23 °C Budapest
Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

2023. május 11. 15:03

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják. Az eddigi online forrásgyűjtési csúcstartó a Fehér Nyúl sörgyár volt, 2022-ben 120 milliós közösségi tőkegyűjtéssel, most a Brancskozosseg.hu, avagy a magyar Kickstarter gyűjtött össze – óriási hajrával – 124 milliót.

220 fős befektetői csapat a közösségi finanszírozás mögött

Nemrég rekord gyorsasággal, mindössze két hét alatt sikeresen támogatókat gyűjtő projekttel jelentkezett a hazai közösségi finanszírozás – egy One More Like című közösségi játékfilm gyűjtött támogatókat. A napokban nem csak sikeresen, de egyúttal rekordösszeggel zárt a Brancskozosseg.hu (röviden: Brancs), Magyarország első és egyetlen közösségi piacterének a tőkegyűjtése. A Brancs lényege, hogy a vásárló már azelőtt megvásárol egy terméket és szolgáltatást, hogy az megvalósult volna, így támogatva annak létrejöttét. Azt, hogy a Brancs hisz a közösség erejében, azzal is bebizonyította most, hogy saját tőkegyűjtésébe is bárki, akár már ötvenezres összeggel beszállhatott. A közösségi tőkegyűjtés során pedig a Brancs megdöntötte a hazai rekordot, így 124 millióval és több mint 220 befektetővel zárta a kampányát.

A tőkegyűjtés célja mind a Brancs egy-egy hosszú távú tervét támogatják. Magyarország első közösségi piactere a közép-európai régióban meghatározó, a lokális igényekre építő közösségi piactérré kíván válni. Emellett a tervek között van, hogy öt éven belül évi 200-nál is több sikeres projekt megvalósulását támogassák.

Bárki megméretheti magát a piacon

A Brancs célkeresztjében a kezdettől azok a projektgazdák voltak, akik ötleteikkel és elszántságukkal kitűntek a tömegből, azonban szükségük volt plusz támogatásra az első vevők megszerzéséhez és a projekt megvalósításához. A Brancs azért is hálás, hogy közösségi tőkegyűjtése során több, mint 220 befektető csatlakozott a céghez, mert azt tapasztalják minden egyes tulajdonostárs hozzá tesz a Brancs alapműködéséhez is. Volt, aki már most üzleti tanácsokkal segített egy Brancson futó projektet, de többen kiemelt összegű vásárlóként jelentek meg egy-egy kampánynál.

Az új tulajdonosok között van a hazai startup-szektor több ismert szereplője, így Csillag Péter, Balogh Petya, Verő Barbara, Kozma Andrea és Szakacsits Szabolcs is. „Rengeteg lehetőség rejlik most már duplán is a közösségi finanszírozásban itthon. Már nem csak egy platformot és induláshoz szükséges alap támogatást tudunk adni a vállalkozóknak, projekt gazdáknak, hanem a 220 fős befektetői körünkben rejlő szinergiákat is, kezdve a inkubációs támogatástól a kapcsolatrendszeren át akár egy konkrét befektetési lehetőségig.” – mondta Kövesdi Gábor, a Brancs alapítója.

Le akarnak számolni azzal a trenddel, hogy az unokaöcs rakja össze a vállalkozás honlapját

A már 19 sikeres projekt megvalósulását maga mögött tudó Brancs az egy éves működése során az egyik leggyakrabban felmerült nehézségként érzékelte, hogy a projektgazdák nem találnak segítséget az egyes részfeladatok elvégzéséhez, ezért nagy kihívás például az árazás, a termékcsomagok összetétele, vagy a szükséges fotók elkészítése, a kreatív üzenet megfogalmazása vagy akár az, hogy egy külsős átfussa az üzleti tervet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Brancs újabb nagy és jelenleg is kialakítás alatt álló újítása egy kirakószerű támogatási szolgáltatás elindítása lesz, ahova az ország legjobbjait gyűjtik – nagyban támaszkodva az újdonsült befektetői körre. Az induló szolgáltatásnak köszönhetően minden vállalkozó ott igényelhet majd segítséget, ahol a legnagyobb szüksége van rá.

(Címlapkép: Brancs)

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?