9 °C Budapest

Ismerik és nem tűrik, hogy korlátozzák alapvető jogaikat a magyarok...

Pénzcentrum
2006. október 25. 10:50

A GfK Csoport legutóbbi, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban készített felmérésének eredményei szerint a legnagyobb arányban magyarok, legkevésbé pedig a csehek vannak tisztában az alapvető jogokkal. A legtöbbek által említett emberi jog mindhárom országban a "szabad véleménynyilvánításhoz való jog".

A GfK Csoport legutóbbi, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban készített felmérésének eredményei szerint a legnagyobb arányban magyarok, legkevésbé pedig a csehek vannak tisztában az alapvető jogokkal. A legtöbbek által említett emberi jog mindhárom országban a "szabad véleménynyilvánításhoz való jog".


A GfK Csoport 2006. április-májusában három kelet-közép-európai országban végzett reprezentatív felmérést az Európai Tanács által 2003-ban felállított Alapvető Jogok Ügynökségének megbízásából, melyet a Nemzetközi Kapcsolatok Központ irányított és az Európai Bizottság, valamint a Konrad Adenauer Alapítvány támogatott. A kutatás elsőszámú célja annak felmérése volt, mennyire ismerik Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Magyarország állampolgárai az alapvető jogokat.


Az eredmények szerint a lengyel megkérdezettek 19 százaléka egyetlen alapvető emberi jogot sem tudott megnevezni - a csehek körében ez az arány alacsonyabb, 14 százalék. A magyarok körében ellenben az alapvető jogok viszonylag magas ismertségnek örvendenek.


A felmérésben szereplő három országban legtöbben a "szabad véleménynyilvánításhoz való jog"-ot említették: Lengyelországban 46 százalék, Csehországban 49 százalék, Magyarországon pedig a megkérdezettek 44 százaléka.


A lengyelek hasonló arányban tudták megnevezni "az élethez és emberi méltósághoz való jogot, az ember tiszteletben tartását" (35 százalék), továbbá a "a gondolati, vallási és lelkiismereti szabadsághoz való jogot" (26 százalék).


Alapvető jogok említésekor a cseh válaszadók legnagyobb része is a "szabad véleménynyilvánítás jogára" asszociált. Második helyen - a lengyelországi adatokhoz hasonlóan - "az élethez és emberi méltósághoz való jog, az ember tiszteletben tartása" végzett (19 százalék). A harmadik legtöbb válaszadó által említett ilyen jog pedig "a választás és a választhatóság joga" (17 százalék).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A cseh és lengyel megkérdezettektől eltérően, háromból egy magyar a "választás és választhatóság" jogát, valamint a "magántulajdonhoz való jogot" említette a három országban legismertebb "szabad véleménynyilvánítás" és "az élethez és emberi méltósághoz való jog" után.
Mindhárom országban a "magántitok és a személyes adatok védelméhez való jogot (levelezés, telefonok)" említették a legkevesebben.


Az alapvető jogok rendkívüli állapot esetén történő korlátozásával szemben mindhárom ország megkérdezettjei egyaránt elutasítóak voltak, ennek az elutasításnak a mértéke azonban jelentős különbségeket mutat az egyes országokban. Leghajlíthatatlanabbnak a magyarok tűnnek, hiszen arra a kérdésre, miszerint "egyetért-e Ön azzal, hogy rendkívüli állapot esetén (pl. ha Magyarország biztonsága veszélyben lenne) az alapvető jogok közül bármelyiket ideiglenesen korlátozzák?" a magyarok a 14 alapvető jog közül 11 esetében is 60 százalékot meghaladó mértékben nyilatkozták, hogy egyáltalán nem értenek egyet annak korlátozásával rendkívüli állapot esetén.


A csehek 66 százaléka és a magyarok 60 százaléka tartja szükségszerűnek egy, az alapvető jogok betartását figyelő intézmény létrehozását. E kérdés kapcsán a lengyelországi adatok megint csak eltérnek a másik két országban jegyzett adatoktól: a lengyeleknek csupán 39 százaléka tartja szükségesnek egy ilyen intézmény felállítását hazájában.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm