2019. január 19. szombat Sára, Márió

Hiába pörög az üzlet, nagy bajban vannak a szállodások


Több ezer betöltetlen munkahely van a szállodaiparban, ez pedig jelentősen visszaveti az ágazatot, pedig az üzlet nagyon jól megy. Ezt nem tudják vonzóbb bérekkel ellensúlyozni a munkáltatók a magas költségek miatt.

Az üzlet nagyon pörög, akár a tavalyi rekordforgalmat is felülmúlhatják idén, de mégsem felhőtlen a szállodások öröme. A munkaerőhiány ugyanis komolyan visszahúzza az ágazatot, mintegy 10 ezer betöltetlen álláshely van a szektorban - mondta a 24.hu-jnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke.

Flesch Tamás az okok között említette, hogy a statisztikák szerint a szálloda- és vendéglátás szegmensben a legalacsonyabbak a bruttó átlagfizetések. A KSH legutóbbi jelentése szerint január-augusztusra bruttó 209 ezer forint volt a szektor átlaga, messze lemaradva a bruttó 324 300 forintos nemzetgazdasági átlagtól.

A munkaerőhiányt az alelnök szerint nem tudják vonzóbb bérekkel ellensúlyozni a munkáltatók a magas költségek miatt. Hozzátette: szállodától függően a költségek több mint egyharmadát teszi ki a munkabér és járulékai. A bérköltség az elmúlt két évben 40-50 százalékkal nőtt, ami nagy fejlődés, de egyben jelentős teher is a szállodáknak.

A szakember arról is beszélt, hogy bíznak a jelenleg 18 százalékos szálláshelyáfa jövő évi csökkentésében, mert ez az adómérték régiós szinten versenyhátrányt okoz: Romániában 5 százalékra ment már le az áfa, Szlovákiában pedig 10 százalékra mérséklik azt.

Jól jönne 2 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 2 millió forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 48 711 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (48 348 Ft/hó; THM 8,29%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Budapest Bank (50 870 Ft/hó; THM 10,50%) ajánlata, de érdemes megnézni a Raiffeisen Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt tartunk: ennyivel többre futja egy átlag szlováknak, mint egy magyarnak
Az Egyesült Királyság és Ausztriába pedig látótávba sincs.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk