17 °C Budapest
Vegetable oil pouring from bottle with nature background

Aranyáron lesz az étolaj literje október 1-től: 1400 forintot is kérhetnek egy flakonért

2022. augusztus 30. 12:15

A február 1-től bevezetett élelmiszerárstop október 1-jén ér véget. Az árszabályozás a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát árait is korlátozta. Raskó György agrárközgazdász szerint az élelmiszerárstop fokozatosan szűnhet meg, de így is hatalmas terhet fog jelenteni az áremelkedés - írja az rtl.hu.

Lényegében mindennek az ára emelkedni fog. Jelen pillanatban olyan élelmiszerek vannak az ársapka alatt, amelyek ára a szomszédos országokban 40-50 százalékkal magasabb – mondta Raskó György agrárközgazdász. Valószínűleg az étolaj drágul majd a legjobban, akár 70-80 százalékkal, de egyéb termékeknél is 20-30 százalékos drágulás jöhet.

A filézett csirkemell biztosan drasztikusan emelkedik majd, a liszt viszont már most is olyan drága, hogy annak ára nem nagyon fog emelkedni a szakember szerint. De a sertéscombért is 30-40 százalékkal kell majd többet fizetnünk.

A helyzet egyelőre csak rosszabb lesz, mert a különböző gabonafélék ára emelkedik a nemzetközi tőzsdéken. A sertéshús drágulása eddig visszafogott volt, de most meglódult, behozza a lemaradását. A német mintát követi ebben Magyarország

– mondja Raskó György. A lakosság láthatóan készül a magasabb rezsidíjakra, ez abból is látszik, hogy kevesebbet vásárolnak, és ez csak fokozódni fog az ársapka megszűnésével. Nálunk csaknem 30 százalékos az átlagos élelmiszer-áremelkedés, míg a környező országokban, például Horvátországban vagy Szlovákiában csak 14-15 százalékos. Így most ugyanaz az élelmiszer ugyanannyiba kerül itthon is és külföldön is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?