31 °C Budapest
air pollution crisis in city from diesel vehicle exhaust pipe on road

Azért ez kemény menet lesz: mégse tiltják be az EU-ban a belső égésű motorral működő autókat?

2024. június 21. 10:12

Az Európai Néppárt a július elején, Portugáliában megrendezendő találkozóján megpróbálja megakadályozni a belső égésű motorral hajtott autók 2035-től esedékes uniós betiltását. A párt a CO2-szabványok felülvizsgálatát és a szintetikus üzemanyagok engedélyezésének lehetőségét is vizsgálja annak érdekében, hogy a belső égésű motorok továbbra is kereskedelemben maradjanak.

Az Európai Néppárt, amely az európai választásokon a legtöbb mandátumot szerezte meg, a gépkocsik CO2-szabványainak felülvizsgálatát tűzte ki célul – adta hírül a Portfolio. A lépéssel úgy próbálnák kereskedelmi forgalomban tartani a belsőégésű motorokat, hogy elvileg az EU klímasemlegességi célkitűzései se sérüljenek, ám kérdéses, ez a gyakorlatban mennyire lehetséges.

Az EPP a CO2-szabványok felülvizsgálatát és a szintetikus, klímasemleges üzemanyagok engedélyezésének lehetőségét kéri. A jelenlegi uniós szabályok értelmében 2035-től gyakorlatilag betiltanák az új belső égésű motoros autókat.

Az Európai Bizottság és a német közlekedési miniszter, Volker Wissing közötti megállapodás viszont új jogi kategóriát hozhat létre az e-üzemanyaggal működő autók számára, így azok továbbra is forgalmazhatók lennének 2035 után. Az EPP a szén-dioxid-korrekciós tényező (CCF) újbóli bevezetését és a 100%-os kibocsátáscsökkentési kötelezettség 90%-ra mérséklését is fontolgatja. A német CDU/CSU delegáció is a belső égésű motorok tilalmának elvetését szorgalmazza. A német liberális párt vezetője, Christian Lindner, ezt a feltételt szabja Ursula von der Leyen újrajelölésének támogatásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem