4 °C Budapest

Megrohanták a vevők a magyar boltokat

Pénzcentrum
2012. december 10. 17:02

Magunk mögött hagytuk bronzvasárnapot, így a karácsonyi készülődés visszavonhatatlanul megkezdődött. A kereskedők tapasztalatai szerint az áruházakba egyre több vásárló tér be. Mire érdemes figyelni vásárlóként?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az üzletek nyitva tartása decemberben hosszabb a szokásosnál. Bronz, ezüst, arany vasárnap sok olyan üzlet is kinyit, mely egyébként a hét utolsó napján zárva tart. A nyitva tartás változásait kötelező kiírni. December 24-én (ami hétfőre esik) legkésőbb 14 órakor kötelező bezárni az áruházakat - tájékoztat az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Szavatosság, garancia

Bosszantó lehet, ha az ajándék ruha mérete rossz, a kedvenc könyvből kettő is a fa alá került, a villanyvonatból már tavaly is kapott egyet a gyerek, vagy a hajszárító színe nem tetszik. A kereskedők mindent kicserélnek az ünnepek után, ha azt még nem használták, sérülésmentes és nem veszett el a nyugta (talán ezért is kizárólag olyan helyen érdemes ajándékot venni, ahol kérés nélkül adnak nyugtát). Az ünnepek utáni cserebere jogszabály alapján nem kötelező, de ennek ellenére kialakult a gyakorlata. (A webes vásárlás kivétel, ott jogszabály írja elő a 8 napon belüli cserekötelezettséget.)

A minőségi kifogásokat (jótállás, szavatosság) a jogszabályoknak megfelelően kell orvosolni (javítás, csere, árengedmény, vagy elállás a vételár visszatérítésével).


Vigyázzunk értékeinkre!

Az ünnepi bevásárlás napjaiban rengeteg vásárló látogat el az üzletekbe, sokszor nagy a tömeg. Nem árt vigyázni az értékekre, mivel nem csak vásárlók forgolódnak az áruházakban:

- nyitva felejtett, vagy a bevásárló kocsira akasztott táskából más is kiveheti a pénztárcát,

- az áruházi parkoló nem csomagmegőrző: az autóban őrizetlenül hagyott ajándék nem biztos, hogy eljut a karácsonyfa alá,

- bankkártyás fizetésnél a pin kódot nem célszerű mutogatni (nem szerencsés ráírni a kártyára, a számok beütése közben pedig érdemes eltakarni),

- az áruvédelmi kapu nem harap: belépésnél is megszólalhat, ha a máshol vett portéka, vagy éppen kifelé menet a véletlenül a cipőtalpra ragadt áruvédelmi címke riaszt (a máshol vett árut célszerű belépéskor bemutatni a biztonsági szolgálatnak),

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- az eladóteret figyelő kamerák segíthetnek az elveszett csomag, vagy gyerek megtalálásában is.

Mennyit költhetünk decemberben?

A szövetség szerint a legfontosabb kérdés, hogy mennyit vásárolnak majd a családok az év utolsó hónapjában, hiszen ez az, az időszak, amikor az őszi hónapokhoz képest - akár van válság, akár nincs - nő a költekezés, ami mindenképpen felfelé húzza a kereskedelem mérlegét. Előreláthatóan átlag 20-25 ezer forint értékben vásárolnak ajándékot a családok.

A költekezés értéke nagyobb, a megvásárolt árumennyiség kisebb lesz előreláthatóan a tavalyinál. Figyelemmel a második félévi nagyobb ütemű visszaesésre, decemberben 2 százalékkal zsugorodhat a kereskedelmi fogyasztás az előző évihez képest (a magas infláció miatt több pénzt hagyunk a pénztárakban, de kevesebbet cipelünk haza).

Az elmúlt évek karácsonyi trendje, hogy az áruházakban egyre több a leárazás, vásárlócsalogató reklám már december elején is, az ünnepek előtti napokban pedig tovább szaporodnak. Sok vásárló eleve ezzel számol, éppen ezért az utolsó napokra halasztják a bevásárlást, reménykedve az olcsóbb árakban. A leárazás azonban - a reklám szabályainak megfelelően - csak a vásárlócsalogató cikkekre terjed ki, ami áruházanként más-más, üzletpolitikától függően. Az utolsó napok leárazása pedig az üzletmenettől függ, így előre nem tudni, mi lesz olcsóbb a végén.

A vásárlók többsége az akciós újságokból, különböző reklámokból tájékozódik, de sokan böngészik a webáruházak kínálatát is - utána pedig elbaktatnak az áruházba vásárolni.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 6. 11:26