Megrohanták a vevők a magyar boltokat

Pénzcentrum
2012. december 10. 17:02

Magunk mögött hagytuk bronzvasárnapot, így a karácsonyi készülődés visszavonhatatlanul megkezdődött. A kereskedők tapasztalatai szerint az áruházakba egyre több vásárló tér be. Mire érdemes figyelni vásárlóként?

Az üzletek nyitva tartása decemberben hosszabb a szokásosnál. Bronz, ezüst, arany vasárnap sok olyan üzlet is kinyit, mely egyébként a hét utolsó napján zárva tart. A nyitva tartás változásait kötelező kiírni. December 24-én (ami hétfőre esik) legkésőbb 14 órakor kötelező bezárni az áruházakat - tájékoztat az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Szavatosság, garancia

Bosszantó lehet, ha az ajándék ruha mérete rossz, a kedvenc könyvből kettő is a fa alá került, a villanyvonatból már tavaly is kapott egyet a gyerek, vagy a hajszárító színe nem tetszik. A kereskedők mindent kicserélnek az ünnepek után, ha azt még nem használták, sérülésmentes és nem veszett el a nyugta (talán ezért is kizárólag olyan helyen érdemes ajándékot venni, ahol kérés nélkül adnak nyugtát). Az ünnepek utáni cserebere jogszabály alapján nem kötelező, de ennek ellenére kialakult a gyakorlata. (A webes vásárlás kivétel, ott jogszabály írja elő a 8 napon belüli cserekötelezettséget.)

A minőségi kifogásokat (jótállás, szavatosság) a jogszabályoknak megfelelően kell orvosolni (javítás, csere, árengedmény, vagy elállás a vételár visszatérítésével).


Vigyázzunk értékeinkre!

Az ünnepi bevásárlás napjaiban rengeteg vásárló látogat el az üzletekbe, sokszor nagy a tömeg. Nem árt vigyázni az értékekre, mivel nem csak vásárlók forgolódnak az áruházakban:

- nyitva felejtett, vagy a bevásárló kocsira akasztott táskából más is kiveheti a pénztárcát,

- az áruházi parkoló nem csomagmegőrző: az autóban őrizetlenül hagyott ajándék nem biztos, hogy eljut a karácsonyfa alá,

- bankkártyás fizetésnél a pin kódot nem célszerű mutogatni (nem szerencsés ráírni a kártyára, a számok beütése közben pedig érdemes eltakarni),

- az áruvédelmi kapu nem harap: belépésnél is megszólalhat, ha a máshol vett portéka, vagy éppen kifelé menet a véletlenül a cipőtalpra ragadt áruvédelmi címke riaszt (a máshol vett árut célszerű belépéskor bemutatni a biztonsági szolgálatnak),

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- az eladóteret figyelő kamerák segíthetnek az elveszett csomag, vagy gyerek megtalálásában is.

Mennyit költhetünk decemberben?

A szövetség szerint a legfontosabb kérdés, hogy mennyit vásárolnak majd a családok az év utolsó hónapjában, hiszen ez az, az időszak, amikor az őszi hónapokhoz képest - akár van válság, akár nincs - nő a költekezés, ami mindenképpen felfelé húzza a kereskedelem mérlegét. Előreláthatóan átlag 20-25 ezer forint értékben vásárolnak ajándékot a családok.

A költekezés értéke nagyobb, a megvásárolt árumennyiség kisebb lesz előreláthatóan a tavalyinál. Figyelemmel a második félévi nagyobb ütemű visszaesésre, decemberben 2 százalékkal zsugorodhat a kereskedelmi fogyasztás az előző évihez képest (a magas infláció miatt több pénzt hagyunk a pénztárakban, de kevesebbet cipelünk haza).

Az elmúlt évek karácsonyi trendje, hogy az áruházakban egyre több a leárazás, vásárlócsalogató reklám már december elején is, az ünnepek előtti napokban pedig tovább szaporodnak. Sok vásárló eleve ezzel számol, éppen ezért az utolsó napokra halasztják a bevásárlást, reménykedve az olcsóbb árakban. A leárazás azonban - a reklám szabályainak megfelelően - csak a vásárlócsalogató cikkekre terjed ki, ami áruházanként más-más, üzletpolitikától függően. Az utolsó napok leárazása pedig az üzletmenettől függ, így előre nem tudni, mi lesz olcsóbb a végén.

A vásárlók többsége az akciós újságokból, különböző reklámokból tájékozódik, de sokan böngészik a webáruházak kínálatát is - utána pedig elbaktatnak az áruházba vásárolni.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem