15 °C Budapest

Nyári szuperviharok: így védekezünk augusztustól

2011. július 27. 13:02

Augusztus elsejétől a meteorológiai szolgálat már nem régiós, hanem megyei szinten tud figyelmeztetéseket, kistérségi szinten pedig riasztásokat kiadni.

Egy új szuperszámítógép beüzemelésével elkészült az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kistérségi szintű időjárási veszélyjelző rendszere, és augusztus 1-jén kezdi el működését - mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár az OMSZ keddi sajtótájékoztatóján.

Egy uniós pályázat keretében az OMSZ olyan időjárási veszélyjelző rendszert alakított ki, amelyben a riasztásokat régiók helyett kistérségekre, a figyelmeztetéseket pedig megyékre lebontva adja ki. Ezáltal pontosabban behatárolhatók lesznek azok a területek, ahol a feltételek kedvezhetnek valamilyen veszélyes időjárási esemény kialakulásának.

Az Európai Unió támogatásához 13 millió forint önrésszel járult hozzá az OMSZ, a projekt összköltsége így 181 millió forint lett. Az újítások több mint 90 százalékát számítástechnikai fejlesztések teszik ki, és egy új szuperszámítógépet üzemeltek be. A számítógép felgyorsítja az adatfeldolgozást és -továbbítást, így a megyék helyett mind a 174 kistérségre el lehet végezni a műveleteket.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: fontos érdek, hogy minél pontosabb, földrajzilag minél behatárolhatóbb információk álljanak rendelkezésre az időjárási jelenségekről, hiszen az országban már többször történtek súlyos események.

Utalt rá, hogy a katasztrófavédelem és az OMSZ évek óta együtt dolgozik a nagyobb tavak vihar-előrejelzésében, fényjelekkel és hangjelzésekkel tájékoztatják a lakosságot, a hajósokat és a fürdőzőket a várható veszélyekről. Az új rendszerről azt mondta: jelenleg tárgyalnak a mobilszolgáltatókkal arról, hogy a riasztásokat sms-ben is eljuttathassák az emberekhez. Ehhez most állnak össze a jogszabályi feltételek, a szolgáltatóknál pedig kisebb műszaki fejlesztésekre lenne szükség.

Az új számítógép beüzemelése lehetőséget ad a korábbinál lényegesen nagyobb felbontású modellfuttatások elvégzésére, valamint az olyan számításigényes módszerek operatív alkalmazására, amelyek kipróbálására addig csak utólag, esettanulmányok formájában volt lehetőség. A fejlesztéseknek köszönhetően a veszélyjelzők hamarabb juthatnak hozzá a legfrissebb meteorológiai információkhoz, segítve a fontos döntés meghozatalát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új veszélyjelzési rendszer kialakításához szükség volt megfelelő adatbázis kialakítására, új, riasztásokat kezelő szoftver kifejlesztésére, új honlap létrehozására és a megnövekedett információmennyiség továbbítását biztosító, stabil informatikai rendszerre.

Az OMSZ előzetes figyelmeztetést és riasztást heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás esetén ad ki. Első lépcsőben készül egy az adott napra, valamint a következő napra szóló, szöveges és térképes formában is megjelenő előzetes figyelmeztetés, amelyben a legvalószínűbb veszélyes időjárási események várt térbeli és időbeli leírását adják meg. Második lépcsőben az esemény bekövetkezése előtt fél-3 órával adják ki a térképes formában megjelenő riasztást.

A rendszer részét képezik még a nagy mennyiségű esőre, hóra vonatkozó figyelmeztetések, valamint a hőhullám, rendkívüli hideg, továbbá a tartós sűrű köd és a talaj menti fagy esetén kiadandó speciális figyelmeztetések, ha az esemény legalább egy átlagos megyének megfelelő területen várhatóan jellemző lesz.

A figyelmeztetésekben és a riasztásokban három veszélyességi szintet különböztetnek meg, a sárgát, a narancsot és a pirosat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?