12 °C Budapest
Close up shot of female thief trying to steal a smartphone while customer is looking at clothes in a store - Criminal lifestyles

Zsebtolvajok járják az országot: aljas módszerekkel lopnak, a gyerekeket sem kímélik

2022. március 23. 11:01

Messze Budapesten történt a legtöbb zseblopás 2020-ban Magyarországon. Csak a fővárosban több mint 2500 ilyen bűncselekményt regisztráltak a hatóságok. Kiderült, hogy 18 éven aluliak sérelmére is a fővárosban követték el a legtöbb ilyen lopást. Mutatjuk, milyen módszerekkel dolgoznak a zsebesek, és hogyan lehet hatékonyan védekezni ellenük.

Érezhetően visszavetette Magyaroszágon a zseblopások számát a koronavírus-járvány. A PRE-STAT bűnügyi adataiból ugyanis az derült ki, hogy mialatt a 2020-at megelőző években 4 ezer, vagy annál is több ilyen bűntettet regisztráltak - 2013-ban még 10 303 darabot -, addig a járvány első évében 3000 alá esett a zseblopások száma.

Az esetszám egyébként 2015 óta drasztikus csökkenésben volt, egyedül 2019-ben követtek el több zseblopást itthon, mint az azt megelőző évben.

Érdekesség, hogy a hatóságog külön vezetik a 18 éven aluliak sérelmére elkövetett bűncselekményeket. Ez a mutató is jó ideje csökkenést mutat, a járvány évében pedig egészen 100 alá csökkent az esetszám.

Ami a területi bontást illeti, talán nem meglepő, hogy a legforgalmasabb, és a legtöbb lakossal rendelkező Budapesten történt a legtöbb zseblopás 2020-ban, szám szerint 2511 darab. A többi megyében még a 100-at sem érte el a regisztrált esetszám. Második helyen Pest megye áll 82 zseblopással, ami szintén nem meglepő, az viszont váratlan, hogy a dobogó harmadik fokára egy nyugat-magyarországi megye, Győr-Moson-Soprton állt fel 65 esettel.

A lista másik végén Békés és Hajdú-Bihar áll 6-6 zseblopással, abban az évben Fejérben, Tolnában és Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyaránt 8 ilyen bűncselekmény történt, míg Komárom-Esztergomban és Vasban 9 darab.

A 18 év alattiak sérelmére elkövetett zseblopások esetében is ugyanez a dobogó alakult ki: a fövárosban 78, Pest megyében 4, Győr-Moson-Sopronban pedig 3 eset történt. Ellenben 7 megyében egyáltalán nem zsebeltek ki 18 év alattit, másik hét megyében pedig csak egy-egy ilyenről számolnak be a hatóságok.

Ilyen módszerekkel dolgoznak a zsebesek

A problémára a rendőrség is rendre felhívja a figyelmet, korábban össze is szedték, milyen változatos módszerekkel dolgoznak a zsebtolvajok.

Lökdösődés, tülekedés: Közlekedési eszközökre történő fel-, illetve leszálláskor lökdösődni, tülekedni kezdenek, és a szoros testi érintkezést kihasználva próbálják elemelni a pénztárcákat, egyéb értékeket.

Álcázó tárgy: Egyesek kezükben álcázó tárgyat (reklámszatyrot, újságot, kabátot, pulóvert stb.) tartanak, és annak takarásában igyekeznek a táskák, zsebek tartalmát átkutatni, vagy társaik mozdulatait fedezni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Zsebre dugott kéz: Látszólag zsebre dugott kézzel állnak a kiszemelt áldozat mellett, miközben saját kivágott zsebükön keresztül a kabátjukból kinyúlva kezdenek a potenciális sértett táskájában keresgélni.

Láthatóság, könnyű célpont kihasználása: A vállon hordott vagy a földre helyezett táskából, kosárból, illetve a ruházat külső zsebeiből kiveszik a kinézett tárgyat. A zsebtolvajok könnyű prédának tartják a cipzáras, mágneszáras táskákat, míg a csatos kivitelűvel nehezebben boldogulnak.

A hatóságok kiemelték, hogy a zsebtolvaj soha nincs egyedül. A legtöbb esetben a bűnelkövetők munkamegosztásban tevékenykednek:

  • Elterelő: Eltereli az áldozat figyelmét.
  • Fedező: A potenciális áldozat mellett eltakarja a tolvaj kezét.
  • Jelző: Kiszűri a tömegből azokat, akik figyelik őket.
  • Értékmentő: A lopást követően a helyszínről eltünteti a megszerzett tárgyakat.

Annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a zsebtolvajoktól, a rendőrség azt tanácsolja, hogy fokozottan figyeljünk értékeinre, ha tömegben tartózkodunk - ajánlott a válltáskát magunk előtt tartva közlekedni.

Ha vásárolunk, a boltban válogatunk, sose tegyük a táskát, pénztársát a földre, bevásárlókocsiba. Emellett, ha a fentiek alapján gyanúsan viselkedő személyeket látunk, akkor ellenőrizzük az értékeinket. Amennyiben pedig tetten érjük a tolvajt, kérjünk segítséget, értesítsük a rendőrséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm