21 °C Budapest

Ízirájder Öcsém! Így spórolhatsz a kötelezőn

Pénzcentrum
2011. november 10. 05:24

Nem érdemes kényelmesen hátradőlniük a kötelező biztosítási kampányban azoknak sem, akik 2010. január 1. után kötöttek először biztosítást. Nekik is megéri már most kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbb díjat kínáló társaságot, és szerződést is kötni a későbbi fordulónappal.

Nem érdemes kényelmesen hátradőlniük a kötelező biztosítási kampányban azoknak sem, akik 2010. január 1. után kötöttek először biztosítást. Nekik is megéri már most kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbb díjat kínáló társaságot, és szerződést is kötni a későbbi fordulónappal.

Nem érdemes kényelmesen hátradőlniük a kötelező biztosítási kampányban azoknak sem, akik 2010. január 1. után kötöttek először biztosítást, már most megéri kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbb díjat kínáló társaságot. Lehetőségük van arra is, hogy akár a szerződést is megkössék a biztosítás évfordulójára - például 2012. március 1-re -, mivel a meghirdetett díj már nem fog változni. A korai szerződéskötés előnye, hogy az érintett autósok is érvényesíthetik a kármentességi kedvezményt akkor is, ha a biztosítási évfordulóig esetleg kárt okoznának.

Lehetőségük van arra is, hogy akár a szerződést is megkössék a biztosítás évfordulójára - például 2012. március 1-re -, mivel a meghirdetett díj már nem fog változni. A korai szerződéskötés előnye, hogy az érintett autósok is érvényesíthetik a kármentességi kedvezményt akkor is, ha a biztosítási évfordulóig esetleg kárt okoznának.

Ugyan 2010-től megszűnt az egységes biztosítási évforduló, így alapesetben azok módosíthatják a szerződésüket az év végén, akiknek január 1-re esik az évfordulójuk, azok is aktívan részt vehetnek a kötelező kampányban, akik év közben vásároltak új autót, vagy jegyeztek be üzembentartót a forgalmiba.

Azért is érdemes a mostani kampányban megkötniük a szerződésüket az év közben váltóknak is, mert a tapasztalatok szerint később sokan elfelejtik, hogy át kellene nézniük a biztosítási ajánlatokat. Annak ellenére, hogy a biztosítóknak az évforduló előtt legalább 50 nappal értesíteniük kell az ügyfeleket a forduló napjáról, illetve a következő időszakra ajánlott díjról. Az év közben biztosítót váltóknak azt is tudniuk kell, hogy esetükben a társaságoknak nem kell lekérniük a kárelőzmény-besorolást, vagyis azt az ügyfélnek vagy az eljáró alkuszcégnek kell beszereznie.

Az évközi kötelező biztosítás felmondása esetében ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a kampány idején, vagyis az évforduló előtt 30 nappal írásban és megfelelő tartalommal kell felmondani a korábbi szerződést. Amennyiben az évközi kötelező biztosítási szerződéssel rendelkező ügyfél nem kíván váltani, akkor újabb 1 évre automatikusan meghosszabbodik a szerződése.

Többszörös árat kell fizetni, ha nem rendezzük időben a díjat

Minden évközi évfordulós váltás esetén fontos, hogy a biztosításunk folyamatosan rendezve legyen, illetve a szerződéskötés alkalmával ne fussunk ki a 45 napos halasztott díjfizetési türelmi időből. Késedelmes fizetés esetén a nem rendezett időszakra a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által megállapított fedezetlenségi díjat kell megfizetnünk, amelynek mértéke többszöröse lehet a kgfb-díjaknak, személygépkocsik esetén például - teljesítménytől függően - naponta 270-560 forint. A hatályos szabályozás szerint késedelmes fizetés esetén akár kamatot is kiróhatnak a biztosítók.

Fontos még tudni, hogy a kötelező biztosítási díj befizetése minden esetben az ügyfél feladata, még abban az esetben is, ha a biztosító nem küld csekket, díjbekérőt a részére, akár a türelmi idő leteltével sem.

Közös megegyezéssel is lehet év közben módosítani

A múlt év eleji törvénymódosítás azt is lehetővé tette, hogy akkor is lehessen év közben biztosítót váltani, ha az ügyfél és a társaság közös megegyezéssel felbontják a szerződést. Ebben az esetben azonban a gépkocsi üzemben tartójának a korábbi szerződés felmondásának napján új biztosítást kell kötnie. Ha ezt mégsem teszi meg, akkor a kötelező biztosítás nélküli időszakra szintén fedezetlenségi díjat kell fizetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Motoros trükk: sokan minden télre ideiglenes kivonják a forgalomból a járművüket

A kötelező biztosítást csak a forgalomban lévő gépjármű üzemben tartójának kell fizetnie. Emiatt eddig főként a motorosok úgy csökkentették kötelező biztosítási díjaikat, hogy a téli időszakra ideiglenesen kivonatták a forgalomból a járműveiket. Ezt legalább 2, de maximum 6 hónapra lehet kérelmezni. Az ideiglenes forgalomból történő kivonást intézheti az üzemben tartó, a tulajdonos, valamint meghatalmazott is eljárhat, ha jogszerűen rendelkezik a törzskönyvvel. A közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedélybe is bejegyzi, hogy a járművet ideiglenes kivonták a forgalomból.

A biztosítás szünetelés a bejelentést követő hónap első napjától kezdődik, és az újbóli üzembe helyezés napjáig tart. Ha az üzemben tartó az újbóli üzembe helyezést hat hónapon belül nem jelenti be, a szerződés érdekmúlással megszűnik. Tehát ebben az esetben újra kell kötni a szerződést.

A forgalomból történő kivonásért 2300 forintot kell fizetni, s ugyanennyi illetéket kell leróni azért is, hogy a későbbiekben ismét forgalomba helyezze a hatóság a járműveket

Így lesz filléres ajánlat a százezres díjakból

Az idei kampányban egymásnak aláígérve versenyeznek a biztosítók a motorosokért, akik eddig minden télen különféle legális ügyeskedéssel - például a forgalomból történő kivonással - bújtak ki a a kötelező biztosítási díjak fizetése alól. Ebben az évben viszont több olyan konstrukció közül választhatnak a motorosok, amely mellett már nem éri meg kivonatni a járművet a forgalomból. Az egyik legnépszerűbb ajánlat a stop and go elnevezésű díjkonstrukció, amely lehetővé teszik, hogy a kétkerekűek után csak a szezonban kelljen fizetni, a téli csomag ajánlat pedig a casco alól mentesít a szezonon kívül.

Már évi háromezer forintért is van kötelező és balesetbiztosítás együtt, de különféle kedvezményekkel - csak a kgfb-re - már évi 1000 forintért is lehet ajánlatot találni. Egy jó sportmotorra azonban továbbra is százezer forint felett vállalnak kockázatot a biztosítók.

Még többet lehet spórolni akkor, ha a legolcsóbb kötelező biztosítást a casco-val együtt módosítjuk. Az Aegon Biztosítónak köszönhetően idén nyárra megszületett a szezonális casco, télen szüneteltethető díjfizetéssel.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem