Megúszta a Magyar Posta!

Pénzcentrum
2006. november 6. 10:53

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. október 5-én a Magyar Posta Zrt. ellen, erőfölénnyel való visszaélés tárgyában indított versenyfelügyeleti eljárásban a következőképpen döntött: a GVH a Magyar Posta által alkalmazott "Szortiment bonusz kedvezmény" és "Hűségkedvezmény" esetében - versenyjogi aggályok hiányában - nem látja indokoltnak a versenyfelügyeleti eljárás folytatását, a Magyar Postának "Forgalom utáni kedvezménye", "Forgalomnövekmény kedvezménye", valamint a Magyar Telekom Rt.-vel kötött kiemelt partneri szerződése tekintetében pedig nem állapít meg jogsértést.

Az Európai Unióban jelenleg zajlik a postai szolgáltatások piacának megnyitása. A közösségi jogszabályi előírások szerint az uniós tagállamokban 2009-ig fokozatosan teret kell engedni a versenynek, oly módon, hogy a korábban monopóliummal rendelkező postai szolgáltatók - Magyarországon a Magyar Posta - mellett lehetőséget kell biztosítani más vállalkozások számára is a piacra történő belépésére.

A versenyfelügyeleti eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálta, hogy a Magyar Posta Zrt. (a továbbiakban: Magyar Posta) által alkalmazott levélpostai kedvezményrendszer és a kiemelt ügyfeleivel küldeményforgalmi szolgáltatások és kapcsolódó kedvezmények tárgyában kötött szerződéseinek kedvezményekre vonatkozó feltételei sértik-e a magyar versenytörvény, valamint az Európai Közösséget létrehozó szerződés erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A GVH határozatában rámutatott, azok a kedvezmények, melyeket a Magyar Posta költségmegtakarítást jelentő feltételekhez (gépi feldolgozásra alkalmasság, előrejelzés, elektronikus feladójegyzék használata, bérmentesítő gép használata) vagy az ügyfél forgalmához (forgalomkedvezmény) kapcsol - az Európai Bíróság joggyakorlatának megfelelően - versenyjogi szempontból nem minősül jogsértőnek, hiszen ez közgazdaságilag a nagyobb megrendelésből származó méret-gazdaságossági előny (költségmegtakarítás) vevővel történő megosztását jelenti.

A levélpostai küldeményekre vonatkozó "Forgalomnövekmény kedvezmény" a küldeményfajták súlydíjai, valamint különleges szolgáltatások díjai alapján számított, sávos kedvezmény-forma, amelynek mértéke a forgalomkedvezménytől eltérően nem az ügyfél bruttó forgalmával, hanem a forgalom éves növekedési arányával áll összefüggésben. A 2006. évben bevezetett "Hűségkedvezmény" feltétele pedig, hogy a tárgyévi teljes levélpostai szolgáltatás forgalma a megelőző évben bonyolított teljes levélpostai szolgáltatás forgalmát elérje.

A GVH álláspontja szerint a Magyar Posta által alkalmazott "Forgalomnövekmény kedvezmény" és a "Hűségkedvezmény" alacsony mértéke - kizárólagossági kikötés hiányában - nem alkalmas más vállalkozások piacra lépésének akadályozására, s ily módon nem sérti a hazai és a közösségi versenyjogi szabályokat.

A "Szortiment bonusz" a forgalom növekedése esetén a teljes forgalom után járó kedvezmény. Lényeges sajátossága, hogy a kedvezmény alapját képező forgalom nem csak azon érintett piac (a levélpostai szolgáltatások) forgalmát foglalja magába, amelyen a Magyar Posta gazdasági erőfölényben van, hanem a Magyar Posta olyan szolgáltatásainak forgalmát is, amelyek tekintetében a Magyar Postának érdemi versenytársai vannak. A "Szortiment bonusszal" kapcsolatban a GVH kiemelte, ez a kedvezmény alkalmas lehet a versenyző piacokon a Magyar Posta helyzetének nem hatékonysági (és ezért versenyjogot sértő) alapon történő erősítésére. Az ügyfeleknek ugyanis gazdaságos lehet igénybe venni - akár a versenytársakénál magasabb áron is - a "Szortiment bonusz" kedvezmény alá eső egyéb (nem postai) szolgáltatásokat, ha csak azok révén tudják elérni az előző évi forgalmat. Ebben az esetben ugyanis a teljes forgalomra kapott kedvezmény ellensúlyozhatja az egyéb szolgáltatások önmagában nézve gazdaságtalan igénybevételéből származó veszteséget. Ez a hatás annál erősebb, minél nagyobb a kedvezmény mértéke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A versenyfelügyeleti eljárás során megállapításra került, hogy a "Szortiment bonusz" kedvezménynek a 2005. évben nem volt tényleges hatása a Magyar Posta helyzetére a küldemény-előállítás piacán. A GVH nem látta indokoltnak annak további vizsgálatát, hogy (az egyébként is csekély mértékű) kedvezmény - fennmaradása esetén - alkalmas lett volna-e versenyt korlátozó hatás kifejtésére, mert az esetleges jogsértés megállapítása esetén alkalmazható jogkövetkezmények közül a magatartás további folytatásától való eltiltásra nem lenne szükség, a Magyar Posta ugyanis a 2006. évben már nem alkalmazza a "Szortiment bonusz" kedvezményt; illetve tényleges piaci hatás hiányában a GVH álláspontja szerint a bírság kiszabása sem lenne indokolt. A GVH határozatában ugyanakkor felhívta a Magyar Posta figyelmét arra, hogy a "Szortiment bonusz" - vagy a versenyző és nem versenyző piacokat más módon összekötő - kedvezmény esetleges jövőbeli alkalmazása újabb versenyfelügyeleti eljárást vonhat maga után.

A GVH azt is kiemeli, hogy indokoltnak tartja a Magyar Posta által alkalmazott különféle kedvezmények folyamatos figyelemmel kísérését.

A Magyar Posta Rt. által alkalmazott kedvezmények tárgyában a GVH már folytatott versenyfelügyeleti eljárást (Vj-167/2001), amelyben megállapítást nyert, hogy a Magyar Posta a küldemény előállító részlegét (EPK - Elektronikus Postaközpont, amely az elektronikus formában beérkező adatokból leveleket nyomtat, személyesít meg és borítékol) támogatta diszkriminatív levélpostai kedvezményrendszerével. Azon feladók ugyanis, akik a Posta EPK üzemével állíttatták elő küldeményeiket, nagyobb kedvezményt kaptak a kézbesítési díjból). A jogsértésért a GVH 20 millió Ft. versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Postára. A Fővárosi Bíróság a Magyar Postának a GVH határozatát megtámadó keresetét elutasította; az ítélet jogerős.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?