Széthúzás az unióban - mi lesz a reformmal?

Pénzcentrum
2008. június 3. 15:00

Egy tegnap napvilágot látott uniós dokumentum szerint az uniós biztosítási reform szerint a több tagállamban is tevékenykedő biztosító társaságok számára engedélyezni kéne, hogy a várható kifizetések fedezetére képzett tartalékokat csoportszinten állapítsák meg. A felügyeleti kérdésekben azonban az egyes tagállamok között széthúzás, egyet nem értés érzékelhető.

A belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy nyújtotta be a biztosítási reform-javaslatot, amely megváltoztatná a biztosító társaságok tőketartalék-képzésének szabályait, s így nagyobb védelmet nyújtana a biztosítási szerződéssel rendelkezők számára.


Charlie McCreevy
Forrás: ec.europa.eu
A Szolvencia II néven ismert tervezet az uniós biztosítási díjbevételek jelentős hányadát adó határon átnyúló tevékenységeket végző biztosítók esetében összefoglalva és leegyszerűsítve azt írja elő, hogy a szükséges mértékű tartalékot csoportszinten számítsák ki, ahelyett, hogy minden tagállamban, ahol működnek külön-külön képeznék a tartalékot.

Az egyes társaságok szerint a javaslat azért is előnyös, mert csoportszinten így alacsonyabb tartalékot kellene lekötni, vagyis több pénz maradna szabadon, melyet új termékek és szolgáltatások kifejlesztésére fordíthatnának. Úgy tűnik azonban, hogy bizonyos államok most inkább kihátrálnak ebből a nézetből.

A kedden kiadott uniós dokumentum alapján abban egyetértenek a tagállamok, hogy egy-egy biztosító-csoportot egységesen kezeljenek. Az is elfogadott, hogy a megnövekedett termékkínálat előnyös a diverzifikáció szempontjából, ami végső soron újfent a tartalékolási kötelezettség mérséklődéséhez vezet.

A tervezettel kapcsolatosan a tagállamok még abban is egyetértenek, hogy bizonyos szintű csoportos felügyeletre is szükség van. Csoportos felügyelet alatt azt értik, hogy az egyes tagállamok, melyben a biztosító, vagy az adott csoport tevékenységet végez, felügyeleteinek együtt kell működnie.

Az egyet nem értés a tekintetben keletkezik a tagok között, hogy meg kell-e fékezni, s ha igen milyen mértékben a jelentkező diverzifikációs hatásokat, hiszen azok a legnagyobb társaságokat érintik előnyösen. A másik vitás terület pedig annak a kérdése, hogy az egyes országok felügyeletei hogyan működjenek együtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több nagy európai biztosító központja Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban található meg, miközben leányaik kelet-európai országokban tevékenykednek, ahol a piacon a legnagyobbak közé számítanak. A lengyel, illetve balti államokbeli felügyeletek attól tartanak, hogy kihagyják őket a felügyeleti körből, s a későbbiekben nem tudnak majd olyan cégekre hatni, melyeket valamely másik tagállamból felügyelnek.

McCreevy egyre sürgeti az egyes tagállamokat a megegyezés elérése érdekében, amelynek nyélbe ütésére van esély, ugyanis a júliustól soros elnökséget betöltő Franciaország eltökélten szeretné meghozni a Szolvencia II szabályait - legalábbis a szektorbeli vezetők és uniós jogalkotók így vélekednek.

A végleges reformra egyébként az egyes tagállamoknak és az Európai Parlamentnek közösen kell rábólintaniuk, s így a változtatás az elmúlt 20 év egyik legnagyobb mértékű reformja lehet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 13. 21:13
Perintfalvi Rita katolikus teológus, író, egyetemi oktató közösségi médiás bejegyzésében ír arról, h...
Holdblog  |  2024. április 13. 06:40
Az európai áramtermelés közel fele származott tavaly megújuló forrásból. Ez az arány az évtized végé...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 17:00
A napokban bejelentették az új lakásfelújítási támogatási programot, számos fontos részlet látott na...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm