16 °C Budapest

Nyári szuperviharok: így védekezünk augusztustól

2011. július 27. 13:02

Augusztus elsejétől a meteorológiai szolgálat már nem régiós, hanem megyei szinten tud figyelmeztetéseket, kistérségi szinten pedig riasztásokat kiadni.

Egy új szuperszámítógép beüzemelésével elkészült az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kistérségi szintű időjárási veszélyjelző rendszere, és augusztus 1-jén kezdi el működését - mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az OMSZ keddi sajtótájékoztatóján.

Egy uniós pályázat keretében az OMSZ olyan időjárási veszélyjelző rendszert alakított ki, amelyben a riasztásokat régiók helyett kistérségekre, a figyelmeztetéseket pedig megyékre lebontva adja ki. Ezáltal pontosabban behatárolhatók lesznek azok a területek, ahol a feltételek kedvezhetnek valamilyen veszélyes időjárási esemény kialakulásának.

Az Európai Unió támogatásához 13 millió forint önrésszel járult hozzá az OMSZ, a projekt összköltsége így 181 millió forint lett. Az újítások több mint 90 százalékát számítástechnikai fejlesztések teszik ki, és egy új szuperszámítógépet üzemeltek be. A számítógép felgyorsítja az adatfeldolgozást és -továbbítást, így a megyék helyett mind a 174 kistérségre el lehet végezni a műveleteket.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: fontos érdek, hogy minél pontosabb, földrajzilag minél behatárolhatóbb információk álljanak rendelkezésre az időjárási jelenségekről, hiszen az országban már többször történtek súlyos események.

Utalt rá, hogy a katasztrófavédelem és az OMSZ évek óta együtt dolgozik a nagyobb tavak vihar-előrejelzésében, fényjelekkel és hangjelzésekkel tájékoztatják a lakosságot, a hajósokat és a fürdőzőket a várható veszélyekről. Az új rendszerről azt mondta: jelenleg tárgyalnak a mobilszolgáltatókkal arról, hogy a riasztásokat sms-ben is eljuttathassák az emberekhez. Ehhez most állnak össze a jogszabályi feltételek, a szolgáltatóknál pedig kisebb műszaki fejlesztésekre lenne szükség.

Az új számítógép beüzemelése lehetőséget ad a korábbinál lényegesen nagyobb felbontású modellfuttatások elvégzésére, valamint az olyan számításigényes módszerek operatív alkalmazására, amelyek kipróbálására addig csak utólag, esettanulmányok formájában volt lehetőség. A fejlesztéseknek köszönhetően a veszélyjelzők hamarabb juthatnak hozzá a legfrissebb meteorológiai információkhoz, segítve a fontos döntés meghozatalát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új veszélyjelzési rendszer kialakításához szükség volt megfelelő adatbázis kialakítására, új, riasztásokat kezelő szoftver kifejlesztésére, új honlap létrehozására és a megnövekedett információmennyiség továbbítását biztosító, stabil informatikai rendszerre.

Az OMSZ előzetes figyelmeztetést és riasztást heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás esetén ad ki. Első lépcsőben készül egy az adott napra, valamint a következő napra szóló, szöveges és térképes formában is megjelenő előzetes figyelmeztetés, amelyben a legvalószínűbb veszélyes időjárási események várt térbeli és időbeli leírását adják meg. Második lépcsőben az esemény bekövetkezése előtt fél-3 órával adják ki a térképes formában megjelenő riasztást.

A rendszer részét képezik még a nagy mennyiségű esőre, hóra vonatkozó figyelmeztetések, valamint a hőhullám, rendkívüli hideg, továbbá a tartós sűrű köd és a talaj menti fagy esetén kiadandó speciális figyelmeztetések, ha az esemény legalább egy átlagos megyének megfelelő területen várhatóan jellemző lesz.

A figyelmeztetésekben és a riasztásokban három veszélyességi szintet különböztetnek meg, a sárgát, a narancsot és a pirosat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm