9 °C Budapest

Mi folyik a boltokban? Ezek a gyümölcsök 30-50%-kal drágábbak, mint tavaly

2020. december 8. 11:02

Egy esztendő leforgása alatt százalékosan az alma drágult legjobban Magyarországon, de foghatják a fejüket a narancs kedvelői is. Sőt, olykor nem is kell egy év a drasztikus árnövekedéshez, van ugyanis két zöldség is, aminek a kilós átlagára egyetlen hónap alatt, 2020. október-november között is bődületesen emelkedett. Mutatjuk, mely termékek árának a láttán esik le leginkább az ember álla a boltokban.

A KSH legfrissebb statisztikái szerint a fogyasztói árak éves növekedési üteme 2,7 százalékra lassult 2020. novemberben. Ezzel együtt azért bőven akadtak olyan termékek, amiknek a drágulásra egyáltalán nem volt ilyen mérsékelt. Az élelmiszerek ára, ami például a legtöbb embert érint, 6,2 százalékkal nőtt 2019 novemberéhez képest, ezen belül ráadásul az idényáras élelmiszereké, mint

a burgonya, friss zöldség és a friss hazai és déligyümölcs összesen 14,4 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve ilyenkor.

De több mint 10 százalékos áremelkedést mértek a párizsi-kolbász tengelyen, az étolajnál, a lisztnél és a cukornál. A munkahelyi étkezés is magasabb lett 9,7 százalékkal, de a szeszesitalok és dohányáruk is 10 százalékkal drágultak.

Egy év legjei

Ennél, illetve ezeken belül is vannak azonban még kirívóbb drágulások. A KSH ugyanis közzétette részletesen csoportosítva is az egyes termékek, illetve szolgáltatások árváltozását, amiből kiderül például, hogy egy esztendő leforgása alatt a csúcsdrágulás

a friss hazai és déligyümölcsöknél volt megfigyelhető.

Ez a termék kör 2019 novemberéhez képest 2020 novemberében nem kevesebb, mint 31 (!) százalékkal lett drágább. Ugyancsak magas, 20 százalékos drágulást mutatott ugyanezen az időtávon az ékszerek csoportja is.

A boltban leesik az állad!

A KSH rendes havi adatközlésében közzéteszi továbbá mintegy száz termék, illetve szolgáltatás árváltozását is. Itt tehát már nem csak a nagy termékkategóriákat lehet vizsgálni, hanem kifejezetten a konkrét termékek átlagárát is megnézhetjük, összehasonlíthatjuk. Ezek alapján 2020 novemberére, összehasonlítva 2019 novemberéhez képest, a hazai boltokban, a KSH mindenki által elérhető listája szerint

az alma (1kg) drágult a legjobban, mintegy 49,5 százalékkal.

Ezt követte narancs kilója a maga 33 százalékos áremelkedésével, ami mögött a dobogón az uborka futott be 26,5 százalékos drágulással. A TOP10 drágulás a következőképpen nézett ki a fent említett időszak alatt:

A listán látható, hogy az alma átlag kilós ára 153 forinttal lett több egy év leforgása alatt, míg a narancsnál a kilós áremelkedés 189 forint volt. Az uborka esetében a drágulás 160 forintos volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A teljes KSH listát böngészve a TOP10 legjobban dráguló termék mögött még további 9 olyan termék volt, aminek az átlagára több mint 10 százalékkal emelkedett 1 év alatt, ezek a következők voltak sorrendben:

  • Sertészsír, 400-500 g
  • Olasz felvágott, kg
  • Félbarna kenyér, kg
  • Nemzeti Sport, 1 db
  • Finomliszt, kg
  • Napi menü, 2 fogásos, adag
  • Szabványméretű levél belföldre, db
  • Kristálycukor, kg
  • Symphonia cigaretta, 20 db, csomag

Egy hónap alatt is nagyot fordul a világ

A KSH összesített terméklistáján azt is megvizsgálhatjuk, hogy egy hónap alatt mennyit változik az egyes termékek fogyasztói átlagára. Ezek alapján 2020. október - november között a legtöbb termék, szolgáltatás esetében nem történt nagy elmozdulás. A vizsgált árak sokasága stagnált vagy maximum néhány százalékos kilengést mutatott.

Volt azonban két olyan élelmiszer, ami egy hónap alatt is óriási dráguláson ment keresztül. Októberről novemberre, a KSH több mint 100 termékből álló listája szerint, a legjobban

az uborka kilója drágult, az áremelkedés 33,4 százalékos volt.

A többi termékhez képest szintén igencsak növekedett a paradicsom kilójának átlagára is, 1 hónap alatt, októberről novemberre 17,9 százalékos emelkedést mért a KSH.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm