A thief trying to steal a car. Using various tools to open the door and steal stuff.

Friss bűntérkép: ezekben a megyékben törik fel, lopják el a legtöbb autót

2022. március 31. 11:03

Folytatódott a pozitív trend, 2020-ban is kevesebb autót loptak el és törtek fel Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a rendőrség felhívja a figyelmet, hogy nem szabad félvállról venni a dolgot, ugyanis tapasztalataik szerint nincs ellophatatlan autó. Ugyanez igaz az autófeltörésekre is, amelyekhez szerintük a sértettek figyelmetlensége is nagyban hozzájárul.

2020-ban is folytatódott az évek óta tartó pozitív trend, kevesebb autót loptak el Magyarországon, mint egy évvel korábban - derült ki a PRE-STAT adataiból. A hazai bűncselekményeket összegző rendszer szerint ugyanis abban az évben 309 autólopást jelentettek összesen az országban, majdnem feleannyit, mint 2019-ben - ebben nyilván szerepe volt a járvány miatti lezárásoknak is.

De a trend ettől még ingen kedvező, hiszen 10 évvel korábban még majdnem 4800 autónak kélt lába országosan, és még 2017-ben is 1700 felett volt az esetszám.

Ha a területi eloszlást nézzük, talán nem meglepő, hogy a legtöbb ilyen bűncselekmény a fővárosban történt, szám szerint 143 darab, a dobogó második fokán pedig a szintén népes Pest megye áll 52 esettel. A listán a harmadik Bács-Kiskun, de itt már csak 17 autólopás történt.

Békésben, Veszprémben és Zalában egy autót sem loptak el 2020-ban, de Tolnából, Nógrádból és Csongrád-Csanádból is csak 3 esetet jelentettek.

Tapasztalataink szerint nincs ellophatatlan gépjármű, azonban a tulajdonosoknak érdemes mindent megtenni tulajdonuk védelme érdekében

- hívta fel korábban a Pénzcentrum figyelmét az ORFK, akik több potenciális védekezési lehetőséget is megosztottak:

 • Hatásos megelőzési módszer lehet, hogy a gyári riasztón kívül, egyéni védelmi rendszert építtetnek az autóba. A korszerű mechanikai eszközök közül a különféle kormány-, pedál- és sebességváltó zárak alkalmazásával nagyfokú védettség érhető el.
 • A lopási szándék megelőzésére szolgál a gépkocsi ablaküvegeinek szélébe (mechanikai eljárással) begravírozott, kicsinyített méretű rendszám és alvázszám, amely bizonyító erejű azonosító jelzésként szolgál. Az úgynevezett mikropontos, másodlagos jelölés hatásos megelőzési módszer, amely egyre több országban elérhető.
 • A XXI. század technikai vívmányai közül a műholdas navigációs rendszerek használata is megnehezíti az elkövetők dolgát.
 • Javasoljuk az autótulajdonosoknak, hogy mindig zárják be az ajtókat, húzzák fel az ablakokat, vegyék ki az indítókulcsot, valamint kapcsolják be a riasztót. Kiszállás után mindig ellenőrizzék a gépkocsi lezárt állapotát, illetve a riasztó működésbe lépését.

A gépkocsifeltörések száma is csökkent

Az adatbázisból lekértük azt is, hogy mi a helyzet a gépkocsifeltörések számával, és mint kiderült, ezen bűncselekmények száma egy évtized alatt a tizedére csökkent Magyarországon. Ugyanis, mialatt 2020-ban 1584 autót törtek fel itthon, addig 2010-ben ez a szám még 12 115 darab volt.

Ami a területi eloszlást illeti: ebben a tekintetben is Budapest vezet 710 esettel, második Pest megye 233-mal, Bács-Kiskunból pedig 125 ilyen bűncselekményt jelentettek 2020-ban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lista másik végén Békés megye áll 2 esettel, Zalában 8 autót törtek fel, Nógrádban pedig 10-et. Az autófeltörések kapcsán a rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy nem lehet behatárolni, hogy milyen „lehetőségre” figyelnek fel a tolvajok. Ahol alkalom kínálkozik, ott elkövetik a bűncselekményt, kárt és bosszúságot okozva a tulajdonosnak. A forgalomban lévő gépjárművek száma egyre növekszik, szinte bármelyik válhat az ilyen jellegű bűncselekmények célpontjává.

Sajnálatos módon, sokszor a sértettek magatartása is hozzájárul a „sikeres” gépkocsi feltöréshez

- tették hozzá.

Mint a tájékoztatóban írták, minden autósnak érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

 • Mindig zárja be az autóját, még akkor is ha csak rövid időre távolodik el a járművétől! A gépjármű lezárása a zárt udvarban, illetve garázsban történő tárolás esetén is szükséges.
 • Mindig ellenőrizze, az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt gépkocsi ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.
 • Használjon gépjárműbe épített riasztóberendezést, illetve a jármű parkolását követően helyezze élesített állapotba azt.

A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú, vagy elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. Így a parkolóhely kiválasztásakor az alábbiakra ügyeljünk:

 • Gépjárművét lehetőség szerint tárolja zárható garázsban, vagy válasszon őrzött parkolóhelyet.
 • Amennyiben járműve közterületen parkol, válasszon jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet.
 • Az esetleges autófeltörés kockázatát nagyban csökkentheti a területet rögzítő térfigyelő kamera.

Sőt, nagyot tévedünk, ha azt hisszük, hogy értékeink biztonságban vannak az első ülés mögött, vagy hátul letakarva: ugyanis a tolvajok legelőször ezeken a helyeken keresik a szajrét! A rendőrség ezért azt tanácsolja, hogy:

 • Ne hagyjon értéket gépkocsijában, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!
 • Üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.
 • Személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsa a személygépkocsiban! Ezek megszerzése további visszaélésekre adnak lehetőséget.
 • Ha a vásárlást követően az árucikkeket az autójában csak látható helyre tudta bepakolni, ne hagyja járművét őrizetlenül!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?