12 °C Budapest

Lesz-e fehér karácsonyunk idén?

Pénzcentrum
2011. december 19. 10:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzése szerint az előttünk álló hét első felében számíthatunk több-kevesebb napsütésre. Kezdetben keleten havazás várható, majd elszórtan lehet hószállingózás, nyugaton havas eső, eső is. Jelentős mennyiségű csapadék az ország területén nem valószínű. Ha azonban nem vigyázunk az utolsó napok nagy vásárlási rohamában, könnyen lehet, hogy ellopott pénztárcánk, feltört autónk miatt fekete karácsonyunk lesz. Íme a rendőrség tanácsai az ünnepi hajrához.

A karácsonyi bevásárlások idején - az év vége miatt - már fáradtabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, ezzel szemben a nagyobb bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön fokozottabban ki vagyunk téve a zsebtolvajok tevékenységének. Szintén erre az időszakra jellemző, hogy megszaporodik a járműveket érintő jogsértések száma is.

Védekezés a zseblopások ellen

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Éppen ezért pénzüket, bankkártyájukat, egyéb más értékeiket már akkor tegyék biztonságos, nem észre vehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint a kabátunk belső zsebében tároljuk a pénztárcánkat, az iratainkat és a telefonunkat is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy PIN-kódunkat ne tartsuk a bankkártyánk mellett - inkább jegyezzük meg.

A rendőrök azt tanácsolják,értékeinkre mindig ügyeljünk. A pénz- és irattárcákat, ne a táskák, kosarak tetején tartsuk, azok tárolására a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Iratainkat a lakáskulcsaiktól és gépkocsijuk kulcsaitól elkülönítve tároljuk! Télen a vastagabb felsőruházat miatt kevésbé lehet érezni, ha valaki belenyúl a zsebükbe.

Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessük le a zárat, ha pedig a bankkártyánk tűnt el, azt azonnal tiltassuk le!

Tömegközlekedési eszközök

Zsúfolt helyeken táskánkat tartsuk bezárva, lehetőség szerint használjunk a cipzáron kívül csattal is zárható táskát, amely nehezíti a hozzáférést. Táskánkat emmiképpen ne tegyük könnyedén a hátunkra, oldalunkra! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljük a tülekedést!

Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik - pl. néhány ember heves szóváltásba bocsátkozik, vagy valaki elájul - az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékeire még inkább odafigyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ilyen jellegű eseményekből adódó zűrzavart.

Utazáskor fokozottan vigyázzunk, ugyanis a pályaudvarokon és a vonatokon jellemzőek a csomaglopások. Bőröndjeinket ne bízzuk ismeretlenekre, használjuk inkább a csomagmegőrzőket. Le- és felszálláskor ügyeljünk a táskánkra, ne bízzuk azokat idegen emberekre.

Bevásárlóközpontok

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vásárlás közben a pénztárcánkat és táskánkat ne helyezzük a bevásárlókosarakba és figyeljünk oda mobiltelefonunkra is.

Az ékszerek, értékes telefonok, apró műszaki cikkek nem csak az ajándékok listáján, gyakran az ajándékozónál is előfordulnak. Kevesen figyelnek rá, pedig a nyakban viselt értékek szinte felkínálják magukat a tolvajoknak. Ezeket diszkréten, a ruha alatt célszerű viselni. Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljünk értékeinkre, és a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül.

A parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzük, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék. A parkolóban mielőtt magára hagynánk a gépkocsit, ne pakoljunk a csomagtartójába, mivel ezt a tolvajok kifigyelhetik. Érdemes már elindulás előtt a csomagtartóba rakni azokat a dolgokat, amire a következő megállónknál már nem lesz szükségünk.

A gépkocsiban látható helyen hagyott ruházat, akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tettes és az ablakbetöréssel történő ellopásához elegendő lehet pár másodperc.

Gépjárműfeltörések megelőzése

A jármű ajtaját, az ablakokat, és a napfénytetőt zárjuk le amikor kiszálltunk a kocsiból. Az indítókulcsot mindig tartsuk magunknál, biztonságos helyen. Amennyiben lehetőségünk van rá, parkoljunk kijelölt parkolóban, és olyan helyen, mely közel esik a célba vett üzlet bejáratához, az esti órákban pedig ott, ahol világítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.

A vásárlást követően, ha már bepakoltunk a kocsinkba, ne menjünk vissza az üzletbe, mert ezt a potenciális tettes kifigyelheti és feltörheti a járművet. Amennyiben észleltük, hogy feltörték kocsinkat, ne nyúljunk semmihez, a gépkocsi és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 09:03
Nem finanszírozza tovább a Ludas Mátyás című lap veszteségeit a Kocsis Kiadó. A havilap most jelenik...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm