Ismerik és nem tűrik, hogy korlátozzák alapvető jogaikat a magyarok...

Pénzcentrum
2006. október 25. 10:50

A GfK Csoport legutóbbi, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban készített felmérésének eredményei szerint a legnagyobb arányban magyarok, legkevésbé pedig a csehek vannak tisztában az alapvető jogokkal. A legtöbbek által említett emberi jog mindhárom országban a "szabad véleménynyilvánításhoz való jog".

A GfK Csoport legutóbbi, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban készített felmérésének eredményei szerint a legnagyobb arányban magyarok, legkevésbé pedig a csehek vannak tisztában az alapvető jogokkal. A legtöbbek által említett emberi jog mindhárom országban a "szabad véleménynyilvánításhoz való jog".


A GfK Csoport 2006. április-májusában három kelet-közép-európai országban végzett reprezentatív felmérést az Európai Tanács által 2003-ban felállított Alapvető Jogok Ügynökségének megbízásából, melyet a Nemzetközi Kapcsolatok Központ irányított és az Európai Bizottság, valamint a Konrad Adenauer Alapítvány támogatott. A kutatás elsőszámú célja annak felmérése volt, mennyire ismerik Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Magyarország állampolgárai az alapvető jogokat.


Az eredmények szerint a lengyel megkérdezettek 19 százaléka egyetlen alapvető emberi jogot sem tudott megnevezni - a csehek körében ez az arány alacsonyabb, 14 százalék. A magyarok körében ellenben az alapvető jogok viszonylag magas ismertségnek örvendenek.


A felmérésben szereplő három országban legtöbben a "szabad véleménynyilvánításhoz való jog"-ot említették: Lengyelországban 46 százalék, Csehországban 49 százalék, Magyarországon pedig a megkérdezettek 44 százaléka.


A lengyelek hasonló arányban tudták megnevezni "az élethez és emberi méltósághoz való jogot, az ember tiszteletben tartását" (35 százalék), továbbá a "a gondolati, vallási és lelkiismereti szabadsághoz való jogot" (26 százalék).


Alapvető jogok említésekor a cseh válaszadók legnagyobb része is a "szabad véleménynyilvánítás jogára" asszociált. Második helyen - a lengyelországi adatokhoz hasonlóan - "az élethez és emberi méltósághoz való jog, az ember tiszteletben tartása" végzett (19 százalék). A harmadik legtöbb válaszadó által említett ilyen jog pedig "a választás és a választhatóság joga" (17 százalék).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A cseh és lengyel megkérdezettektől eltérően, háromból egy magyar a "választás és választhatóság" jogát, valamint a "magántulajdonhoz való jogot" említette a három országban legismertebb "szabad véleménynyilvánítás" és "az élethez és emberi méltósághoz való jog" után.
Mindhárom országban a "magántitok és a személyes adatok védelméhez való jogot (levelezés, telefonok)" említették a legkevesebben.


Az alapvető jogok rendkívüli állapot esetén történő korlátozásával szemben mindhárom ország megkérdezettjei egyaránt elutasítóak voltak, ennek az elutasításnak a mértéke azonban jelentős különbségeket mutat az egyes országokban. Leghajlíthatatlanabbnak a magyarok tűnnek, hiszen arra a kérdésre, miszerint "egyetért-e Ön azzal, hogy rendkívüli állapot esetén (pl. ha Magyarország biztonsága veszélyben lenne) az alapvető jogok közül bármelyiket ideiglenesen korlátozzák?" a magyarok a 14 alapvető jog közül 11 esetében is 60 százalékot meghaladó mértékben nyilatkozták, hogy egyáltalán nem értenek egyet annak korlátozásával rendkívüli állapot esetén.


A csehek 66 százaléka és a magyarok 60 százaléka tartja szükségszerűnek egy, az alapvető jogok betartását figyelő intézmény létrehozását. E kérdés kapcsán a lengyelországi adatok megint csak eltérnek a másik két országban jegyzett adatoktól: a lengyeleknek csupán 39 százaléka tartja szükségesnek egy ilyen intézmény felállítását hazájában.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?