8 °C Budapest

Titkok a hálapénzről: a többség rosszul gondolja?

Pénzcentrum
2007. december 20. 10:53

A felnőtt magyar lakosság úgy látja, hogy a korábbi felmérésekhez képest a háziorvosoknál nem, azonban a kórházi orvosok esetében csökkent a hálapénz-adás elterjedtsége. Azonban a megkérdezettek több mint fele szerint továbbra is mindenki ad a szülészorvosnak hálapénzt, és több mint harmada vélte ugyanezt a sebészek és a gyermekorvosok esetében. Tíz emberből négy szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, bármikor adják is azt - derül ki a TÁRKI és az Image Factory legfrissebb Társadalmi Klíma Riportjából.

1999 februárjában, 2003 júniusában és 2007 novemberében országos reprezentatív kutatás során kérdeztük a hálapénzről a felnőtt magyar lakosságot. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kérdezettek szoktak-e hálapénzt adni, illetve, hogy szerintük tíz beteg közül hány ad háziorvosának, illetve kórházi kezelőorvosának (a következő szakmák esetében: szülész, belgyógyász, sebész, szemész, gyermekorvos, pszichiáter).

A lakosság szerint eltérő mértékben változnak a hálapénz-adási szokások a háziorvosok, illetve a kórházi orvosok esetében. Azt találtuk, hogy a megkérdezettek negyede szokott háziorvosának hálapénzt adni, ami a 2003-as adathoz képest (21%) kismértékű növekedést mutat. Ugyanakkor sokkal többen (55%) gondolják azt, hogy mások szoktak hálapénzt adni a háziorvosnak. Ez az érték azonos az 1999-ben mért értékkel. A 2007-es eredmények szerint megnövekedik a hálapénz-adás esélye, ha a páciens nő, idős (60 év feletti) és/vagy nyugdíjas, valamint egyenesen arányos a beteg egyéni keresetének növekedésével, kivétel ez alól a mintában legmagasabb jövedelemmel rendelkező legfelső ötöd.

Forrás: TÁRKI, Image Factory

Míg tehát a háziorvosnak a lakosság negyede ad hálapénzt, és több mint fele gondolja, hogy a többiek adnak, addig a megkérdezettek szerint a kórházakban fizetett hálapénz ugyan általánosan elterjedt, de visszaszorulóban van szinte valamennyi szakma esetében Különösen elterjedt, s alig csökken a hálapénz-adás gyakorlata a szülészek és a sebészek esetében. A gyermekorvos és a belgyógyász szakmák esetében a hálapénz elterjedtségének 1999 és 2003 közötti lassabb csökkenése mára gyorsulni látszik, de azért a megkérdezettek szerint ma is a betegek közel háromnegyede ad hálapénzt. A kórházi szemészek és a pszichiáterek esetében eltérő ütemben, de erősen csökken a paraszolvencia kötelezettségének érzete. Ezekben a szakmákban a hálapénz adását ma alig érzékelik elterjedtebbnek, mint a háziorvosok esetében. A hálapénz kényszerítő erejére jellemző, hogy 2007-ben a megkérdezettek 55%-a, tehát több mint fele szerint kivétel nélkül mindenki, tehát tízből tíz ember ad a szülészorvosnak, és több mint harmada (38% és 31%) vélte ugyanezt a sebészek és a gyermekorvosok esetében.

Az emberek kétötöde szerint a hálapénz nem tekinthető megvesztegetésnek, 30%-a szerint a hálapénz korrupciónak minősül, bármikor is adják azt, s 27%-uk véli úgy, hogy csak az előre adott hálapénz korrupció. Az, hogy a megkérdezettek mindössze 3%-a nem választotta egyik felkínált válasz-alternatívát sem, arra utal, hogy a társadalomnak határozott, de láthatóan eltérő elképzelése van a kérdésről.

Ha igaz, hogy a hálapénz a hálaérzet kifejeződése, akkor a "leghálásabb" természete - csakúgy mint 2003-ban - a budapestieknek van, de kizárólag a háziorvos iránt, a kórházban nincs területi eltérés a hálapénzt adók között. Budapesten az országos átlaghoz (25%) képest a lakosok közel kétszerese (48%) ad a háziorvosnak hálapénzt, és több mint felük úgy érzi, hogy a hálapénz nem a korrupció egy formája. Az országos átlag 40%.

Forrás: TÁRKI, Image Factory

Kérdés, hogy az idősebbek (a 60-70 évesek 35%-a, a 70 év felettiek 39%-a) és (mint 2003-ban is) a nők (29%-a) azért hajlamosabbak az átlagosnál magasabb arányban pénzt adni a háziorvosnak, mert hálás természetűek, vagy gyakoribb betegségüknek köszönhető ez, de a kor legalább is ez utóbbit valószínűsíti, hiszen a betegség esélye a korral nő.

Az orvosi paraszolvencia az 1950-es években terjedt el Magyarországon, maga a hálapénz - ellentmondásoktól feszülő - kifejezése is ekkortól került át a mindennapi nyelvhasználatba. Sokan úgy vélik, hogy a jelenség az egészségügyi szolgáltatás szocialista államosításának, és az elmúlt évtizedekben kialakult hiánygazdálkodásnak a terméke. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a szocialista blokk többi országában sehol nem terjedt el a hálapénz - illetve csak a 70-es évek végén, 80-as évek elején - olyan mértékben, mint nálunk, és a mai napig nem érte el a magyarországi léptéket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rendszerváltás előtt a hatalom szemet hunyt a paraszolvencia felett, hiszen a hiánygazdaság az élet más területein is hasonló gazdasági mintázatokat hozott létre. 1990 után a kérdés először Gógl Árpád (Fidesz) minisztersége alatt került a középpontba. A tárca nagy lendülettel látott neki a jelenség feltérképezésének, a miniszter által életre hívott Hálapénz Bizottság javaslatokat is adott, amelyek azonban nem estek egybe a kormányzat elképzeléseivel. A kezdeti lelkesedés lelohadása után Gógl úgy nyilatkozott, hogy legalább annyi idő kell hálapénz felszámolásához, mint amennyi a kialakulása óta eltelt.

2003-ban Kökény Mihály (MSZP) minisztersége idején robbant ki az eddigi legnagyobb botrány a témában: a www.halapenz.hu honlap megjelenése. A szülészorvosok "tarifáit" közlő internetes fórum nyomán 2004 januárjában a tárca programot hirdetett a paraszolvencia felszámolására, amelyben az esetleges legalizálás - pl. megadóztatás - is felmerült. A Magyar Orvosi Kamara ekkorra datálható állásfoglalása szerint a hálapénz - amellett, hogy a beteg háláját fejezi ki - a társadalom véleményét is jelzi az orvosok megalázó fizetéséről. A miniszter későbbi nyilatkozataiban - csakúgy, mint korábban Gógl - már kizárólag a tarifaszerű, kikényszerített paraszolvencia ellen emelte fel a szavát.

A paraszolvencia elleni küzdelem leghangsúlyosabban az SZDSZ programjában jelent meg az elmúlt években. A liberális párt kormányzati helyzetben is a co-payment - a beteg részleges, közvetlen költségvállalása - mellett érvelt, és az egészségügyi reform többi eleméhez képest viszonylag könnyen préselte át a törvényhozáson a vizitdíj, és a kórházi napidíj bevezetését.

Európai összehasonlításban Magyarországon magasak a lakosság közvetlen egészségügyi kiadásai, tehát nem a járulékok formájában befizetett elvonások, igaz ebben döntően a gyógyszerárak (60 százalék erre megy el), és a fogászati kezelések (a költségek több mint egytizede) a felelősek, és csak kisebb részben a hálapénz. Az elmúlt években végzett becslések szerint hozzávetőlegesen 30 és 100 milliárd forint között költött a lakosság évente a hálapénzre.

Korábbi felmérések arra a következtetésre jutottak, hogy a hálapénz jelentősen koncentrálódik: az orvosok 10-15 százaléka nagyon sokat (pl. specialisták, vezető beosztásúak) 30 százalék sokat, 40 százalék keveset, 20 pedig semmit sem kap. A TÁRKI 1999-es felmérésének adatai alapján kikövetkeztethető, hogy átlagosan a nettó jövedelem másfélszeresét tehetik zsebre az egészségügyi dolgozók. Ez természetesen nagy szórás mellett jön létre: vannak olyanok, akik nem visznek haza mellékes juttatást, és vannak, akik a jövedelmük öt-tízszeresét is megkapják feketén.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem