20 °C Budapest
Kiderült a diszkontok nagy titka: ezzel tarolnak Magyarországon

Kiderült a diszkontok nagy titka: ezzel tarolnak Magyarországon

2018. március 1. 11:00

A saját márkás termékek egyre keresettebbek a hazai vásárlók körében, akik a kedvező ár mellett a minőséget is elvárják. De hogyan fér össze egy termékben a jó minőség és az alacsony ár? És kik gyártják valójában a diszkontláncok saját márkás termékeit? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ szakértők segítségével, közben pedig azt is megtudtuk, hogy mitől működnek költséghatékonyabban a diszkontláncok, mint a hipermarketek.

Egyre keresettebbek Magyarországon a saját márkás termékek, amelyek már szinte minden termékkategóriában elérhetőek, a hipermarketek, a diszkontláncok és a drogérialáncok polcain egyaránt. A kereskedelmi márkák részesedése a napi fogyasztási cikkek (FMCG) teljes forgalmából elérte a 25%-ot, súlyuk pedig évek óta a diszkontláncoknál a legjelentősebb, ahol az FMCG-forgalom közel kétharmadát adják - derül ki a GfK 2017-es Kereskedelmi Márkák Analízise című jelentéséből. Ami a termékkategóriákat illeti, régóta kiemelkedő ezeknek a márkáknak a részesedése a fagyasztott élelmiszerek, valamint az állateledelek forgalmából, de más kategóriáknál is növekedés látható. De mi népszerűség oka, és miért jó az áruházaknak, ha minél több saját márkát tartalmaz a kínálatuk?

A gyártás titkai

A saját márkás termékek alatt olyan árucikkeket értünk, amelyeken a kiskereskedők saját védjegyüket, vagy saját, csak náluk kapható márkáikat tüntetik fel. A tapasztalat szerint az olcsóbb, mégis jó minőségű termékek ígérete a hozzájuk tartozó imidzs legfontosabb eleme.

Az utóbbi években a legtöbb láncnak szívügyévé vált a saját termékek piaci részesedésének növelése: nemcsak forgalmazzák ezeket, hanem termékfejlesztéssel és marketinggel is egyre többet foglalkoznak. Ennek köszönhetően a saját márkás termékeknél már nem az olcsóságra asszociálnak vásárlók, hanem a kedvező ár-érték arányra.

A változásra már a Nielsen2016-os kutatása is rámutatott: bár e szerint a magyar fogyasztók nagyobb része (57%) az alacsony ár miatt választ sajátmárkás terméket, utána a kedvező ár/érték arány következik, 46%-os említéssel. A korábbi évekhez képest pedig többen mondták azt, hogy ugyanolyan jó a minőségük, mint a nagy, ismert márkáknak (42%). A saját márkás termék minősége valóban nem gyengébb a nagy brandekhez képest, ugyanis az áruházláncok többnyire az utóbbiakat előállító gyártókkal szerződnek le. Ez azt jelenti, hogy általában ugyanazon a gyártósoron készül egy-egy lánc saját márkás terméke, ugyanazokkal az eszközökkel, ugyanazzal a szakértelemmel, nem feltétlenül ugyanazokból az alapanyagokból, de erre is van példa. Ami minden esetben különbözik, az a csomagolóanyag és az arculat.

Fontos tudni, hogy az áruházláncok saját termékei ugyanazokon a minőségellenőrzési és biztonsági teszteken esnek át, mint a gyártói termékek, mielőtt a boltok polcaira kerülnek

 - írja a Saját Márkás Termékek Gyártóinak Egyesülete (Private Label Manufacturers Association, PLMA) nevű nemzetközi szervezet.

A diszkontláncok szortimentjében jelentős a saját márkás termékek aránya, az ALDI elmondta a Pénzcentrumnak, hogy saját márkás termékeinek nagy részét meghatározott specifikáció és minőségi követelmények alapján neves gyártók állítják elő. A német diszkontlánc azért van speciális helyzetben, mert náluk egyértelműen a saját márkák dominálnak - 80%-os aránnyal - az élelmiszer és a non-food termékkategóriában is. Mellette tartanak a márkatermékekből is egy szűkebb választékot, így kitöltve a piaci réseket, de a többi láncnál ennek az ellenkezője jellemző, vagyis a mindenhol kapható márkák mellett van jelen a saját márkák szűkebb köre.

