2 °C Budapest

Tesco, Auchan: jönnek a kamatmentes hitelelek

Pénzcentrum
2012. augusztus 8. 09:05

A modern kereskedelmi csatornák évek óta nagy súlyt helyeznek az iskolakezdésre és jelentős forgótőkét fektetnek a készletekbe. Ennek megfelelően az is náluk vásárolja meg a tanszercsomagot, aki rendszerint papír-írószer boltokba jár vásárolni az év többi részében.

A modern kereskedelmi csatornáknak a lehetőségek tárháza az iskolakezdés: a számítástechnikai eszközök forgalma súrolja a karácsonyit, az éves papír-írószer forgalom 40-50 százaléka ekkor keletkezik. A komputerek és komputerkellékek forgalma ilyenkor összességében 70-80 százalékkal magasabb, mint az azt megelőző hét hónap havi bontású átlaga − mondta el Szánthó Balázs, a Media Markt áruházlánc koncepciómenedzsere a tavalyi forgalmi adatokra támaszkodva. Ilyenkor a termékkategória forgalma csak 25-30 százalékkal marad el a karácsonyt megelőző időszakétól.

Tanítónő segíti az eligazodást

Nemcsak az elektronikai áruházaknak, a hipermarketeknek is jó üzlet a nyár végi számítástechnikai piac. A Tesco és az Auchan is igazi kategóriagyilkosnak számít ebben az időszakban. Folyamatosan akciózza a laptopokat és a számítógépeket, sőt idén kamatmentes hitellel is támogatja a forgalmat. Ebben az időszakban hasonló áron lehet hozzájutni laptopokhoz, mint karácsonykor, azaz 15-20 százalékkal kedvezőbben, mint az év többi részében − csodák persze nincsenek, az igazi márkákat és a magas műszaki tartalmat meg kell fizetni. A hiperek rendszerint kis választékkal az olcsó és a középáras termékeket kínálják.

A tanszer- és papír-írószer forgalomból a hipermarketek már tavaly 70 százalékkal részesedtek. A modern kereskedelmi csatornák évek óta nagy súlyt helyeznek az iskolakezdésre és jelentős forgótőkét fektetnek a készletekbe. Ennek megfelelően az is náluk vásárolja meg a tanszercsomagot, aki rendszerint papír-írószer boltokba jár vásárolni az év többi részében. A Tesco idén 1800-, az Auchan 2500-féle termékkel várja a vásárlókat. Az előbbi tippeket szolgáltat, utóbbi tanítónőkkel segíti a családok eligazodását a tanszerrengetegben. Az iskolakezdési "biznisz" a számítástechnikai eszközökkel együtt 60-70 milliárd forint, ebből a hipermarketeknél és a piacba bekapcsolódó diszkontoknál 35-40 milliárd forint forgalom is lecsapódhat az időszakban − vagyis aki ügyesen kezeli az augusztusi rohamot, megalapozhatja az év végi bevételi számait és komoly biztonsági tőkével szállhat be a karácsonyi végjátékba.

Óriási eltérések

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanszerárak szórása óriási, akár 900 százalékos eltérés is mutatkozik egy-egy eszköznél. Például a Tesco tájékoztatása szerint van spirálfüzet 77 forintért, de van 1089-ért is. A legolcsóbb A5-ös tűzött füzet a Tescóban 29 forint, míg a legdrágább 379. Az írószereknél is hasonló különbségek mutatkoznak. Így több iskola az eszköz márkaszintjéig lemenve írja elő a tanulóknak, milyen tanszerekkel felszerelkezve kell megjelenniük szeptemberben (ezzel elvben kiküszöbölhető a diákok eltérő anyagi hátteréből adódó feszültség és jó igazodási pontot ad a szülőknek is.)

A beszállítók több mint fele magyar − tájékoztattak az Auchannál −, ám ezek főként disztribútorok, így visszakeresni a forgalmazott áruk származási helyét szinte képtelenség, az azonban biztos, hogy van magyar termék a tanszerek között. Az Auchan egyébként idén forgalomnövekedést remél az iskolakezdéstől, ezért is koncentrált a legszélesebb választékra, s mint hangsúlyozzák, itt is erősítik a saját márkás termékeket (idén már az iskolaszerek 15 százaléka ilyen árucikk). Az akciók ereje azonban csak az augusztus 20-i hét után mutatkozik meg, jellemzően ilyenkor indul meg a nagy roham, bár a hipermarketek tájékoztatása szerint a jellemzően szeptember 15-ig tartó akciók első hétvégéje is erős.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm