17 °C Budapest

Milliókat érő sportolók - Kik állnak mögöttük?

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 14:00

Gyakran találkozhatunk a külföldi médiában azzal a "jelenséggel", hogy a profi sportolók biztosítást kötnek arra az esetre, ha a lesérülnek játék közben, vagy pályán kívül, akkor felépülésükig, illetve egy esetleges újrakezdésig ne legyenek anyagi gondjaik. Megkérdeztünk néhány hazai társaságot itthon milyen lehetőségek vannak.

A csapat mindenek előtt

Hazánkban az a jellemző, hogy a klubok, szövetségek ún. csoportos biztosítás keretében vásárolnak biztosítási védelmet a játékosokra, edzőkre, vezetőkre. A szolgáltatás előnye, hogy mind a biztosítási fedezet típusa, mind annak összege, mind a biztosítottak köre rugalmasan határozható meg. Mivel a biztosítások célja elsősorban a sporttevékenységgel kapcsolatos kockázatok kezelése, ezért jellemzően balesetbiztosítási szolgáltatásokat választanak (pl. csonttörés, balesetből bekövetkező kórházi ápolás, műtét, keresőképtelenség, rokkantság, esetleg halál). A szolgáltatás további előnye - amellett, hogy sporttevékenységből bekövetkező biztosítási eseményekre is szolgáltatunk - az, hogy az egyéni tarifáknál kedvezőbbek a biztosítási díjak, így egy viszonylag kockázatosabb sporttevékenységre (pl. jégkorong) is - a szolgáltatás összegéhez képest - olcsón lehet biztosítási védelmet vásárolni - mondta Gaál Csaba, az OTP Garancia Életbiztosítási Főosztály vezetője.

Egyéni biztosítások keretében "sportbiztosítással" szinte nem foglalkozik egy hazai társaság sem. Természetesen, mindegyik kínál különböző életbiztosítási termékeket, melyek tartalmazhatnak például: kórházi napi térítést vagy keresőképtelenség esetén téríthetik a sportoló kieső jövedelmének egy részét.

Ennek oka a halmozottan veszélyes tevékenység, amely sajnos gyakrabban magával vonzza a sérülést, a törést, a balesetet. Ezért a hivatásos sportolók magukra nem köthetik, vagy ha meg is kötik, akkor a sportolói tevékenységre a kockázat nem terjed ki.

Mit lehet tenni?

dr. Marczi Erika, a Groupama életbiztosítási igazgatója elmondta, megoldásként szóba jöhet a csoportos biztosítás, amely azonban köthető játékvezetőkre, ellenőrökre is és a játékengedéllyel rendelkező sportolókra is. Ez vonatkozik természetesen a meccsekre, illetve az edzésekre is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Csoportok esetében meghatározott létszámra vállalnak kockázatot a biztosítók, és a fizetendő a díjat az előre látható kockázat figyelembevételével alakítják ki. Valamint az ár, a kockázatok mellett nagymértékben függ még attól is, hogy az ügyfél mire szeretne szolgáltatást. Különböző lehetőségek közül választhat. Ezáltal testre szabható, rugalmas, így mindenki számára ideális és kedvező feltételekkel köthető a biztosítás - nyilatkozta dr. Marczi Erika.

Az AEGON Magyarország nem zárkózik el az egyéni sportolói szerződések kötése elől sem. Nemcsak az amatőr sportolókat, hanem a hivatásosokat is lehetséges náluk biztosítani. Alapvetően ők is sportklubokkal, egyesületekkel szoktak szerződni, amelyek elsősorban baleseti sérülések ellen szokták biztosítani játékosaikat.

Az Allianz, abban az esetben, ha a társaság sportoló ügyfelek biztosítási védelméhez nyújt fedezetet, élet, baleset és betegségbiztosítási elemeket egyaránt tartalmazó csoportos személybiztosítási terméke szolgáltatásaiból választ.

Összefoglalva, ami külföldön már bevett gyakorlat, nálunk még gyerekcipőben jár. A hazai társaságok leginkább a csoportos biztosításokat részesítik előnyben az egyedi biztosításokkal szemben. Bár a balesetbiztosítási piac folyamatos bővülést mutat az elmúlt években, s az egyéni biztosítás iránti igények is egyre jobban felértékelődnek, ezért előbb-utóbb nálunk is megjelennek a hasonló termékek.

Várhatóan, ezek a konstrukciók, nem a "tömegtermékek" kategóriájába tartoznak majd, hanem mindenkinek személyre szabott megoldásokat kínálnak majd a társaságok külföldi minta alapján.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?