1 °C Budapest
Ez már botrányos: vannak járművek, amiket már meg sem lehet tankolni Magyarországon

Ez már botrányos: vannak járművek, amiket már meg sem lehet tankolni Magyarországon

2021. október 27. 08:58

Nem lehet tankolni Ad­Blue adalékanyagot a járművekbe több somogyi töltőállomáson sem – derült ki a Sonline összeállításából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ahogy a lap írja, az AdBLue nélkül az újabb dízelmotoros autók, valamint a teherautók nem tudják teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat és ha kifogy, akkor az elektronika letilt. Az adalék hiánya ráadásul minden ágazatot érint. Berek Gábor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK ) Somogy megyei elnöke szerint a somogyi gazdálkodók többsége olyan traktorral és kombájn­nal dolgozik, amelyek AdBlue nélkül nem működnek. Az adalékanyagra jelenleg is nagy szükség van, mert sok helyen talaj­előkészítési, vetési, gyomirtási és aratási munkák zajlanak.

Szalay Szabolcs, a Tele-Tank benzinkutat üzemeltető Tank-Szer Kft. ügyvezetője elmondta, azért is fogyott el ilyen gyorsan az adalékanyag, mert az is tankolt az elmúlt hetekben, akinek csak hónapok múlva kellene újratöltenie az autóját. Egy dízeles személyautó egy AdBlue tankolással körülbelül 15–20 ezer kilométert is el tud menni, a kamionoknak viszont két, három gázolajtankolás után ezt az adalékanyagot is be kell tölteni a járműbe.

Az összeállításból kiderült az is, hogy az adalékanyag ára az elmúlt egy hónapban duplájára emelkedett, jelenleg literenként 300 forintért kapható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?