járművet. Amennyiben észleltük, hogy feltörték kocsinkat, ne nyúljunk semmihez, a gépkocsi és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 15:22
Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta to...
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?