14 °C Budapest
Palinka, the famous homemade Hungarian alcohol pouring from a bottle to glass. Stock photo from Hungary.

Mi folyik az italboltokban? Lassan Magyarország lesz az alkoholisták Mekkája

2021. augusztus 30. 16:48

Egy friss uniós statisztika szerint Magyarországon a legolcsóbbak az alkoholos italok az egész EU-ban, még a románok, bolgárok sem veszik ennyire potom pénzért a sört, bort, töményet. A magyar vásárlók viszont valószínűleg nem úgy érzik: olcsó lenne a boltok italrészlege. Sőt, mintha egyre gyorsabban drágulna minden, főleg a járvány óta. A Pénzcentrum utánajárt, hogy lehet, hogy az Unión belül nálunk a legolcsóbbak az alkoholos italok, a magyarok mégis egyre nagyobb kiadásnak érzik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A KSH legfrissebb adatai alapján júliusban a szeszes italok, dohányáruk átlagosan 11,1 százalékkal, ezen belül a dohányáruk 18,1 százalékkal drágultak. Az egyre magasabb infláció megmutatkozik az alkoholos italok árában is.

A járvány 2020-ban még nem emelte meg drasztikusan a sör és bor árát, az az utóbbi 5-10 évben stabilan tartja magát. A röviditalok kapcsán ugyanez már nem mondható el. 2011 óta - a KSH által nyilvántartott - Unicum (0,5 liter) 55,8, a fél literes vodka 64,1, és a "gyümölcsaromás szeszesital" (0,2 liter) 75,3 százalékkal lett drágább.

Az utolsó havi átlagár, amit ismerünk, júliusi: ekkor a fehérbor (1,5-2 l) átlagára 618, a vörösboré 666 forint volt. A világos sör (0,4-0,5 l) 225 forint, a minőségi 265 forint volt átlagosan a boltokban. Így a bor 5,6-7,9 százalékkal, a sör pedig 1,4-3,9 százalékkal drágább, mint 2020 júliusában.

Még mindig nálunk a legolcsóbb az alkohol

Bár a magyar vásárlók folyamatosan úgy érezhetik, hogy az alkoholos italok jelentős mértékben drágulnak - ez pedig az inflációs adat szerint így is van - a magyarországi árak még mindig elmaradnak attól, amit Európában lehet tapasztalni. Az Eurostat kimutatása szerint, ha az uniós átlagárat vesszük 100 százaléknak, akkor Magyarországon a legolcsóbbak ahhoz képest az alkoholos italok.

Nem meglepő, hogy az alkoholos italok az uniós átlagárakhoz képest olyan országokban drágábbak, mint Dánia, Belgium vagy Németország, viszont úgy tűnik, északon jelenti a legsúlyosabb kiadást az alkoholfogyasztás. Norvégiában például 2,5-szer drágábbak az italok, mint az unióban átlagosan, Izlandon 139, Finnországban 93, Svédországban 66 százalékkal.

Olcsóságban pedig úgy tűnik, hogy Románia, Bulgária, vagy Szerbia sem veri Magyarországot - nálunk a legolcsóbb az EU-s árakhoz képest az alkohol. Érdekes, hogy 2019-ről 2020-ra jelentős csökkenés mutatkozik az arányban: már 5 éve 80-82 százalék körül mozgott Magyarország, 2020-ra viszont az EU-hoz viszonyított átlagár lecsökkent 73%-ra. Miközben a KSH szerint 2020-ban a szeszes italok, dohányáruk ára 6,9 százalékkal emelkedett.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az sem lehetséges, hogy hirtelen megnőtt volna az Unióban az alkoholos italok ára, csak itthon maradt ugyanannyi, hiszen akkor néhány másik ország esetében is lenne jelentős eltérés. Azonban az EU-ban csak Észtország statisztikája mutat hasonló változást: 127-ről 119-re javította az arányát. Az EU-n kívül viszont még Törökországban, Norvégiában és Izlandon is nagy "visszaesés" történt, bár az északi országok így is az élen járnak magas alkoholárakban.

Erre az lehet a magyarázat, hogy az árszintet az euróban számított vásárlóerő-paritásból számítják ki úgy, hogy összehasonlítható legyen az adott állam, vagy országok csoportja (mint az EU) árszintjével az Eurostat definíciója szerint. 2019-ről 2020-ra pedig tudjuk, hogy a forint árfolyam gyengült az euróhoz képest. Így valójában nem a magyar alkoholok váltak ennyivel olcsóbbá az EU-n belül hirtelen. Sőt, még nőtt is az áruk forintban - azonban annyival erősebb lett az euró a forintnál, hogy ebből a statisztikából úgy tűnhet: Magyarországon rettenetes olcsóság van.

Az izlandi és norvég korona, illetve a török líra árfolyamával is hasonló történt: sokat gyengült az euróhoz képest 2019-ben. Így nem csoda, ha egy euróalapú számítás során egyik évről a másikra jelentősen olcsóbbnak tűnhet a vizsgált termék az EU-s árszinthez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?