18 °C Budapest

Széthúzás az unióban - mi lesz a reformmal?

Pénzcentrum
2008. június 3. 15:00

Egy tegnap napvilágot látott uniós dokumentum szerint az uniós biztosítási reform szerint a több tagállamban is tevékenykedő biztosító társaságok számára engedélyezni kéne, hogy a várható kifizetések fedezetére képzett tartalékokat csoportszinten állapítsák meg. A felügyeleti kérdésekben azonban az egyes tagállamok között széthúzás, egyet nem értés érzékelhető.

A belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy nyújtotta be a biztosítási reform-javaslatot, amely megváltoztatná a biztosító társaságok tőketartalék-képzésének szabályait, s így nagyobb védelmet nyújtana a biztosítási szerződéssel rendelkezők számára.


Charlie McCreevy
Forrás: ec.europa.eu
A Szolvencia II néven ismert tervezet az uniós biztosítási díjbevételek jelentős hányadát adó határon átnyúló tevékenységeket végző biztosítók esetében összefoglalva és leegyszerűsítve azt írja elő, hogy a szükséges mértékű tartalékot csoportszinten számítsák ki, ahelyett, hogy minden tagállamban, ahol működnek külön-külön képeznék a tartalékot.

Az egyes társaságok szerint a javaslat azért is előnyös, mert csoportszinten így alacsonyabb tartalékot kellene lekötni, vagyis több pénz maradna szabadon, melyet új termékek és szolgáltatások kifejlesztésére fordíthatnának. Úgy tűnik azonban, hogy bizonyos államok most inkább kihátrálnak ebből a nézetből.

A kedden kiadott uniós dokumentum alapján abban egyetértenek a tagállamok, hogy egy-egy biztosító-csoportot egységesen kezeljenek. Az is elfogadott, hogy a megnövekedett termékkínálat előnyös a diverzifikáció szempontjából, ami végső soron újfent a tartalékolási kötelezettség mérséklődéséhez vezet.

A tervezettel kapcsolatosan a tagállamok még abban is egyetértenek, hogy bizonyos szintű csoportos felügyeletre is szükség van. Csoportos felügyelet alatt azt értik, hogy az egyes tagállamok, melyben a biztosító, vagy az adott csoport tevékenységet végez, felügyeleteinek együtt kell működnie.

Az egyet nem értés a tekintetben keletkezik a tagok között, hogy meg kell-e fékezni, s ha igen milyen mértékben a jelentkező diverzifikációs hatásokat, hiszen azok a legnagyobb társaságokat érintik előnyösen. A másik vitás terület pedig annak a kérdése, hogy az egyes országok felügyeletei hogyan működjenek együtt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Több nagy európai biztosító központja Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban található meg, miközben leányaik kelet-európai országokban tevékenykednek, ahol a piacon a legnagyobbak közé számítanak. A lengyel, illetve balti államokbeli felügyeletek attól tartanak, hogy kihagyják őket a felügyeleti körből, s a későbbiekben nem tudnak majd olyan cégekre hatni, melyeket valamely másik tagállamból felügyelnek.

McCreevy egyre sürgeti az egyes tagállamokat a megegyezés elérése érdekében, amelynek nyélbe ütésére van esély, ugyanis a júliustól soros elnökséget betöltő Franciaország eltökélten szeretné meghozni a Szolvencia II szabályait - legalábbis a szektorbeli vezetők és uniós jogalkotók így vélekednek.

A végleges reformra egyébként az egyes tagállamoknak és az Európai Parlamentnek közösen kell rábólintaniuk, s így a változtatás az elmúlt 20 év egyik legnagyobb mértékű reformja lehet.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Bankmonitor  |  2023. március 22. 06:50
Ma már nem feltétlenül tragédia, ha nem visszük magunkkal a tárcánkat, ám mégis fizetnünk kellene. P...
Holdblog  |  2023. március 22. 06:06
A betét- és a hiteladatok is egyértelműsítik: a magas infláció miatt fogyóban a lakosság tartaléka....
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?