27 °C Budapest

Milliókat érő sportolók - Kik állnak mögöttük?

Pénzcentrum
2006. szeptember 14. 14:00

Gyakran találkozhatunk a külföldi médiában azzal a "jelenséggel", hogy a profi sportolók biztosítást kötnek arra az esetre, ha a lesérülnek játék közben, vagy pályán kívül, akkor felépülésükig, illetve egy esetleges újrakezdésig ne legyenek anyagi gondjaik. Megkérdeztünk néhány hazai társaságot itthon milyen lehetőségek vannak.

A csapat mindenek előtt

Hazánkban az a jellemző, hogy a klubok, szövetségek ún. csoportos biztosítás keretében vásárolnak biztosítási védelmet a játékosokra, edzőkre, vezetőkre. A szolgáltatás előnye, hogy mind a biztosítási fedezet típusa, mind annak összege, mind a biztosítottak köre rugalmasan határozható meg. Mivel a biztosítások célja elsősorban a sporttevékenységgel kapcsolatos kockázatok kezelése, ezért jellemzően balesetbiztosítási szolgáltatásokat választanak (pl. csonttörés, balesetből bekövetkező kórházi ápolás, műtét, keresőképtelenség, rokkantság, esetleg halál). A szolgáltatás további előnye - amellett, hogy sporttevékenységből bekövetkező biztosítási eseményekre is szolgáltatunk - az, hogy az egyéni tarifáknál kedvezőbbek a biztosítási díjak, így egy viszonylag kockázatosabb sporttevékenységre (pl. jégkorong) is - a szolgáltatás összegéhez képest - olcsón lehet biztosítási védelmet vásárolni - mondta Gaál Csaba, az OTP Garancia Életbiztosítási Főosztály vezetője.

Egyéni biztosítások keretében "sportbiztosítással" szinte nem foglalkozik egy hazai társaság sem. Természetesen, mindegyik kínál különböző életbiztosítási termékeket, melyek tartalmazhatnak például: kórházi napi térítést vagy keresőképtelenség esetén téríthetik a sportoló kieső jövedelmének egy részét.

Ennek oka a halmozottan veszélyes tevékenység, amely sajnos gyakrabban magával vonzza a sérülést, a törést, a balesetet. Ezért a hivatásos sportolók magukra nem köthetik, vagy ha meg is kötik, akkor a sportolói tevékenységre a kockázat nem terjed ki.

Mit lehet tenni?

dr. Marczi Erika, a Groupama életbiztosítási igazgatója elmondta, megoldásként szóba jöhet a csoportos biztosítás, amely azonban köthető játékvezetőkre, ellenőrökre is és a játékengedéllyel rendelkező sportolókra is. Ez vonatkozik természetesen a meccsekre, illetve az edzésekre is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Csoportok esetében meghatározott létszámra vállalnak kockázatot a biztosítók, és a fizetendő a díjat az előre látható kockázat figyelembevételével alakítják ki. Valamint az ár, a kockázatok mellett nagymértékben függ még attól is, hogy az ügyfél mire szeretne szolgáltatást. Különböző lehetőségek közül választhat. Ezáltal testre szabható, rugalmas, így mindenki számára ideális és kedvező feltételekkel köthető a biztosítás - nyilatkozta dr. Marczi Erika.

Az AEGON Magyarország nem zárkózik el az egyéni sportolói szerződések kötése elől sem. Nemcsak az amatőr sportolókat, hanem a hivatásosokat is lehetséges náluk biztosítani. Alapvetően ők is sportklubokkal, egyesületekkel szoktak szerződni, amelyek elsősorban baleseti sérülések ellen szokták biztosítani játékosaikat.

Az Allianz, abban az esetben, ha a társaság sportoló ügyfelek biztosítási védelméhez nyújt fedezetet, élet, baleset és betegségbiztosítási elemeket egyaránt tartalmazó csoportos személybiztosítási terméke szolgáltatásaiból választ.

Összefoglalva, ami külföldön már bevett gyakorlat, nálunk még gyerekcipőben jár. A hazai társaságok leginkább a csoportos biztosításokat részesítik előnyben az egyedi biztosításokkal szemben. Bár a balesetbiztosítási piac folyamatos bővülést mutat az elmúlt években, s az egyéni biztosítás iránti igények is egyre jobban felértékelődnek, ezért előbb-utóbb nálunk is megjelennek a hasonló termékek.

Várhatóan, ezek a konstrukciók, nem a "tömegtermékek" kategóriájába tartoznak majd, hanem mindenkinek személyre szabott megoldásokat kínálnak majd a társaságok külföldi minta alapján.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?