Gyártósor az Alföldi Tej üzemében

Magyar márkát akar a magyar vásárló

Ahogy az ALDI-tól megtudtuk, a lánc arra törekszik, hogy minél több hazai terméket kínáljon üzletei polcain, ezért már 2008-as piacra lépése óta magyar beszállítóktól vásárolja a termékek nagy részét, különösen a friss tej, a tőkehús és a zöldség-gyümölcs területén. A kezdetek óta beszállító az Alföldi Tej Kft., amely 2015-ben külön tejtermékmárkát fejlesztett kizárólag a diszkontlánc számára. A márka a piros-fehér-zöld kokárdával szimbolizálja, hogy a terméke 100%-ban magyar alapanyagot tartalmaz és Magyarországon, magyar munkaerővel készül.

A hazai fogyasztók igényére reagálunk, akik egyre jobban keresik a kedvező árú, magyar termékeket üzleteinkben. A Kokárdás mindennek tökéletesen megfelel, hiszen már a csomagolásról is egyértelműen látszik, hogy magyar termék, a kiszereléseket és az árazást pedig úgy alakítottuk, hogy kedvező legyen a vásárlóknak

 - mondta el Bernhard Haider, ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója.

A márka 2017-ben a fogyasztók visszajelzése alapján megkapta az Év Terméke Díjat, az ALDI pedig idén februárban úgy döntött, hogy megvásárolja az Alföldi Tej Kft.-től a márkát és közel kétszeresére növelve tovább bővíti a márka kínálatát. Így a jövőben olyan termékek is megjelennek a márkanév alatt, amelyek gyártására az Alföldinek nincs kapacitása, mint a Túró Rudi és a trappista sajt. Ezek szintén magyar gyártású termékek lesznek, olyan gyártóktól, akik képesek az ALDI által elvárt színvonalat teljesíteni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De mitől olcsó, ami saját márkás?

A magyar fogyasztók a hazai gyártású termékek mellett a kedvező áron elérhető, de minőségi árucikkeket keresik, így a diszkontláncok is ebbe az irányba fejlesztenek beszállítóik és külsős szakértőik közreműködésével. Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az általuk gyártott tejtermékek esetében a költséghatékony termelésnek köszönhető az alacsony ár, amit a gyártás során használt innovatív megoldások, modern eszközök tesznek lehetővé, többek között a tejipari vállalat székesfehérvári gyárában, amely az ország legnagyobb tejüzeme.

De nézzünk néhány konkrét példát: a Kokárdás esetében a tejföl és a gyümölcsjoghurt 850 grammos kiszerelésben is kapható, így az arányaiban kevesebb csomagolóanyag miatt is olcsóbbak ezek a termékek. A túrónál és a a főzőtejszínnél alacsonyabb, 10%-os, míg a vajnál 60%-os a zsírtartalom, ami így könnyebben is kenhető. A tejek esetében pedig a dobozos tejnél elmarad a csavarkupakos zár, míg az úgynevezett kancsós, vagyis zacskóban árult tejeknél a kiszerelés miatt nem 18%, hanem 5% az áfakulcs - emiatt szintén olcsóbb ez a Kokárdás termék.

A Kokárdás márkát sikerült egy mindenki által könnyen megérthető és felismerhető dizájnban megvalósítani, amelynek szellemiségével és üzenetével a legtöbb vásárló azonosulni tud, emiatt szívesen veszi le az ALDI polcairól és fogyasztja a termékeket, természetesen ebben segít a termékek kifogástalan minősége is

 - tette hozzá az ALDI ügyvezetője.

Bernhard Haider szerint a kedvező árszabáshoz a diszkontkoncepcióban történő értékesítés is hozzájárul, aminek része a hatékony logisztika és értékesítés, ami miatt lényegesen gyorsabb az árukörforgás sebessége a hipermarketekhez képest. A hatékony működés segíti a költségek alacsonyan tartását, a magyar vásárlóknak kialakított Kokárdás márka esetében pedig a marketingköltséget is megspórolja a lánc. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy amiken semmilyen körülmények között nem spórolnak, az a termékek minősége és a személyi költségek, vagyis a dolgozók bére.

A cikk megjelenését az ALDI Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20