Az állásodba kerülhet a fecsegés - a Főnök szeme mindent lát!

Pénzcentrum
2006. október 9. 06:50

Az amerikai munkavállalók már régen megtapasztalhatták azt a jelenséget, amely nemsokára talán minket, magyarokat is érzékenyen érinthet majd, vagyis, hogy a munkahelyi számítógép-hálózaton elküldött e-mailek és üzenetek egyáltalán nem olyan privátak, mint amilyennek gondoltuk őket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Számukra az új jelenséget az interaktív üzenetküldő programok, mint a MSN Messenger vagy a Windows Live Messenger használatának elterjedése jelenti. Ezek ugyanis most kerültek először a vállalatvezetés látóterébe és az USA-ban is új feladatnak számít ennek ellenőrzése.

Merthogy ezek a rendszerek is ellenőrizhetőek, így jobb ha vigyázunk, mikor kiről és mit mondunk a privátnak hitt üzenetekben, mert az könnyen az állásunkba kerülhet, amelyre élő bizonyítékot nyújthatnak azok az amerikai alkalmazottak, akiket ilyen üzenetek miatt bocsátottak el. A tengerentúlon, mind a kormánynak, mind a vállalatvezetésnek joga van a hozzáféréshez, bár a szabályozás itt nem olyan egyértelmű, mint az e-mailek esetében, mert ezeket a fájlokat a szerver nem tárolja automatikusan. A vállalatok számára ez azt is jelenti, hogy erre a célra külön kapacitást kell biztosítaniuk.

Úgy tűnik hozzánk még nem érkezett el a változás szele, ennek egyik oka lehet,hogy egy odaát készült kutatás szerint ottani vállalatoknak is csupán 31 százaléka kezdte meg a felkészülést az "új veszéllyel" szemben, ők szabályzatukba foglalták ezen programok használatának feltételeit és az erre vonatkozó szigorításokat, és közülük is csak 13 százalék kezdte ellenőrizni az üzenetekben foglaltakat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?