Ízirájder Öcsém! Így spórolhatsz a kötelezőn

Pénzcentrum
2011. november 10. 05:24

Nem érdemes kényelmesen hátradőlniük a kötelező biztosítási kampányban azoknak sem, akik 2010. január 1. után kötöttek először biztosítást. Nekik is megéri már most kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbb díjat kínáló társaságot, és szerződést is kötni a későbbi fordulónappal.

Nem érdemes kényelmesen hátradőlniük a kötelező biztosítási kampányban azoknak sem, akik 2010. január 1. után kötöttek először biztosítást. Nekik is megéri már most kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbb díjat kínáló társaságot, és szerződést is kötni a későbbi fordulónappal.

Nem érdemes kényelmesen hátradőlniük a kötelező biztosítási kampányban azoknak sem, akik 2010. január 1. után kötöttek először biztosítást, már most megéri kiválasztaniuk a számukra legmegfelelőbb díjat kínáló társaságot. Lehetőségük van arra is, hogy akár a szerződést is megkössék a biztosítás évfordulójára - például 2012. március 1-re -, mivel a meghirdetett díj már nem fog változni. A korai szerződéskötés előnye, hogy az érintett autósok is érvényesíthetik a kármentességi kedvezményt akkor is, ha a biztosítási évfordulóig esetleg kárt okoznának.

Lehetőségük van arra is, hogy akár a szerződést is megkössék a biztosítás évfordulójára - például 2012. március 1-re -, mivel a meghirdetett díj már nem fog változni. A korai szerződéskötés előnye, hogy az érintett autósok is érvényesíthetik a kármentességi kedvezményt akkor is, ha a biztosítási évfordulóig esetleg kárt okoznának.

Ugyan 2010-től megszűnt az egységes biztosítási évforduló, így alapesetben azok módosíthatják a szerződésüket az év végén, akiknek január 1-re esik az évfordulójuk, azok is aktívan részt vehetnek a kötelező kampányban, akik év közben vásároltak új autót, vagy jegyeztek be üzembentartót a forgalmiba.

Azért is érdemes a mostani kampányban megkötniük a szerződésüket az év közben váltóknak is, mert a tapasztalatok szerint később sokan elfelejtik, hogy át kellene nézniük a biztosítási ajánlatokat. Annak ellenére, hogy a biztosítóknak az évforduló előtt legalább 50 nappal értesíteniük kell az ügyfeleket a forduló napjáról, illetve a következő időszakra ajánlott díjról. Az év közben biztosítót váltóknak azt is tudniuk kell, hogy esetükben a társaságoknak nem kell lekérniük a kárelőzmény-besorolást, vagyis azt az ügyfélnek vagy az eljáró alkuszcégnek kell beszereznie.

Az évközi kötelező biztosítás felmondása esetében ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a kampány idején, vagyis az évforduló előtt 30 nappal írásban és megfelelő tartalommal kell felmondani a korábbi szerződést. Amennyiben az évközi kötelező biztosítási szerződéssel rendelkező ügyfél nem kíván váltani, akkor újabb 1 évre automatikusan meghosszabbodik a szerződése.

Többszörös árat kell fizetni, ha nem rendezzük időben a díjat

Minden évközi évfordulós váltás esetén fontos, hogy a biztosításunk folyamatosan rendezve legyen, illetve a szerződéskötés alkalmával ne fussunk ki a 45 napos halasztott díjfizetési türelmi időből. Késedelmes fizetés esetén a nem rendezett időszakra a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által megállapított fedezetlenségi díjat kell megfizetnünk, amelynek mértéke többszöröse lehet a kgfb-díjaknak, személygépkocsik esetén például - teljesítménytől függően - naponta 270-560 forint. A hatályos szabályozás szerint késedelmes fizetés esetén akár kamatot is kiróhatnak a biztosítók.

Fontos még tudni, hogy a kötelező biztosítási díj befizetése minden esetben az ügyfél feladata, még abban az esetben is, ha a biztosító nem küld csekket, díjbekérőt a részére, akár a türelmi idő leteltével sem.

Közös megegyezéssel is lehet év közben módosítani

A múlt év eleji törvénymódosítás azt is lehetővé tette, hogy akkor is lehessen év közben biztosítót váltani, ha az ügyfél és a társaság közös megegyezéssel felbontják a szerződést. Ebben az esetben azonban a gépkocsi üzemben tartójának a korábbi szerződés felmondásának napján új biztosítást kell kötnie. Ha ezt mégsem teszi meg, akkor a kötelező biztosítás nélküli időszakra szintén fedezetlenségi díjat kell fizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Motoros trükk: sokan minden télre ideiglenes kivonják a forgalomból a járművüket

A kötelező biztosítást csak a forgalomban lévő gépjármű üzemben tartójának kell fizetnie. Emiatt eddig főként a motorosok úgy csökkentették kötelező biztosítási díjaikat, hogy a téli időszakra ideiglenesen kivonatták a forgalomból a járműveiket. Ezt legalább 2, de maximum 6 hónapra lehet kérelmezni. Az ideiglenes forgalomból történő kivonást intézheti az üzemben tartó, a tulajdonos, valamint meghatalmazott is eljárhat, ha jogszerűen rendelkezik a törzskönyvvel. A közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba és a forgalmi engedélybe is bejegyzi, hogy a járművet ideiglenes kivonták a forgalomból.

A biztosítás szünetelés a bejelentést követő hónap első napjától kezdődik, és az újbóli üzembe helyezés napjáig tart. Ha az üzemben tartó az újbóli üzembe helyezést hat hónapon belül nem jelenti be, a szerződés érdekmúlással megszűnik. Tehát ebben az esetben újra kell kötni a szerződést.

A forgalomból történő kivonásért 2300 forintot kell fizetni, s ugyanennyi illetéket kell leróni azért is, hogy a későbbiekben ismét forgalomba helyezze a hatóság a járműveket

Így lesz filléres ajánlat a százezres díjakból

Az idei kampányban egymásnak aláígérve versenyeznek a biztosítók a motorosokért, akik eddig minden télen különféle legális ügyeskedéssel - például a forgalomból történő kivonással - bújtak ki a a kötelező biztosítási díjak fizetése alól. Ebben az évben viszont több olyan konstrukció közül választhatnak a motorosok, amely mellett már nem éri meg kivonatni a járművet a forgalomból. Az egyik legnépszerűbb ajánlat a stop and go elnevezésű díjkonstrukció, amely lehetővé teszik, hogy a kétkerekűek után csak a szezonban kelljen fizetni, a téli csomag ajánlat pedig a casco alól mentesít a szezonon kívül.

Már évi háromezer forintért is van kötelező és balesetbiztosítás együtt, de különféle kedvezményekkel - csak a kgfb-re - már évi 1000 forintért is lehet ajánlatot találni. Egy jó sportmotorra azonban továbbra is százezer forint felett vállalnak kockázatot a biztosítók.

Még többet lehet spórolni akkor, ha a legolcsóbb kötelező biztosítást a casco-val együtt módosítjuk. Az Aegon Biztosítónak köszönhetően idén nyárra megszületett a szezonális casco, télen szüneteltethető díjfizetéssel.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25